Ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδίδει σήμερα την πρωθυπουργία της Βρετανίας στην Τερέζα Μέι και η χώρα, ύστερα από 26 χρόνια θα αποκτήσει ξανά γυναίκα πρωθυπουργό.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Πριν παραδώσει τη πρωθυπουργία ο Ντέιβιντ Κάμερον θα απαντήσει για τελευταία φορά σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, θα επισκεφτεί τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου και θα παραδώσει επίσημα την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ. Tη σκυτάλη, στη συνέχεια, θα αναλάβει η Τερέζα Μέι προκειμένου να λάβε το χρίσμα της διαδόχου και να γίνει και επίσημα η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας.
«Καθώς αποχωρώ σήμερα, ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα δουν ισχυρότερη τη χώρα. Ήταν προνόμιο να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ», δήλωσε ο Κάμερον στην εφημερίδα «The Daily Telegraph».
Χθες Τρίτη , ο Ντέιβιντ Κάμερον προήδρευσε για τελευταία φορά στο υπουργικό συμβούλιο όπου ο Τζορτζ Όσμπορν και η Τερέζα Μέι έκαναν λόγο για έναν «εκπληκτικό» πρωθυπουργό που αφήνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην καλύτερη θέση για το μέλλον. Λίγο μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού, στη Ντάουνινγκ Στριτ, έφτασαν τα βαν της μεταφορικής για να παραλάβουν τα πράγματα της οικογένειας.
Μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων της, η Τερέζα Μέι αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των μελών της κυβέρνησής της, μεταδίδει το BBC.
Γυναίκες το μισό υπουργικό
Τα βρετανικά Μέσα σε εκτενή τους ρεπορτάζ αναφέρονται και στον ανασχηματισμό που αναμένεται σήμερα, με πολλά να τονίζουν ότι είναι πιθανό να αναλάβουν σημαντικά χαρτοφυλάκια γυναίκες βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος. Όπως σημειώνει η Telegraph μλιστα, οι γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό θα μπορούσαν να είναι ως και οι μισές υπουργοί της χώρας.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο σημαντική θέση αναμένεται να αναλάβει και η Άντρεα Λίντσομ, που με την παραίτηση της άνοιξε τον δρόμο για την πρωθυπουργία στην Μέι.
Το Brexit σημαίνει Brexit
Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας έχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της έναντι της ΕΕ, δηλώνοντας ήδη ότι «η ψήφος για την αποχώρηση από την ΕΕ, σημαίνει αποχώρηση από την ΕΕ», καθιστώντας σαφές ότι θα προχωρήσει κανονικά τις διαδικασίες εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters η νέα από σήμερα το απόγευμα πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να συστήσει υπουργείο Brexit. Το είχε μάλιστα προαναγγείλει ήδη από τις 30 Ιουνίου όταν είχε ανακοινώσει την υποψηφίοτητά της για τη θέση του διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον. Είχε πει μάλιστα, τότε, ότι «θα βεβαιωθώ ότι ο υπουργός που θα το αναλάβει θα είναι ένα μέλος του κοινοβουλίου που ήταν υπέρ του Brexit». Σύμφωνα με το Reuters, τέσσερις είναι οι βασικοί διεκδικητές αυτού του υπουργείου. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, βουλευτής από το 1987, που είχε χάσει από τον Ντέιβιντ Κάμερον στην ψηφοφορία για την ηγεσία των Συντηρητικών και έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Λίαμ Φοξ, που ήταν και εκείνος αρχικά για την ηγεσία των Συντηρητικών πριν τελικά στηρίξει την Μέι. Ο Μάικλ Γκοβ, επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit, που ήταν υποψήφιος επίσης για την ηγεσία των Συντηρητικών αλλά αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο. Και ο Κρις Γκρέιλινγκ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και σημερινός επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων.
Θα αλλάξει τον Οσμπορν;
Παράλληλα, το Reuters κάνει λόγο και για δύο διεκδικητές του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν είναι σίγουρο ότι η Μέι θα αντικαταστήσει απευθείας τον Τζορτζ Οσμπορν. Μία πιθανότητα είναι να παραμείνει βραχυπρόθεσμα, μέχρι να ”καθίσει” η σκόνη και να συνεχίσει να εκπροσωπεί τη χώρα στις επικείμενες διεθνείς συναντήσεις, όπως εκείνη των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Κίνα, αυτό τον μήνα», σημειώνει το δημοσίευμα.Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει τον Φίλιπ Χάμοντ και τον Σαγίντ Τζέιβιντ ως υποψήφιους διαδόχους του Οσμπορν. Ο πρώτος είναι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, ενώ έχει περάσει επίσης από τα υπουργεία Αμυνας και Μεταφορών. Ο Τζέιβιντ είναι βουλευτής από το 2010 και είναι υπουργός Επιχειρηματικότητας.
Η… σκληρή ως τα νύχια, κόρη του παπά, που θα κάνει πραγματικότητα το Brexit
Ποια είναι, όμως, η Τερέζα Μέι; Χαλύβδινη τόσο στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσωπική της ζωή, όσο και πολιτικά, δύσκολος άνθρωπος, η γεννημένη το 1956 Τερέζα Μέι, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών της χρόνων στο Όξφορντσαϊρ. Μοναχοπαίδι και καλή μαθήτρια, συντάχθηκε με το Συντηρητικό Κόμμα στην ηλικία των 12, ενώ, όπως αποκάλυψε η ίδια, ποτέ δεν επαναστάτησε ενάντια στη θρησκευτική ανατροφή που της έδωσε η οικογένειά της -ο πατέρας της ήταν ιερωμένος- και μέχρι και σήμερα πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία.
Από το δημόσιο λύκειο κατάφερε, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπόρις Τζόνσον, να γίνει δεκτή στην Οξφόρδη. Εκεί, παρακολούθησε τη διάσημη ομάδα ντιμπέιτ του πανεπιστημίου και μπήκε στη συντηρητική ένωση της σχολής. Εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, τον οποίο τής συνέστησε η συμφοιτήτριά της Μπεναζί Μπούτο, που χρόνια μετά έγινε πρωθυπουργός του Πακιστάν.
Η επαγγελματική της πορεία ξεκίνησε από την Τράπεζα της Αγγλίας, και εξελέγη βουλευτής το 1997 εκπροσωπώντας μία ευημερούσα πόλη δυτικά του Λονδίνου. Στις τάξεις των Συντηρητικών ανέβηκε γρήγορα, και κέρδισε την εθνική προσοχή με μία δυνατή ομιλία σε ένα συνέδριο του κόμματος. «Η βάση μας είναι πολύ στενή και έτσι, μερικές φορές, είναι συμπάθειά μας», προειδοποίησε τους συναδέλφους της και συνέχισε: «Ξέρετε πως μας αποκαλούν ορισμένοι: το δυσάρεστο κόμμα», είπε.
Αργότερα όταν οι Συντηρητικοί ήρθαν στην εξουσία, το 2010, και συνεργάστηκαν με τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς, έγινε υπουργός εσωτερικών, παίρνοντας τη θέση που είχε διεκδικήσει ο αρχηγός των εταίρων τους στη συμμαχία.
Σύμφωνα με τον Νόρμαν Μπέικερ από τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς που συνεργάστηκε μαζί της στο υπουργείο η Τερέζα Μέι «δεν είναι πολύ φιλελεύθερη», αλλά είναι «σκληρή ως τα νύχια», και δεν διστάζει να εναντιωθεί ακόμα και στον πρωθυπουργό. «Δεν επιβιώνεις ως Υπουργός Εσωτερικών για έξι χρόνια χωρίς κάποια μορφή επάρκειας», σχολιάζει ο Μπέικερ στους ΝΥΤ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα ήθελε να τη δει στη θέση του πρωθυπουργού, αλλά θα την προτιμούσε σε σχέση με τους υπόλοιπους γιατί είναι «ικανή».