Η συχνή μεσημεριανή «σιέστα» για πάνω από μια ώρα τη μέρα μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για την εμφάνιση διαβήτη τύπου-2, σύμφωνα με μια μεγάλη ιαπωνική επιστημονική έρευνα.
Αν ο υπνάκος ξεπερνά τις δύο ώρες τη μέρα, ο κίνδυνος αυξάνεται περαιτέρω. Όσοι όμως κοιμούνται λιγότερο από 40 λεπτά το μεσημέρι, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιαμάντα Ταμαχίντε του Πανεπιστημίου του Τόκιο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη στο Μόναχο, σύμφωνα με το BBC, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 21 μελέτες παρατήρησης, που αφορούσαν συνολικά πάνω από 300.000 ανθρώπους.
Οι επιστήμονες πάντως διευκρίνισαν ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει απόδειξη πως είναι η ίδια η «σιέστα» που προκαλεί ή επιδεινώνει τον διαβήτη. Όμως υπάρχει κάποια σαφής συσχέτιση ανάμεσα στα δύο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης σχετίζεται με διαταραχές του ύπνου γενικότερα. ‘Αλλες έρευνες έχουν επίσης συμπεράνει ότι ο μεσημεριανός υπνάκος είναι πιο ωφέλιμος όταν είναι σύντομος, έως 30 λεπτά.