O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε απόψε τη πεποίθηση ότι η σύμπνοια σκέψης και πράξης για επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε το ευρωπαϊκό όραμα αποτελεί συλλογικό καθήκον όλων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε ο Έλληνας Πρέσβης με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, επεσήμανε παράλληλα ότι σε αυτό τον αγώνα για εθνική δικαίωση η ατέρμονη συμπαράσταση της Ελλάδας παραμένει ανεκτίμητη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε προς τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλη Παπαϊωάννου τα πλέον ειλικρινή συγχαρητήρια και τις πιο θερμές ευχές του κυπριακού λαού με την ευκαιρία της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Σημείωσε πως η φετινή απόδοση φόρου τιμής στο ιστορικό έπος της επανάστασης του 1821 δεν θα μπορούσε να μην διακατέχεται από μια ιδιαίτερη ευαισθησία καθώς ο αδόκητος χαμός του αγαπημένου Τάσου Μητσόπουλου, Υπουργού Άμυνας της Δημοκρατίας, συνέπεσε, συμβολικά ίσως, με την χρονική περίοδο, κατά την οποία το Ελληνικό Έθνος μνημονεύει και τιμά την ευτολμία και αυταπάρνηση των ηρώων και αγωνιστών του Γένους καθώς και των αγωνιστών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το επίκαιρο μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί μήνυμα ελπίδας και πίστης στην ιδεατή έκφραση της ελευθερίας, μιας ελευθερίας που, όπως είπε, δεν θα μπορούσε να μετουσιωθεί εάν δεν προϋπήρχε αυτό που ο στρατηγός Μακρυγιάννης αποκαλούσε «μαγιά της λευτεριάς» μέσα από τη συνείδηση του φρονήματος, της δύναμης της πίστης και του ηθικού μεγαλείου της ελληνικής αρετής, στοιχεία διάσπαρτα συνυφασμένα με την ψυχή των Ελλήνων για μυριάδες ετών.
«Ο Κυπριακός Ελληνισμός, ασφαλώς, δεν συμμετέχει απλά στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου. Το εθνεγερτήριο σάλπισμα των αγώνων ελευθερίας των Ελλήνων υπήρξε πυξίδα συνείδησης για τον κυπριακό λαό που φέρει με υπερηφάνεια την συμβολή του στην επανάσταση του 1821. Μέσα από τον γλαυκό σταυρό του δικού του λαβάρου, της ‘Σημαίας Ελληνικής πάτρης Κύπρου’» πρόσθεσε.
«Είναι προφανές» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ότι ο κυπριακός Ελληνισμός βιώνει και εμπνέεται καθημερινά από τις αξίες και τα ιδανικά που συνέθεσαν την εθνική παλιγγενεσία του ‘21, αντλώντας κουράγιο και σθένος στο δικό του συνεχιζόμενο αγώνα».
«Έναν αγώνα ενάντια στην οδύνη της παρατεταμένης τουρκικής κατοχής και μπροστά στην μεγάλη αγωνία για διάσωση της οικονομίας του τόπου, επωμιζόμενος το υπέρτατο και συλλογικό χρέος για επανένωση της πατρίδας μας» τόνισε, υποδεικνύοντας ότι «αυτό αποτελεί και θεμελιακή υποχρέωση μας που απορρέει από την επέτειο της 25ης Μαρτίου».
Στο πλαίσιο της δεξίωσης ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο ανέγνωσε μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ενόψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου προς τους απόδημους Έλληνες.
«Η επέτειος της 25ης Μαρτίου μας θυμίζει τις αρετές και τις δυνατότητες του ελληνισμού, όταν δίνει με ομοψυχία μάχες, ακόμη και άνισες» επισημαίνει στο μήνυμά του ο Κάρολος Παπούλιας σημειώνοντας ότι «διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη, και γνωρίζουμε ότι πίσω από τις μεγάλες εθνικές αποτυχίες υπήρχε η διχόνοια, πίσω από τις μεγάλες εθνικές επιτυχίες υπήρχε η ενότητα».
Στο μήνυμα του ο κ. Παπούλιας αναφέρεται και στην Κύπρο υποδεικνύοντας ότι όπως και η Ελλάδα έτσι και η Κύπρος δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση ενώ εξακολουθεί να είναι διχοτομημένη, 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.
«Εσείς γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους μας τι θα πει ξενιτιά και πονέσατε μαζί μας σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Έχω την ελπίδα ότι ένας κύκλος έκλεισε και υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής πορείας, εφόσον πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και εργαστούμε μεθοδικά και επίμονα για την άρση των αιτίων που μας οδήγησαν στο οικονομικό αδιέξοδο. Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μάχη θα κριθεί τελικά σε εθνικό επίπεδο. Η εθνική συνεννόηση είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία» καταλήγει στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στη δεξίωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, Υπουργοί της Κυβέρνησης, Πρέσβεις και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο και εκπρόσωποι κομμάτων.