Ο Γ. Εισαγγελέας παρέλαβε το πόρισμα πόρισμα της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού

Εποικοδομητική συνάντηση των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού

Πολυσέλιδο πόρισμα και μαρτυρικό υλικό αναφορικά με τη χειραγώγηση τριών αγώνων καλαθοσφαίρισης, παρέλαβαν σήμερα οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας κ.κ. Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, κατά τη διάρκεια πρωινής συνάντησής τους, στη Νομική Υπηρεσία. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ακόμη όπως η Επιτροπή προβεί σε περαιτέρω αξιοποίηση του νομοθτικού πλαισίου που διέπει τη σύστασή της, ώστε για θέματα που άπτονται της διαφάνειας στον αθλητισμό να γίνονται συστάσεις προς τις αρμόδιες ομοσπονδίες και οργανισμούς, με σκοπό να αντιμετωπίζονται με άμεσα διορθωτικά μέτρα συνθήκες οι οποίες ενδεχομένως να μπορούν να οδηγήσουν σε διαπλοκή ή διαφθορά.

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος παραλαμβάνοντας το πόρισμα, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη, εκφράζοντας συνάμα την απόλυτη ικανοποίηση του ιδίου και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας από τον ζήλο και την αφοσίωση με την οποία η Επιτροπή αντιμετωπίζει το έργο της. «Έχουμε πολλές ευαισθησίες στο θέμα του αθλητισμού. Σίγουρα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί πλήρως αυτό το εργαλείο που λέγεται Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν πιο ‘καθαρό’ αθλητισμό», σημείωσε ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας. Για να προσθέσει πως με βάση το πνεύμα της νομοθεσίας που διέπει τη σύσταση της Επιτροπής «συμφωνήθηκε ότι, θα μπορεί να γίνει από την Επιτροπή περαιτέρω αξιοποίηση του νομοθετικού της πλαισίου, στο θέμα της εκπαίδευσης -ιδίως στις νεαρές ηλικίες- με την παροχή σεμιναρίων σε νεαρούς αθλητές, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη σωστή παιδεία σε νεαρή ηλικία. Επίσης, και πάλι με δικαίωμα που δίδεται στην Επιτροπή από τον νόμο, εκεί και όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν έρευνες ή πληροφορίες για θέματα τα οποία άπτονται της διαφάνειας στον αθλητισμό, να μπορεί η Επιτροπή, μέχρι να καταλήξουν οι έρευνες, να προβαίνει σε συστάσεις στις διάφορες αθλητικές αρχές, στις αρμόδιες ομοσπονδίες και οργανισμούς, έτσι ώστε κάποια θέματα να μπορούν να αντιμετωπίζονται με άμεσα διορθωτικά μέτρα, προκειμένου να αποφεύγονται οι συνθήκες που έδωσαν βάση στις καταγγελίες αυτές. Αυτά επιτρέπονται από τη νομοθεσία και πιστεύω ότι με τη συζήτηση που είχαμε υπάρχει βούληση για να αξιοποιούνται πλήρως από την Επιτροπή», επεσήμανε ο κ. Σαββίδης.

Υπέδειξε ακόμη ότι οι έρευνες οι οποίες θα διεξάγονται από την Επιτροπή για διερεύνηση υποθέσεων που υπάρχει οποιαδήποτε διαπλοκή ή διαφθορά στον αθλητισμό θα πρέπει να διεξάγονται με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, για να προσθέσει ότι η Νομική Υπηρεσία θα επιλαμβάνεται άμεσα της μελέτης των οποιωνδήποτε καταγγελιών. «Από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας, διαβεβαιώσαμε την Επιτροπή ότι μόλις περιέρχονται στην αντίληψή μας οι οποιεσδήποτε καταγγελίες τους, θα γίνονται τα αναγκαία διαβήματα για την προώθησή τους», επεσήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίες εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο δύσκολο, όπως το χαρακτήρισε, έργο τους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού δρ Ανδρέας Καπαρδής, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τη συνάντηση, είπε πως η Επιτροπή έχει αγαστή συνεργασία με την Αστυνομία και προχωρά με το έργο της, που είναι πολυδιάστατο. «Ένα μέρος της αποστολής μας σύμφωνα με τη νομοθεσία», είπε ο δρ Καπαρδής, «είναι και η διερεύνηση καταγγελιών για διαφθορά συγκεκριμένων περιπτώσεων στον αθλητισμό, ο οποίος και πρέπει να προστατευθεί. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να το πετύχουμε, είναι ερευνώντας εκεί και όπου υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες. Τονίζω, πέραν της κατασταλτικής προσέγγισης, τη σημασία της λήψης και άλλων μέτρων, όπως της πρόληψης μέσα από την παιδεία, καθώς και άλλα μέτρα που είναι στα σχέδια μας να λάβουμε στο μέλλον.»

Αναφερόμενος στο πόρισμα για τους αγώνες καλαθοσφαίρισης που παρέδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο δρ Καπαρδής είπε ότι η Επιτροπή έχει επιτελέσει το έργο της και έχει παραδώσει το πόρισμά της στη Νομική Υπηρεσία για τα περαιτέρω. «Το πόρισμά αφορά σε καταγγελία που έγινε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης αναφορικά με τρεις αγώνες και η Επιτροπή διόρισε ερευνούσες λειτουργούς πριν από περίπου δέκα μήνες. Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν, σύμφωνα με το πόρισμα, ποινικά αδικήματα αλλά και πειθαρχικά αδικήματα. Για τα ποινικά αδικήματα είμαστε σήμερα εδώ, για τα πειθαρχικά θα ενημερωθεί η Ομοσπονδία», είπε.

Τέλος, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει κατάλληλο μαρτυρικό υλικό ώστε να οδηγηθούν κάποιοι ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς «γίνεται πολύ ντόρος για σικέ παιχνίδια, αλλά δεν βλέπουμε να οδηγούνται κάποιοι ενώπιον της δικαιοσύνης», απάντησε:

«Οι υποθέσεις αυτές είναι από τις πιο δύσκολες να αποδειχθούν στα Δικαστήρια. Θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο όπλο στην καταπολέμηση αυτού του είδους των εγκλημάτων θα είναι η νόμιμη παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από όπου μπορεί να εξασφαλιστεί ικανοποιητική μαρτυρία, η οποία θα οδηγήσει τις υποθέσεις στο δικαστήριο. Να σας θυμίσω ότι με αυτόν τον τρόπο είναι που έχουν εξιχνιαστεί παρόμοια σκάνδαλα στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Δυστυχώς, ακόμη δεν κατέστη δυνατόν να αξιοποιηθεί η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2020 για να μπορούν να γίνονται τέτοιες παρακολουθήσεις [στην Κύπρο], αλλά είμαι βέβαιος πως όταν αυτό γίνει, θα μπορούμε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Εκτός από αυτό, υπήρξαν, όχι πολλές, αλλά υπήρξαν καταδίκες. Υπήρξε καταδίκη ατόμου το οποίο στοιχημάτισε σε ποδοσφαιρικό αγώνα στον οποίον συμμετείχε. Υπήρξε επίσης καταχώριση ποινικής υπόθεσης, για την οποία δυστυχώς το διάστημα που μεσολάβησε από την καταχώριση μέχρι την εκδίκασή της, επενέργησε ώστε κάποιοι από τους κύριους μάρτυρες να αλλάξουν γνώμη και να μην θέλουν να καταθέσουν. Αυτό εγείρει ένα πολύ σοβαρό θέμα, θα πρέπει να υπάρχει άμεση εκδίκαση τέτοιου είδους υποθέσεων. Το αντιλαμβάνεστε όλοι. Πρέπει να σας πω ότι ως ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας θίγουμε αυτό το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την παράκληση όπως εκεί και όπου υπάρχουν τέτοιου είδους υποθέσεις, υποθέσεις στις οποίες υπάρχει ο κίνδυνος μάρτυρες να υποστούν οποιαδήποτε πίεση ή να αλλάξουν γνώμη για οποιοδήποτε λόγο, να δίδεται προτεραιότητα σε αυτές [στην εκδίκασή τους]. Ελπίζω ότι αυτό θα γίνει.»

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση που η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού είχε, υπό την παρούσα σύνθεσή της, με τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.