Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης στο ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ.COM

Την ολοκλήρωση των  ερευνών  από τους Οίκους του εξωτερικού και την Κεντρική Τράπεζα, περιμένει ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης για να αποδοθούν ευθύνες , ακόμη και ποινικές-όπου υπάρχουν- για τη «φούσκα» των Κυπριακών Τραπεζών.

Στη συνέντευξη του στο ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ. COM μιλά, για την ανάγκη διαφάνειας στα πολιτικά κόμματα, θεωρώντας απαραίτητη την ψήφιση νομοσχεδίου για την χρηματοδότηση τους.

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, παραδέχεται ότι σκέφτηκε να αποχωρήσει από το αξίωμά του πριν «μειωθούν  οι μισθοί και υπάρξουν συνέπειες στο φιλοδώρημα που έχουμε ώστε να μην χάσω τα ωφελήματα» λέγοντας ότι θα παραμείνει έως το τέλος της θητείας γιατί «θα ήταν ντροπή για τον Γενικό Εισαγγελέα να παραιτείται επειδή θα χάσει κάποια χρήματα. Ας τα χάσει!» Ακολουθεί σε βίντεο απόσπασμα της συνέντευξης

httpv://www.youtube.com/watch?v=mo-r1pn5mlc&feature=youtu.be

Κύριε Γενικέ Εισαγγελέα, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου, θεωρείτε οτι υπάρχει διαφάνεια στην πολιτική ζωή της Κύπρου. Πρέπει να προχωρήσει ο θεσμός του Πόθεν Έσχες, παρόλο που έχει κριθεί αντισυνταγματικός;

Το θέμα της διαφάνειας στα πολιτικά πράγματα είναι εξαιρετικής σημασίας για την κατοχύρωση των δημοκρατικών θεσμών πάνω απ όλα . Νομίζω ότι υπάρχει διαφάνεια.

Εκεί που επιβάλλεται να γίνει  είναι σε δύο τομείς, όσον αφορά τουλάχιστον στη δημόσια ζωή.

Η μία είναι η επείγουσα ψήφιση του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων – ένα θέμα που εβράδυνε πάρα πάρα πολύ-η νομική υπηρεσία, το γραφείο το δικό μας δηλαδή, εκπροσωπεί τη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και βρισκόμαστε σε αρκετά δύσκολη θέση γιατί κάθε φορά θα πρέπει να δικαιολογούμε τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει.

Έχω, με δικές μου επιστολές επανειλημμένα απευθυνθεί στον πρόεδρο της Βουλής εξηγώντας το θέμα. Σε λίγες ημέρες θα ξανασυζητηθεί το θέμα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Δεν ξέρω πως θα ψηφιστεί τελικά το νομοσχέδιο ,αλλά επιβάλλεται να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

Και ποιοι χρηματοδοτούν κόμματα και πως διατίθεται από τα κόμματα το ποσό αυτό και να υπάρχει και ο σχετικός έλεγχος ,όχι μόνο από ελεγκτές ιδιώτες για το κάθε κόμμα, αλλά και από την Πολιτεία, από τον Γενικό Ελεγκτή.

Ως προς το Πόθεν Έσχες έχει γίνει πράγματι πολύ συζήτηση. Δύο φορές εισήχθη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την πρώτη φορά κηρύχθηκε αντισυνταγματικός ,στη δεύτερη με δική μου συμβολή προσπαθήσαμε να ψηφίσουμε έναν νόμο, διορθώνοντας  εκείνα που νομίζαμε ότι ι με βάση  την απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσαν να διορθωθούν.

Δυστυχώς και τη δεύτερη φορά το δικαστήριο έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό . Έγινε έφεση από την Πολιτεία από τη Γενική Εισαγγελία και παρελήφθη η απόφαση του δικαστηρίου ότι ήταν αντισυνταγματικός.

Που βασίστηκε η απόφαση του δικαστηρίου;

Στο ότι προσβάλλονται τα δικαιώματα των βουλευτών και τα προσωπικά τους δεδομένα. Έχω την αντίθετη άποψη ,ότι θα έπρεπε να κριθεί συνταγματικός  επειδή από την ώρα που κατέρχεσαι στον πολιτικό στίβο ή αναλαμβάνεις ορισμένα αξιώματα  πρέπει να είσαι έτοιμος να απεμπολήσεις και  κάποια δικαιώματα. Ή τουλάχιστον να επιτρέψεις ορισμένες εκφάνσεις της ζωή σου να δημοσιοποιούνται.

Θα συνιστούσατε σε υποψηφίους όπως έγινε πρόσφατα να δώσουν από μόνοι τους στη δημοσιότητα τα στοιχεία της περιουσιακής του κατάστασης;

Το να δίνεις τα στοιχεία του τι έχεις τώρα δεν εξυπηρετεί.

Ο θεσμός του πόθεν έσχες είναι για να δείχνει τι περιουσία είχες αναλαμβάνοντας ένα αξίωμα και πόση έχεις  και εγκαταλείποντας αυτό το αξίωμα για να φαίνεται αν στο μεσοδιάστημα υπήρχαν κάποιοι άδηλοι πόροι  για να αποκτήσεις αυτό το εισόδημα.

Το να δηλώνεις την περιουσιακή σου κατάσταση τώρα δεν εξυπηρετεί κάτι. Ας πούμε ότι δηλώνω τώρα ότι έχω τέσσερα σπίτια κλπ. Ε, τι σημαίνει; Απαγορεύεται ένας να έχει  μία περιουσία; Και αν έχει απαγορεύεται να είναι υποψήφιος; Δηλαδή πρέπει ο υποψήφιος να μην έχει περιουσία; Το θέμα του πόθεν έσχες, φεύγει από τη σωστή του τροχιά, τον σκοπό που εξυπηρετεί και δημιουργείται έτσι ένας  λαϊκισμός.

Τι λέτε για τους μισθούς των golden boys, τα περίφημα bonus  ,τα χαριστικά δάνεια και τα αξιόγραφα; Πως θα τιμωρηθούν αυτοί που τα έδωσαν ,αλλά και αυτοί που τα πήραν;

Έχει γίνει πολύς θόρυβος για τα golden boys. Ξεκίνησε με δημοσιεύματα για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των δημοσίων λειτουργών και ,επειδή βρισκόμαστε στο μέσο μίας οικονομικής κρίσης πρωτοφανούς για την Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, δεν έχουμε ξαναπεράσει τέτοιες δοκιμασίες,, δημιουργήθηκε μία εντύπωση εσφαλμένη νομίζω, ότι οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ υψηλές.

Και φαντάζουν υψηλές λόγω και της δυσπραγίας στην οποία έχει περιέλθει ο ιδιωτικός τομέας . Εγώ δεν είμαι από εκείνους που θα έλεγα να μη γίνουν αποκοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Όχι γιατί είναι τεράστιοι, αλλά γιατί θα πρέπει να μειώσουμε τα κρατικά έξοδα, και γιατί ταυτόχρονα δεν μπορεί να μην υπάρχει ισορροπία μεταξύ των μισθών στον δημόσιο τομέα και τον ιδιωτικό.  Αυτό το δέχομαι.

Δεν δέχομαι όμως ότι οι μισθοί των γενικών διευθυντών ή των ανωτάτων αξιωματούχων, όπως των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Γενικού Εισαγγελέα είναι εξωφρενικά υψηλοί, αν τους συγκρίνεις με κέρδη τα οποία πραγματοποιούν ορισμένα επαγγέλματα στον ιδιωτικό τομέα και μισθούς που δίνονται από ιδιωτικές εταιρείες, όπως οι τράπεζες.

Μετά το ξέσπασμα της απόδοσης των ευθυνών για την κρίση στις τράπεζες απεκαλύφθησαν και οι μισθοί τους οποίους έπαιρναν οι τραπεζικοί υπάλληλοι εκεί. Είναι εξωφρενικά υψηλοί.

Δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο μισθοί της τάξεως πέραν του 1 εκατομμυρίου ευρώ  ετησίως ή της τάξεως των 800 χιλιάδων ευρώ ετησίως  και επιπλέον bonus για την καλή απόδοση των τραπεζών -που δεν ήταν και καλή η απόδοση των τραπεζών, με απόδειξη ότι σήμερα γιαυτή τη δυσπραγία όπου υπάρχει, ο κύριος υπεύθυνος είναι οι τράπεζες , αφενός μεν για την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα και αφετέρου για την παροχή αυτών των δανείων, τα οποία είναι αμφίβολο ποτέ αν θα μπορέσουν να εισπραχθούν, λόγω του ότι ήταν επισφαλή από την αρχή και δόθηκαν και αυθαίρετα.

Τα χρήματα, όπως καταλαβαίνουμε, δεν θα επιστραφούν. Ο κόσμος , όμως, ζητάει τιμωρία. Υπάρχει περιθώριο απόδοσης ποινικών ευθυνών;

Υπάρχει και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών. Εκείνο το οποίο αναμένω ως Γενικός Εισαγγελέας, γιατί ξέρετε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας στην Κύπρο έχει την απόλυτη ευθύνη και απόλυτη εξουσία όσον αφορά στις ποινικές διώξεις -πολύ περισσότερες εξουσίες από ότι έχει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην Ελλάδα –  αναμένω επομένως τις τρεις έρευνες που γίνονται από δύο οίκους στο εξωτερικό και από την Κεντρική Τράπεζα.

Η τελευταία έχει διαρρεύσει – και αναμένονται οι απόψεις των τραπεζών  (Λαϊκής και Κύπρου) σχετικά με όσα τους καταμαρτυρεί η Κεντρική Τράπεζα, για να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε και με ποινικές διώξεις. Ας σημειωθεί όμως ότι με τις ποινικές διώξεις δεν επιστρέφονται τα χρήματα στους κατόχους των αξιογράφων.

Ναι ,αλλά είναι και θέμα ηθικής να υπάρξει τιμωρία.

Είναι και θέμα ηθικής ναι ,γιατί με συμπεριφορές έξω από κάθε όριο που επέτρεπε ο νόμος οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους να χάσουν τις περιουσίες τους.

Σίγουρα δεν πρέπει να περάσει το όλο θέα απαρατήρητο. Τώρα πως θα προχωρήσουμε δεν είναι εύκολο το θέμα. Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που δεν ξέρουμε ούτε πως θα γίνει, ούτε πότε θα γίνει .

Σε καμία χώρα το νομικό σύστημα δεν προστατεύει αυτούς που αυθαιρετούν. Τώρα αν υπάρχουν νομικά παράθυρα ή δυσκολίες στη συγκέντρωση της μαρτυρίας, είναι άλλο θέμα. Αλλά νομίζω ότι έχουμε την κατάλληλη νομοθεσία, όπως ισχύει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Η Κύπρος παραμένει φορολογικός παράδεισος, όπως πρόσφατα σας κατηγόρησαν οι Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες;

Καθόλου φορολογικός παράδεισος δεν είναι, ούτε και πολύ περισσότερο ισχύει ότι γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει συσταθεί ειδική υπηρεσία, στα πλαίσια του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, η μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, που κύρια αποστολή έχει την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Οι εκθέσεις που γίνονται από διεθνείς οργανισμούς για την απόδοση της μονάδας μας είναι εξαιρετικές, είναι ότι καλύτερο. Γινόταν αυτή η συζήτηση πριν από 15 χρόνια και οδηγηθήκαμε στην ανάγκη σύστασης αυτής της μονάδας, υιοθετήθηκαν όλες οι διεθνείς συνθήκες που αφορούν στο θέμα και παγοποιούνται και δημεύονται τα περιουσιακά τους στοιχεία και εκεί όπου μπορούν να αποδειχθούν και ποινικές ευθύνες υπάρχει καταδίκη. Και έχουμε δεσμεύσει πολλά εκατομμύρια και ελληνικά.

Αναφέρεστε στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου;

Σε σχέση με την υπόθεση αυτή έχουμε ανταποκριθεί πλήρως σε όσα μας ζήτησαν οι ελληνικές αρχές, ακόμη και με δική μας πρωτοβουλία , στείλαμε ότι είχαμε, προθυμοποιηθήκαμε να ερευνήσουμε οτιδήποτε μας ζητηθεί αλλά και υπάρχει το ενδεχόμενο με βάση συγκεκριμένες καταθέσεις του κ. Ζήγρα να προχωρήσουμε και με τις δικές μας έρευνες.

Όπως και στην περίπτωση του Βατοπεδίου, και εκεί έχουμε παγοποιήσει χρήματα, περιουσιακά στοιχεία της Μονής.

Κοιτάξτε, δεν είναι εύκολες αυτές οι διερευνήσεις. Έχω επικοινωνήσει και προσωπικά με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είναι μία δύσκολη διερεύνηση με κεφάλαια που μετακινούνται από χώρα σε χώρα, από τράπεζα σε τράπεζα, που αλλάζουν ονόματα, άνθρωποι πολλοί ενέχονται σε αυτές τις διακινήσεις και δεν είναι εύκολο να μιλήσουν φοβούμενοι μήπως βρεθούν εμπλεκόμενοι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανταπεξέρχεται πλήρως στο ρόλο του; Και κατά πόσο είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη στην Κύπρο;

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη.

Τώρα αν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για σύντομη και αποτελεσματική δικαιοσύνη έχω κάποιες αμφιβολίες. Λόγω του ότι έχουν συγκεντρωθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο οι αρμοδιότητες δύο δικαστηρίων, που είχαν με βάση το Σύνταγμα  του 1960.

Υπήρχε το Συνταγματικό Δικαστήριο, αντίστοιχο με το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας και υπήρχε και το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ασκούσε τις εξουσίες δευτεροβάθμιου δικαστηρίου σε σχέση με αστικές και ποινικές υποθέσεις. Εξαιτίας των όσων συνέβησαν τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας και την κατάρρευση ουσιαστικά του δικαστικού συστήματος ,στο οποίο μετείχαν και Τουρκοκύπριοι οι οποίοι αποχώρησαν.

Τα δύο δικαστήρια, βάσει νομοθεσίας συγχωνεύτηκαν και έτσι έχουμε ένα δικαστήριο που στις εξουσίες του συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες όλες. Δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και πρόσφατα είχε γίνει στάση δικηγόρων εξαιτίας της χειροτέρευσης των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης ,εξαιτίας και της οικονομικής δυσπραγίας που έχει αρχίσει να διαφαίνεται.

Πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν σε σχέση με το Ανώτατο Δικαστήριο. Δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ αυτή η προθυμία. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε ξανά να διαχωριστούν τα δύο δικαστήρια.

Θα ήταν και πιο αντικειμενική καθώς θα υπήρχε καλύτερη εξειδίκευση των δικαστών. Άλλοι θα ασχολούνταν με το διοικητικό δίκαιο, άλλοι με το αστικό και το ποινικό . Ακόμη και ο διορισμός των δικαστών θα έπρεπε να αλλάξει.

Ακολουθούμε το αγγλοσαξονικό σύστημα με έναν εσφαλμένο τρόπο. Ενώ στο αγγλοσαξονικό σύστημα διορίζονται οι δικαστές μεταξύ των επιτυχημένων  δικηγόρων και επιτυχημένοι δικηγόροι τουλάχιστον στην Αγγλία εγκαταλείπουν τα μεγάλα εισοδήματα γιατί θεωρείται εξαιρετικά τιμητικό να διοριστείς μέλος στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν υπάρχει  αυτή η προθυμία εδώ. ‘Έτσι οι δικαστές ουσιαστικά προέρχονται με ανέλιξη και έχουμε δικαστές καριέρας , χωρίς η καριέρα αυτή να προδιαγράφεται από την αρχή με την ύπαρξη σχολής δικαστών ,την προετοιμασία τους κλπ.

Σχετικά με την υπόθεση-σκάνδαλο απώλειας από το Υπουργείο Υγείας, στοιχείων του φακέλου ως προς τα εμφυτεύματα , σε ποιο σημείο βρίσκεται η υπόθεση αυτή;

Δεν θα ήθελα να πω οτιδήποτε. Το θέμα αφορούσε  τον κ. Παπασάββα, ο οποίος είναι βοηθός μου, αλλά αν χρειάζεται έχει γίνει έρευνα από την αστυνομία, η οποία κατέδειξε μεν ότι είχαν εξαφανιστεί στοιχεία από τον φάκελο αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλήξουν ποιος είναι ο ένοχος, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα εναντίον αυτών που αφαίρεσαν από το φάκελο τα σχετικά έγγραφα.

Ουσιαστικά έχει κλείσει. Ναι, μεν έχει βρεθεί ότι έχουν γίνει παρατυπίες από λειτουργούς εκεί, γιατί μόνο αυτοί είχαν πρόσβαση στους φακέλους, αλλά δυστυχώς  δεν υπήρξε συμπέρασμα ούτε από τις έρευνες της αστυνομίας, ούτε από τις έρευνες του υπουργείου Υγείας.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο κ. Παπασάββας δεν εμφανίζεται στα δικαστήρια. Ισχύει αυτό;

Ισχύει αυτό, αλλά ίσως δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Δεν εμφανίζεται στα δικαστήρια ναι, όντως.

Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι σας ασκούνται πιέσεις για παραίτηση.Ισχύουν;

Το έχω διαψεύσει πολλές φορές. Ποτέ δεν μου έγιναν ούτε υποδείξεις, ούτε και πολύ περισσότερο πιέσεις , ούτε και ήταν δυνατόν να γίνει αυτό το πράγμα.

Δεν ξέρω αυτή η κακοήθεια πως έχει κυκλοφορήσει, αλλά είναι εντελώς ψέματα. Εκείνο το οποίο πιθανώς να οδήγησε στα αυθαίρετα, ανυπόστατα συμπεράσματα  είναι γιατί είχα πει στο παρελθόν ότι μελετούσα το ενδεχόμενο να παραιτηθώ ,αλλά για διαφορετικούς λόγους πριν από δύο χρόνια, διαφορετικούς λόγους πρόσφατα.

Αλλά καμία σχέση δεν έχουν με πιέσεις. Τώρα δεν το σκέφτομαι για να σας πω την αλήθεια, αλλά τον τελευταίο καιρό το σκεφτόμουν  λόγω του ότι θα μειωθούν οι μισθοί και θα υπάρξουν συνέπειες στο  φιλοδώρημα που έχουμε και έλεγα αφού πολύ λίγος καιρός μου μένει γιατί να χάσω ένα σωρό από τα ωφελήματα.

Όμως μου φαίνεται ότι θα ήταν ντροπή για τον Γενικό Εισαγγελέα να παραιτείται επειδή θα χάσει κάποια χρήματα. Ας τα χάσει.

Η προηγούμενη Γενική Εισαγγελία συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο. Είστε τρίτος τη τάξη στην κυβέρνηση. Γιατί δεν συμμετέχετε;

Κοιτάξτε ,στο Εθνικό Συμβούλιο δεν μετείχαν όλοι οι εισαγγελείς. Για παράδειγμα ο προκάτοχος μου Σόλων Νικήτας κατηγορηματικά αρνείτο να έχει οποιαδήποτε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα και επομένως με τη συμμετοχή στο εθνικό συμβούλιο.

Είναι θέμα του προέδρου, επιλογής του προέδρου, ποιους θα έχει για συμβούλους τους σε σχέση με το θέμα αυτό.

Ο κ. Μαρκίδης, εξαιτίας της μακράς του ενασχόληση και με την πολιτική, ήταν 10 χρόνια βουλευτής, ήτα αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, στα χρόνια που ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης πρόεδρος, όντως είχε πολύ ενεργό ρόλο στα θέματα και των διαπραγματεύσεων και κυρίως των διαβουλεύσεων που έγιναν για να φτάσουμε στο σχέδιο Ανάν.

Πριν από τον κ. Μαρκίδη, υπήρχε μία ανάμιξη της κ. Σουλιώτη περισσότερο, λιγότερο του κ. Τριανταφυλλίδη στα μεταγενέστερα χρόνια, αλλά δεν σημαίνει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να έχει ενεργό ρόλο κατ΄ ανάγκη στις όποιες διαπραγματεύσεις σε σχέση με το πολιτικό μας πρόβλημα.

Διευκρινίστε μου όμως, δεν επιθυμείτε εσείς ή δεν επιθυμεί ο πρόεδρος να συμμετέχετε;

Όχι, σας είπα έχει δικαίωμα ο πρόεδρος, πολλές φορές με συμβουλεύεται, με ενημερώνει με γραπτά κείμενα, έχουμε επαφές,, αλλά δεν μετέχω σε αυτή την διαπραγματευτική ομάδα.

Όπως ξέρετε είναι ολιγομελής, κάνουν τις διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά. Αλλά σε πολλά σημεία, στα οποία εμπλέκονται τα νομικά περισσότερο, με συμβουλεύεται.

Θα θέλαμε ένα σχόλιο για τη σχεδιαζόμενη δολοφονία εναντίον σας.

Συνωμοσίες αυτού του είδους είχαν γίνει και στο παρελθόν. Ποτέ δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία.

Είχατε προειδοποιηθεί από την αστυνομία πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση;

Ναι ,είχα πληροφορηθεί από την αστυνομία ότι εξυφαίνεται μία τέτοια συνωμοσία και ότι θα χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένος τρόπος, (αντιαρματικό) , σε συγκεκριμένες τοποθεσίες θα γινόταν αυτή η απόπειρα και με είχαν ειδοποιήσει δύο ημέρες πριν ότι θα γινόταν η μεταφορά του συγκεκριμένου όπλου, του αντιαρματικού .

Και στο παρελθόν υπήρχαν φήμες για συνωμοσίες , αλλά αυτή φορά έπαιρνε μια πιο πραγματική υφή , μία πιο συγκεκριμένη, λόγω του ότι υπήρχε το συγκεκριμένο όπλο, οι συγκεκριμένες μαρτυρίες.

Για να πω την αλήθεια δεν αισθάνομαι ότι μπορεί ένας να πανικοβάλλεται από αυτό το θέμα και πολύ περισσότερο να τον εμποδίζει από το να κάνει τη δουλειά του. Αν νιώθεις ότι φοβάσαι να κάνεις τη δουλειά σου, φεύγεις από αυτές τις θέσεις.

Δεν μπορεί να μένει στη θέση του ένας Γενικός Εισαγγελέας και να είναι πανικόβλητος για τη ζωή του. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Αλλά δεν αισθάνομαι αυτό το φόβο. Είναι στα χέρια της αστυνομίας στο κάτω- κάτω να προστατέψει τον Γενικό Εισαγγελέα, όπως και τον κάθε πολίτη.

Πάντα ο Γενικός Εισαγγελέας είχε δύο φρουρούς εναλλάξ, άλλοι είχαν και περισσότερους και φρουρά έξω από το σπίτι τους. Εγώ δεν έχω . Έχω δύο αστυνομικούς φρουρούς οι οποίοι ασκούν και τα καθήκοντα οδηγού και έρχονται εναλλάξ. Εγώ δεν αισθάνομαι ότι θα πρέπει να έχω όλους αυτούς τους ανθρώπους γύρω μου.

Ένας συνοδός μου είναι υπεραρκετός και όχι γιατί χρειάζεται να μου σώσει τη ζωή, αλλά γιατί φαντάζομαι ότι ένας αξιωματούχος πρέπει να έχει και έναν άνθρωπο μαζί του.

Αν κάποιος αποφασίσει να σκοτώσει κάποιον, δύσκολα τον σταματάς.