Ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να μας διασπάσει

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’, μετά την γνωστή υπόθεση της απόσυρσης από τον Αρχιεπίσκοπο, ποσού 450,000 ευρώ από γραμμάτιο της Επιτροπής σε Συνεργατικό Πιστωτικό `Ιδρυμα, απέστειλε επιστολές παύσηςστον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Παναγίας του Τράχωνα Μιχάλη Χρίστου και σε ένα ακόμη μέλος, ενώ μέχρι στιγμής άφησε στην θέση τους τα υπόλοιπα τρία μέλη.

Ο κ. Χρίστου  θεωρεί την κίνηση αυτή ως ενέργεια διάσπασης και διχασμού και πιστεύει ότι τα άλλα μέλη έχουν ηθική υποχρέωση να παραιτηθούν από μόνα τους. Στέλλει επίσης μήνυμα σε όλους να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι λόγω και των ημερών και ότι μετά το Πάσχα θα αναμένουν να δουν τις εξελίξεις.

“Μάλλον αυτό γίνεται ( η παύση μόνο δύο μελών) για να μας διασπάσει, να μας διχάσει, για να υποστηρίξει ότι εμείς οι δύο δημιουργούσαμε τις φασαρίες”, λέει  ο κ. Χρίστου.

Ανέφερε επίσης ότι θέλει να στείλει μήνυμα σε όλους να αποφύγουν άλλες δηλώσεις και να αναμένουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά το Πάσχα.

“Ας αφήσουμε τον κόσμο να ηρεμήσει, εγώ είμαι και Κοινοτάρχης και έχω διπλή υποχρέωση έναντι των Τραχωνιτών”, σημείωσε.

Ο παυθείς Πρόεδρος εξήγησε και πάλι ότι αρχές Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος τους κάλεσε σε συνάντηση και τους είπε ότι είχε άμεση ανάγκη η Αρχιεπισκοπή από χρήματα και ήθελε 100,000 ευρώ.

Ζήτησε επίσης να τους υπογράψει έγγραφο ότι τα χρήματα αυτά θα επιστρέφοντο σε ένα μήνα.

“Εμείς από καλή διάθεση του δώσαμε τις 100,000 ευρώ και μας υπέγραψε την απόδειξη, μας είπε ότι είχε άμεση ανάγκη αυτά τα χρήματα”, ανέφερε.

Ο κ. Χρίστου ότι η συναλλαγή αυτή έγινε με την σύμφωνη γνώμη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής που αριθμεί συνολικά πέντε μέλη.

Εξήγησε επίσης ότι η Αρχιεπισκοπή ήθελε στη συνέχεια να `βάλει χέρι` και στα υπόλοιπα χρήματα της Εκκλησίας.

“Η Παναγία του Τράχωνα είναι ξακουστή ανά την Κύπρο, όταν έγιναν τα Θυρανοίξια του Ναού μας το 2005 οι πιστοί εισέφεραν χρήματα. Ο Αρχιεπίσκοπος θεώρησε ότι επειδή έχουμε αυτά τα χρήματα, μπορεί να μας τα `αρπάξει`”, δήλωσε.

Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν επικρίσεις για το γεγονός ότι υπήρχαν καταθέσεις σχεδόν μισού εκατομμυρίου στο λογαριασμό της Εκκλησίας, ο κ. Χρίστου είπε ότι μαζεύοντο τα χρήματα αυτά με την προοπτική να ανεγερθεί κάτι και να παραμείνει ως περιουσία της Εκκλησίας. Είχε μάλιστα προτείνει στον Αρχιεπίσκοπο να μειώσει το ποσό που ζητούσε ως βοήθεια για αύξηση της ρευστότητας της Εκκλησίας, και τότε η Εκκλησία του Τράχωνα θα μπορούσε να συνδράμει.

“Του είπα να μειώσει τα ποσά αυτά που ζητά, ή να μας δώσει εγγύηση ένα οικόπεδο ή κάτι άλλο για να έχουμε κάτι να κάνουμε για την κοινότητά μας, θύμωσε και αποχώρησε από την συνάντηση”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου ζητήθηκε και παρέμβαση του Ελεγκτικού Γραφείου της Αρχιεπισκοπής και του Γιάννου Χαριλάου προσωπικά για να μειωθεί το ποσό της βοήθειας και δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος ήταν αμετάκλητος.

Είπε ότι παρέμβαση έγινε και από την Συντονιστική Επιτροπή που συστάθηκε για το σκοπό αυτό και αφέθηκε να νοηθεί ότι δεν θα `πείραζε` κανείς το ποσό των 450,000 ευρώ.

Για το κατα πόσο η ΣΠΕ είχε το δικαίωμα να δώσει αυτά τα χρήματα χωρίς συγκατάθεση της Επιτροπής ο κ. Χρίστου είπε ότι δεν ενήργησε σωστά και μάλιστα είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις προθέσεις του Αρχιεπισκόπου και ότι θα έπρεπε να είχε την συγκατάθεση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.
Είπε επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να διεξάγει έρευνα για το περιστατικό.

“Εμείς είπαμε στην Αρχιεπισκοπή να μας υποδείξουν πιο άρθρο του Καταστατικού επιτρέπει κάτι τέτοιο, πιο άρθρο δίνει αυτό το δικαίωμα στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας ή τον όποιο Επίσκοπο να προβαίνει σε απόσυρση χρημάτων χωρίς την συγκατάθεση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής”, ανέφερε.

Τι λέει η Συντονιστική Επιτροπή

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις  του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Λευτέρη Κόκκινου.

“Ο κ. Χρίστου που είναι και ο Κοινοτάρχης του Τράχωνα, είπε ότι αν θέλει ο Αρχιεπίσκοπος να τον παύσει είναι δικαίωμά του και ότι ο κόσμος θα κρίνει. Σίγουρα `λύνεται` πιο εύκολα τώρα που δεν είναι μέλος της Επιτροπής για να μιλήσει, γιατί υπάρχουν και άλλα πράγματα”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν εννοεί θέματα χρηματικής διαχείρισης , απάντησε θετικά. “Βεβαίως και αυτά τα θέματα, θέματα διαχείρισης, συμπεριφορών, τα χρήματα που ζητούσε από τις Εκκλησίες, σε διάφορες συναντήσεις εγείροντο πολλά τέτοια θέματα”, δήλωσε ο κ. Κόκκινος.

“Ξέρετε σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Αρχιεπισκοπή, δεν κρατάμε εμείς τα βιβλία για να ξέρουμε ακριβώς, αλλά πολλές φορές και από πολλές δημόσιες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου διαφαίνεται ότι είχε πολλά προβλήματα και με το θέμα των χρεογράφων, των μετοχών, του κουρέματος”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η διαφωνία έγκειται μόνο στο ότι αποσύρθηκε το ποσό χωρίς συγκατάθεση, ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι εάν εζητείτο προηγούμενα η συγκατάθεση και πάλι θα υπήρχε διαφωνία, ειδικά στο θέμα της εξασφάλισης.

“Δηλαδή αν ερχόταν και έλεγε ότι θα έδινε κάτι από την γη της Αρχιεπισκοπής, ίσως να ήταν διαφορετικά, αλλά δεν έδωσε τίποτε”, σημείωσε.

Εξήγησε ότι στην πρώτη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος με την Εκκλησιαστική Επιτροπή είχε ετοιμάσει όλα τα έγγραφα για να παραχωρήσει τότε χρεόγραφα της Ελληνικής Τράπεζας, πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή καθώς θεώρησε ότι δεν μπορεί να δώσει `χαρτιά` χωρίς αντίκρυσμα στον κόσμο και τους ενορίτες.

Σε παρατήρηση ότι πολλοί επικρίνουν το γεγονός ότι μια κατεχόμενη ενορία είχε στο λογαριασμό της τέτοιο μεγάλο ποσό, ο κ. Κόκκινος είπε ότι η Εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα βοηθά πάρα πολύ κόσμο και μάλιστα περιπτώσεις που αποτείνονται στην Αρχιεπισκοπή για βοήθεια, παραπέμπονται στην Εκκλησία του Τράχωνα για ενίσχυση.

“Η Αρχιεπισκοπή, επειδή ήξερε ότι είχαμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε κόσμο, μας έστελνε περιπτώσεις που αποτείνονταν κοντά της, αυτό είναι το μεγάλο έργο της Παναγίας του Τράχωνα”, ανέφερε.

Ο κ. Κόκκινος απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι νομικοί σύμβουλοι στους οποίους αποτάθηκε η Συντονιστική Επιτροπή θεωρούν ότι υπάρχει υπόθεση ανκαι και μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε πολλή μελέτη.

“Είναι και γιορτές, Άγιες Μέρες , είπαμε να δώσουμε χρόνο, να μην κάνουμε καμία άλλη κίνηση τώρα και θα αναμένουμε”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο ο κόσμος φαίνεται να επηρεάστηκε από την κατάσταση γιατί και χθες, στη διάρκεια της λειτουργίας της Αγίας Τετάρτης , ζητούσε επίμονα να υπογράψει για την συμπλήρωση καταλόγου με υπογραφές ώστε το θέμα να αχθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

“Μας ζητούσαν επίμονα, ακόμη και μέσα στην Εκκλησία να τους δώσουμε τους καταλόγους και τους συστήσαμε να κάνουν υπομονή, είναι και Άγιες Μέρες, δεν το θέλουμε αυτό”, ανέφερε.

“Εμείς καταλαβαίνουμε τον κόσμο και την αγωνία του και μίλησα και με τον Ιερέα και πολύς κόσμος έχει σκανδαλιστεί από την υπόθεση αυτή, δεν ξέρουν τι να κάνουν, αντιλαμβάνεστε σε ποια κατάσταση φτάσαμε, και είναι κρίμα γι αυτούς που αγαπάνε την Εκκλησία της Κύπρου και δεν θέλουν κατ ουδένα λόγο να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα”, σημείωσε στο  ο κ. Κόκκινος.