Ο Έφορος Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών θα μπορούσε να ελέγξει αν η επένδυση του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της Cyta, στη Δρομολαξιά, ήταν εντός των πλαισίων της δήλωσης επενδυτικής πολιτικής του, μόνο σε περίπτωση που είχε ολοκληρωθεί η εγγραφή του Ταμείου στο μητρώο του Εφόρου, κάτι που, όπως ανέφερε, δεν έχει γίνει.
Καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών, ο Έφορος του Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, Θεοφάνης Τρύφωνος, είπε ότι στην περίπτωση αυτή, υπάρχει σχετική οδηγία για ποσοτικό περιορισμό, σύμφωνα με τον οποίο η αξία της κάθε επένδυσης – του ακινήτου εν προκειμένω – δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10 % της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου του Ταμείου.
Ανέφερε επίσης ότι, ως γενικότερη αρχή, ισχύει ότι οι συνολικές επενδύσεις σε μη ρυθμιζόμενες αγορές, όπως είναι τα ακίνητα, δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 40% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου.
Ο κ. Τρύφωνος είπε ότι, βάσει του νόμου, ο Έφορος μπορεί να ενεργήσει αυτεπάγγελτα μόνο αν το ζητήσει η πλειοψηφία της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου ή το ένα τρίτο των μελών του, γραπτώς και ενυπογράφως. Στην περίπτωση του Ταμείου της Cyta, συνέχισε ο κ. Τρύφωνος, υπήρξε τέτοια πρωτοβουλία, η οποία όμως συγκέντρωσε 968 υπογραφές, αριθμός που είναι, έστω και οριακά, κάτω από το 1/3 των 3.300 περίπου μελών του Ταμείου.
Σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνος, το Ταμείο Συντάξεως της Cyta, όπως και τα Ταμεία πολλών άλλων ημικρατικών οργανισμών και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους. Ο Έφορος αναφέρθηκε εκτενώς στο νομικό και διαδικαστικό ιστορικό, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της εγγραφής στο Μητρώο.
Ο κ. Τρύφωνος είπε ακόμη ότι η εποπτεία για οποιαδήποτε επενδυτική ενέργεια γίνεται κατά κανόνα εκ των υστέρων, μέσω της δήλωσης επενδυτικής πολιτικής που υποβάλλεται. Η δήλωση αυτή, είπε, είναι ένα περίγραμμα ανάλυσης των στόχων του κάθε Ταμείου, ως προς την αναμενόμενη ετήσια απόδοση των επενδύσεών του.
Αναφερόμενος στο ιστορικό του νομικού πλαισίου που διέπει τα Ταμεία, είπε ότι η παλαιότερη νομοθεσία του 1980, και η εναρμονιστική νομοθεσία του 2006 καταργήθηκαν, όταν ψηφίστηκε νέος νόμος, το 2012.
Βάσει των προνοιών της νέας νομοθεσίας, τα Ταμεία Συντάξεως είχαν την υποχρέωση να αποταθούν στην αρμόδια Αρχή και να υποβάλουν αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο, σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να εποπτεύεται η λειτουργία τους. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, και εφόσον δεν ολοκληρωθεί η εγγραφή, το Ταμείο παύει να εισπράττει εισφορές.
Συμπλήρωσε ότι το διάστημα στο οποίο τα Ταμεία θα έπρεπε να προβούν στις απαιτούμενες διορθώσεις στην αίτησή τους – σε περίπτωση που υπάρχουν κενά ή ασάφειες με βάση τα όσα καθορίζει ο νόμος – καθορίστηκε αρχικά στους τρεις μηνών, πρακτική που, όπως πρόσθεσε, διαφοροποιήθηκε εκ των πραγμάτων.
Ο κ. Τρύφωνος είπε ότι υπάρχουν πολλά Ταμεία ημικρατικών οργανισμών και Αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν έχουν ολοκληρώσει την αίτηση εγγραφής στο Μητρώο και διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν, λόγω της χρονικής καθυστέρησης που παρατηρείται, ο Έφορος απέρριπτε την αίτησή τους. Αυτό «σημαίνει ότι σταματούν να μπαίνουν μέσα στα Ταμεία Σύνταξής τους εισφορές» είπε.
Ερωτηθείς από την Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής Ελεωνόρα Νικολαΐδου αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι επτά χρόνια μετά, πολλά Ταμεία δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους, ο κ. Τρύφωνος είπε ότι «ανησυχούσε νυχθημερόν αυτό το θέμα τον Έφορο», ενώ παρέθεσε ενέργειες στις οποίες προέβη το γραφείο του, παρόλο που δεν ήταν μέσα στις υποχρεώσεις που καθορίζει ο νόμος.
Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Τρύφωνος και στα διάφορα στάδια της διαδικασίας εγγραφής του Ταμείου Συντάξεως της Cyta στο Μητρώο του Εφόρου, λέγοντας ότι η αίτηση υποβλήθηκε αρχικά στις 3 Σεπτεμβρίου 2007. Ακολούθησαν παρατηρήσεις και εισηγήσεις του Εφόρου για κενά και ασάφειες στην αίτηση, ενώ, όπως είπε «περνούσε ο καιρός χωρίς να γίνεται τίποτα». Για το λόγο αυτό, είπε ότι λειτουργός του γραφείου ανέλαβε να παρακολουθήσει το θέμα.
Αναφορικά με τις εξελίξεις, μετά την ψήφιση της νέας νομοθεσίας το 2012, ο κ. Τρύφωνος είπε ότι στις 6 Ιουνίου 2013 υποβλήθηκαν στο Ταμείο Συντάξεως της Cyta οι τελικές απόψεις του Εφόρου σε σχέση με τις τροποποιήσεις στην αίτηση, ενώ στις 28 Ιουνίου το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού προώθησε τους Κανονισμούς του Ταμείου στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.