Ο Ολλανδός Βιμ Χοφ απολαμβάνει περισσότερο από όλους το πολύ κρύο. Διατηρεί ένα παράξενο παγκόσμιο ρεκόρ κρύου και έχει αναπτύξει μια μέθοδο θεραπείας με πάγο, γράφει η γερμανική Die Zeit.
Γεννημένος το 1959 ο Χοφ είναι παγκοσμίως γνωστός ως «ο πάγος». Ο ολλανδός αθλητής εδώ δεκαετίες ανεβαίνει στα χιονισμένα βουνά μόνο με σορτς, διανύει μεγάλες αποστάσεις σε παγωμένες λίμνες και έχει το παγκόσμιο ρεκόρ… παγόλουτρου για περίπου δύο ώρες.
«Λατρεύω τη θερμότητα και τους τροπικούς, ειδικά τις παραλίες και τα τροπικά δάση ,αλλά το κρύο με συναρπάζει» λέει ο Βιμ στην Zeit. «Είμαι απλώς ένας άνθρωπος των άκρων. Ο καιρός έχει μεγάλη επίδραση στο σώμα μας. Η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου στη Δύση σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Εκείνοι που σιγά-σιγά συνηθίζουν στις συνεχώς μειούμενες θερμοκρασίες το σώμα τους μπορούν να αποφύγουν τέτοιες παθήσεις» υποστηρίζει.
Ο Βιμ Χοφ ανέβηκε με σορτς στο Κιλιμάντζαρο, αλλά και στο Έβερεστ μέχρι τα 7.400 μέτρα.Έκανε μάλιστα και έναν μαραθώνιο μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, κάθε φορά μόνο σορτς.
« Θέλω να δείξω στον κόσμο τι είναι ικανός να κάνει ο άνθρωπος και να δώσουν προσοχή στην ιατρική σημασία της μεθόδου μου» λέει .
Ο Χοφ διαθέτει σήμερα 26 εξαιρετικά παράξενα παγκόσμια ρεκόρ παραμονής σε συνθήκες πάγου. Ο ίδιος λέει ότι το σημαντικότερο ρεκόρ του ήταν όταν βυθίστηκε για πρώτη φορά κάτω από ένα μέτρο πάγου. «Ταν εξαιρετικό και μια εντυπωσιακή εμπειρία» είπε.
Ο Χοφ ανακάλυψε την ιδιαίτερη σχέση του με το κρύο τον χειμώνα του 1977.
«Ήμουν 17 ετών και ένιωσα ξαφνικά την ισχυρή ώθηση να περάσω στο πέσω και να κΟλυμπήσω στα παγωμένα νερά του καναλιού στο Μπεατριξ Παρκ στο Άμστερνταμ. Έπεσα στο νερό και… συγκλονίστηκα! Αυτό το συναίσθημα δεν μπορεί να εκφραστεί με λέξεις. Έτσι άρχισε η σχέση αγάπης μου με το κρύο. Άρχισα να κολυμπώ στα παγωμένα νερά κάθε μέρα. Ήταν διασκεδαστικό και συνειδητοποίησα ότι ήταν καλό για μένα. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει αυτή τη σχέση με τη φύση, την επιβίωση και τις πραγματικά βαθιές εμπειρίες. Βρήκα μια απίστευτη σύνδεση μεταξύ του σώματος,του νου με το κρύο.
Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν τη μέθοδο Βιμ Χοφ
Με την πάροδο των ετών αναπτύχθηκε μια ιατρική μέθοδος που τώρα αναγνωρίζεται ως η μέθοδος Βιμ Χοφ.
«Άρχισα να σκέφτομαι και να μιλάω εντατικά για τις εμπειρίες μου. Στην αρχή, οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ήμουν τρελός. Τότε, κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί με προκάλεσαν να σπάσω όλα τα είδη παγκόσμιων ρεκόρ στο κρύο. Κάποιοι οι επιστήμονες αναγνώρισαν τη μέθοδό μου. Μέσα από έρευνες και κλινικές μελέτες, διαπίστωσαν ότι είμαι σε θέση να ελέγξω το νευρικό σύστημα για να απελευθερώσω ενέργεια στο σώμα, να διατηρήσω τη θερμοκρασία του σώματος μου . Μέχρι τότε, αυτό θεωρείτο αδιανόητο… Η θεραπευτική δύναμη του κρύου είναι τεράστια» λέει.
«Μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό;» ρωτούν τον Χοφ
«Όλοι μπορούν να το μάθουν. Η μέθοδος αποτελείται από τρεις πυλώνες.
Η πρώτη είναι η αναπνοή. Μαθαίνουμε να εισπνέουμε και να εκπνέουμε ξανά και ξανά. Αν το επαναλάβουμε τριάντα φορές απελευθερώνουμε από το σώμα μας μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Ξαφνικά δεν αισθάνεστε πλέον την ώθηση να αναπνεύσετε. Κρατώντας την αναπνοή σας για αρκετά λεπτά δεν υπάρχει πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από κάποιον που τολμά για πρώτη φορά το bungee.
Το δεύτερο επίπεδο αφορά την εκπαίδευση του αγγειακού συστήματος. Αν το εκθέτουμε το σώμα μας επανειλημμένα στο κρύο, τα αγγεία και οι μύες προσαρμόζονται, έχουμε χαμηλότερο παλμό, λιγότερη πίεση. Μπορούμε να ελέγξουμε συνειδητά τη βιοχημεία στο σώμα μας.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά τη σκέψη. Δεν εννοώ κάτι αφηρημένο, ότι πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά, αλλά κάτι συγκεκριμένο που αφορά το νευρικό σύστημα. Πέρσι τον Μάιο δημοσίευσα μια μελέτη που αποδεικνύει ότι οι σκέψεις μου επιτρέπουν να ελέγξω τη βασική θερμοκρασία του σώματος μου ακόμη και σε συνθήκες πολικού κρύου.
Πολλοί γιατροί είναι δύσπιστοι
Αρκετοί γιατροί και επιστήμονες εξακολουθούν πάντως να είναι δύσπιστοι ως προς τη μέθοδο Χοφ.
«Αρκετές έρευνες έχουν συσχετίσει τη χαμηλή περιβαλλοντική θερμοκρασία με τον αριθμό θανάτων σε διάφορες χώρες. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» και ανέλυσε 74 εκατομμύρια θανάτους σε 13 χώρες ,βρήκε ότι περίπου πέντε εκατομμύρια εξ αυτών οφείλονταν στο κρύο, ενώ μόνο οι 300.000 περίπου φάνηκε να σχετίζονται με τη ζέστη» τονίζουν.
Μια έρευνα που έγινε σε 50 πόλεις των ΗΠΑ έδειξε πως μετά από εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυξήθηκε ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας και άλλων πολλών παρόμοιων μελετών σε Ευρώπη και Ασία δείχνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης ως μια από τις βασικές αιτίες για την αυξημένη θνησιμότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο Χοφ έχει αντίθετη γνώμη :
«Επειδή η φαρμακευτική βιομηχανία έχει ένα ισχυρό λόμπι» υποστηρίζει ο Ολλανδός αθλητής . «Η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου εξακολουθεί να πιστεύει αποκλειστικά στις παραδοσιακές θεραπευτικές επιλογές της συμβατικής ιατρικής. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους ότι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για πολλές από τις ίδιες τις ασθένειες. Δεν θα περιμένω την υπηρεσία υγείας, αλλά θα συνεχίσω να προωθώ τη μέθοδο μου» τονίζει.
Πρόσφατα ο Βιμ έκανε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο παγόλουτρο: 1 ώρα, 52 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα. Πώς τα κατάφερε;
«Μόλις βρεθώ στον πάγο, αρχίζει μια φάση προσαρμογής σχεδόν πέντε λεπτών. Στη συνέχεια ενεργοποιώ το νευρικό μου σύστημα με τη βοήθεια σκέψεων και προσπαθώ να εξουδετερώσω την επιρροή του κρυολογήματος. Είμαι όλο και περισσότερο επικεντρωμένος στη διατήρηση αυτής της σχέσης μεταξύ σώματος και νου. Φυσικά σε κάποιο σημείο αισθάνεσαι πώς το σώμα γίνεται ξαφνικά βαρύτερο. Ένα παράξενο, πολύ περίεργο συναίσθημα αρχίζει να σε κατακλύζει. Σαν να χάνεις τον έλεγχο. Τότε σταματάς» λέει.