Η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, διεξήχθη σήμερα μέσα σε έντονο κλίμα με τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιο Ορφανίδη να κάνει λόγο μεταξύ άλλων για φούσκωμα των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών στα €10 δισ. από το 2012 που εν τέλει οδήγησε στην καταστροφή του κουρέματος των καταθέσεων του Μαρτίου 2013.
Οι Βουλευτές έθεσαν σωρεία ερωτημάτων στον κ. Ορφανίδη με το ΑΚΕΛ να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, υποβάλλοντας ερωτήσεις για πάνω από 46 λεπτά, κατά κύριο λόγο για τις ευθύνες του κ. Ορφανίδη σε σχέση, μεταξύ πολλών άλλων, με την επέκταση των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό και την αγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, το γεγονός ότι επέτρεψε την μετατροπή της Marfin Egnatia σε υποκατάστασημα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, αλλά και για την παροχή έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ προς την Λαϊκή (ELA).
Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε σχετικά με την παροχή ELA στην Λαϊκή ότι όταν ο ίδιος έφυγε από το αξίωμα του Διοικητή ήταν στα €3,8 δισ. και ήταν φερέγγυα. Παράλληλα αναφέρθηκε σε παραδοξότητα αφού στο τέλος του 2012 σύμφωνα με την έκθεση Pimco η Λαϊκή δεν ήταν φερέγγυα αλλά την ίδια ώρα λάμβανε ELA. «Υπάρχει ένα φοβερό θέμα με την παράνομη παροχή ELA», ανέφερε.
Αναφέρθηκε ακόμη σε επιστολή του πρώην Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία όταν ανέλαβε τον Αύγουστο του 2011 σύμφωνα με την οποία τα δημόσια οικονομικά δεν ήταν βιώσιμα και ήταν επείγον να ληφθούν μέτρα.
Ο κ. Ορφανίδης επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια για την αποδοχή σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της απόφασης για το ελληνικό PSI αλλά και για την απόφαση αύξησης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο 9%.
Είπε επίσης ότι όταν τελείωσε η θητεία του ίδιου στην Κεντρική, ήταν μεν δύσκολα τα πράγματα αλλά κατά τον ίδιο, διαχειρίσιμα. Σύμφωνα με τον ίδιο το κούρεμα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ακόμα και τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου 2013. Ο κ. Ορφανίδης ισχυρίστηκε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου απέκρυψε πληροφόρηση από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ενήργησε, κατά τον ίδιο, με ύποπτο και ζημιογόνο τρόπο για τον τόπο.
Η Επιτροπή συνεδριάζει ξανά, την ερχόμενη Τρίτη , πιθανότατα σε ολοήμερη συνεδρία.