Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε χαιρετισμό του στην 33η Αντικατοχική Πορεία Μόρφου, ανέφερε ότι είναι απολύτως αναγκαίο για την έναρξη οποιωνδήποτε νέων διαπραγματεύσεων να υπάρξει σαφής και μη επιδεχόμενη οποιασδήποτε αμφισβήτησης διαπραγματευτική βάση .
Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι έναρξη συνομιλιών χωρίς αυτήν την προϋπόθεση και χωρίς τη γεφύρωση των χασμάτων επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, θα αποτελέσει επανάληψη μιας αδιέξοδης και άκαρπης πορείας 39 ολόκληρων χρόνων.
«Είναι ακόμα αναγκαία, η διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009. Ένα περίγραμμα λύσης που θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και θα κατοχυρώνει τη συνέχεια του κυπριακού κράτους», ανέφερε.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, επείγει η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή της Κύπρου και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών.
«Η παταγώδης αποτυχία της τουρκικής πολιτικής στη Συρία, στην Αίγυπτο και ευρύτερα στον αραβικό κόσμο, οι ανεπούλωτα τραυματισμένες σχέσεις με το Ισραήλ, η οικοδομούμενη συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τα αραβικά κράτη, σε συνδυασμό με το νέο συγκριτικό πλεονέκτημα των ενεργειακών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν το νέο πεδίο στο οποίο μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί η επίκαιρη εθνική μας στρατηγική», ανέφερε.
Σε αυτή τη δύσκολη εθνική και οικονομική συγκυρία, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «δίνουμε το μήνυμα από αυτή την αγωνιστική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, ότι ο λαός μας, που μπόρεσε μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια του 1974 και με απώλεια του 70% των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων να ανορθώσει την οικονομία, έτσι και τώρα, με τις αστείρευτες δυνάμεις του, ο λαός μας θα ξαναζωντανέψει την οικονομία που μαζί με την άμυνα αποτελούν θεμελιακούς πυλώνες μιας αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής».
Το καθήκον απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό του Τόπου, ανέφερε ο κ. Ομήρου, είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας, οι εχθροί της ελευθερίας.
« Κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση», είπε.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας από το 1974 και μετά με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, την ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων, την μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση για συνέχιση του αγώνα όσος χρόνος και αν χρειαστεί, όσες θυσίες και αν απαιτηθούν για τη διασφάλιση του ειρηνικού και ελεύθερου μέλλοντος της Κύπρου και ολόκληρου του λαού μας.
«Δίνουμε ακόμα το μήνυμα σε όσους καιροφυλακτούν να εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση για να επιβάλουν λύση άδικη και ετεροβαρή στο Κυπριακό, ότι ο λαός μας δεν θα συνθηκολογήσει, δεν θα καμφθεί και δεν θα γονατίσει», πρόσθεσε.
«Ο περήφανος λαός της Μόρφου, με τις πολυχιλιόχρονες ελληνικές παραδόσεις, με το θαυμαστό του πολιτισμό, με την αγωνιστική του ιστορία, στέκεται αγονάτιστος, μάχιμος και αποφασιστικός στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση. Για επιστροφή στη γη των πατέρων του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι “δεν μας πάει η μισή πατρίδα@