Μήνυμα σε όλους όσοι προβάλλουν “τον αναιδή” – όπως τον χαρακτήρισε – ισχυρισμό ότι η οικονομική κρίση αποτελεί κατάλληλη ευκαιρία για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, να πάψουν να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού, έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Αν υπονοούν, σημείωσε, «ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης θα αποδεχθεί άδικη και ελλειμματική λύση, ας γνωρίζουν ότι θα ακούσουν και πάλι το “ΟΧΙ” της εθνικής ευθύνης και της αξιοπρέπειας», προσθέτοντας πως όσοι επιθυμούν λύση, έχουν καθήκον να στραφούν προς την πλευρά της αδικοπραγούσας κατοχικής Τουρκίας, για να την πείσουν να συμμορφωθεί προς τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου.
Μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της Δημοκρατίας Νίκου Χρίστου Σολωμού, που τελέστηκε στην Εκκλησία Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο ο κ. Ομήρου είπε πως δεν υπάρχει δύναμη να κάμψει την αντίσταση του λαού μας για να αποδεχθεί λύση που θα θέτει σε κίνδυνο την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και την ομαλή συμβίωση όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος.
“Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, διακηρύσσουμε τη σταθερή μας άρνηση να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα του τουρκικού εγκλήματος και την εμμονή μας σε λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, μια λύση που δικαιούται και αξίζει ο λαός μας,” ανέφερε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Σήμερα λοιπόν, συνέχισε, «σας δίνουμε αναφορά πως ποτέ δεν θα συμφιλιωθούμε με τη στρέβλωση του νοήματος της υπέροχης θυσίας, πως θα διαφυλάξουμε την ιστορία την αληθινή και θα αντιμετωπίσουμε τις απόπειρες της τυμβωρυχίας, της καπηλείας και της πλαστογράφησης». Έδωσε επίσης τη διαβεβαίωση πως «με γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους, θα κοιτάξουμε μπροστά, για να διαγράψουμε πορείες λυτρωτικές για το μέλλον».
Δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε τα όνειρα να λεηλατηθούν και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού να αναιρεθούν, είπε ο κ. Ομήρου, γιατί – όπως σημείωσε – το χρέος μας απέναντι σε εσάς και τη δική σας θυσία είναι να συνεχίσουμε και σήμερα την αντίσταση και τον αγώνα.
Ήλθε η ώρα να επιστρέψουμε στην πραγματική φύση της κυπριακής κρίσης, επανέλαβε, και να ζητήσουμε – όπως είπε – ανυποχώρητα την εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, να διακηρύξουμε απλά και να εμμείνουμε χωρίς ταλαντεύσεις πως το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία, αλλά και να υποδείξουμε πως όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση δίκαιη και βιώσιμη θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον, την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη.
Ο κ. Ομήρου σημείωσε επίσης πως το φετινό μνημόσυνο του ήρωα Νίκου Σολωμού συμπίπτει με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας.
Δυστυχώς, είπε, αντί αλληλεγγύης και στήριξης, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επέλεξαν να επιβάλουν την εξουθένωση της οικονομίας μας με την πρωτοφανή απόφαση για καταλήστευση των καταθέσεων.
Επέλεξαν, συνέχισε, να μας επιβάλουν ένα μνημόνιο το οποίο οδηγεί την οικονομία σε βαθιά ύφεση, σε ανεργία και κοινωνική δυστυχία.
Επεσήμανε ωστόσο πως «ο λαός μας δεν θα κάμψει τον αυχένα και δεν θα γονατίσει» και πως όπως «και το 1974 μετά την εθνική τραγωδία, μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια πέτυχε να ανορθώσει και να ξαναζωντανέψει την κυπριακή οικονομία, έτσι και τώρα θα ξεπεράσει τη σημερινή κρίση και θα επαναφέρει την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης”.
Τόνισε πως μια ισχυρή οικονομία αποτελεί κορυφαία παράμετρο μιας αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής και σε ό,τι αφορά την εθνική δικαίωση.
Αναφερόμενος στον ήρωα Νίκο Σολωμό, είπε «υποσχόμαστε ότι τη σημαία που μας έδωσε ο τιμώμενος σήμερα ήρωας δεν θα την υποστείλουμε ως την ώρα της λύτρωσης. Τιμώμενε μάρτυρα της αντίστασης Νίκο Σολωμού, με εσάς τους σεμνούς μας ήρωες καθοδηγητές να μας δίνετε το σινιάλο πρέπει να μπούμε μπροστά σε τροχιά ανάτασης, αντίστασης, δημιουργίας, ελπίδας και ελευθερίας. Γιατί έτσι κι αλλιώς η προσφορά και η θυσία όπως εσείς διδάξατε πρέπει να κατατίθενται άσχετα ακόμα και από την αναγνώριση τους».