Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στην ετήσια χοροεσπερίδα της ΕΔΕΚ Μεγάλης Βρετανίας, ζήτησε ανασχεδιασμό της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής καθώς όπως είπε «οι υποτονικές αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας και η ποντιοπιλατική έως μεροληπτική στάση υπέρ της τουρκικής έκνομης συμπεριφοράς, ακόμα και της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, επιβάλλουν άμεση και κατεπείγουσα διαφοροποίηση στρατηγικών και χειρισμών».
Ο κ. Ομήρου τάχθηκε υπέρ αυστηρών διαβημάτων προς ΕΕ και ΟΗΕ και της άμεσης προσέγγισης παραδοσιακών φίλων και συμμάχων της Κύπρου, όπως η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, ζητώντας «να εγκαταλειφθούν οι αυταπάτες για διαφοροποίηση της στάσης των άσπονδων δήθεν φίλων μας που ενεργούν σταθερά για την υπόσκαψη των εθνικών μας δικαίων».
Πρόσθεσε ότι πρέπει να υφανθεί ένα μέτωπο πολυεπίπεδης συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή με φίλες χώρες, με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο, Ιορδανία και τον ευρύτερο αραβικό κόσμο, οι οποίες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία και απορρίπτουν τις ηγεμονικές της επιδιώξεις στην περιοχή.
«Να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας”, είπε, τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει ρητές υποχρεώσεις που της ανατέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αφορούν τόσο την ΕΕ όσο και την Κύπρο. Να θέσουμε βέτο σε κάθε απόπειρα συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, είπε.
Κατηγόρησε την Άγκυρα για κορυφούμενη στρεψοδικία, αδιαλλαξία και κακοπιστία. «Η εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δημιουργία και αποστολή πλατφόρμας για γεωτρήσεις και εξόρυξη φυσικού αερίου αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας τους τουρκικούς στόχους. Οι δε δηλώσεις Τούρκων αλλά και Τουρκοκυπρίων καθιστούν σαφές ότι οι τουρκικοί σχεδιασμοί έχουν περάσει τώρα σε νέα φάση», είπε ο Γιαννάκης Ομήρου.
Σημείωσε παράλληλα ότι οι τουρκικές αναφορές σε «εκλιπούσα» Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαιώνουν ότι τίθεται σε εφαρμογή το περιβόητο Σχέδιο «Β» που είχε αποφασιστεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους και υποβάθμιση – αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια ανέφερε πως «οι πολιτικές και διπλωματικές αβρότητες, οι άνευροι χειρισμοί και οι παραχωρήσεις προς την Τουρκία με την αυταπάτη ‘εξημέρωσης του θηρίου’ έχουν φτάσει και έχουν υπερβεί τα όριά τους». Ως μόνη διέξοδο, προσφερόμενη επιλογή και τακτική επισήμανε την επιθετική πολιτική και διπλωματική τακτική και τη συνεχή αποκάλυψη και καταγγελία της τουρκικής ανομίας είναι η μόνη διέξοδος.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναδειχθεί η διεθνής πτυχή του Κυπριακού:
«Αποχώρηση στρατευμάτων, απομάκρυνση των εποίκων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1969. Σαράντα και πλέον χρόνια αδιέξοδων και αναποτελεσματικών χειρισμών πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μια νέα εθνική στρατηγική που θα προβάλλει το Κυπριακό στη σωστή του βάση. Ως πρόβλημα εισβολής-κατοχής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Μια τέτοια στρατηγική πρέπει να προβλέπει στη διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και επίσημη κατάθεση του ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας.
»Με προώθηση αιτήματος για υιοθέτηση δέσμης αρχών λύσης του Κυπριακού σε ένα προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με προώθηση διαβημάτων για εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας και της συμφωνίας υψηλού επιπέδου του 1979 Κυπριανού – Ντενκτάς για κατά προτεραιότητα επιστροφή της Αμμοχώστου, για την παραβίαση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, για τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Σε ό,τι αφορά την οικονομία της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το Eurogroup μετέτρεψε την Κύπρο σε «πειραματόζωο», υπονόμευσε την ασφάλεια των συναλλαγών και την ελευθερία των συμβάσεων, εξουθενώνοντας ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην εθνική κυριαρχία.
«Η αλληλεγγύη, που είναι θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απουσίασε. Η απώλεια της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας των πολιτών προς τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οξύνουν περαιτέρω το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ και οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση, αβεβαιότητα και ευρωσκεπτικισμό», είπε ο κ. Ομήρου.
Συμπλήρωσε δε ότι με έμφαση υπογραμμίζει πως «η θέση μας υπήρξε και παραμένει ευρωπαϊκή. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε αμετακίνητοι, επιμένοντας όμως σε μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής», με στόχο την πραγμάτωση του οράματος για μια προοδευτική Ευρώπη.
Ο Γιαννάκης Ομήρου απένειμε επίσης τιμητική πλακέτα στον βουλευτή των Εργατικών Άντι Λοβ, τον οποίο χαρακτήρισε «αφοσιωμένο και εργατικό φίλο της Κύπρου και του λαού της στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Μετά από 18 χρόνια επιμελούς κοινοβουλευτικού έργου, ο κ. Λοβ αποφάσισε να μη διεκδικήσει έδρα στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου. «Γνωρίζοντας τον Άντι Λοβ για πολλά χρόνια τώρα, παραμένω βέβαιος ότι η αποχώρησή του δε σηματοδοτεί με κανένα τρόπο το τέλος του ενεργού ενδιαφέροντός του για την Κύπρο», είπε ο κ. Ομήρου επαινώντας και ευχαριστώντας τον βουλευτή για την προσφορά του.