Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ζήτησε σήμερα να μην υπάρξει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση για τους ημικρατικούς οργανισμούς, προτού να ζητήσει η Κυβέρνηση από την Τρόικα παράταση χρόνου για να υπάρξει κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
“Αυτοί οι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες στην Εθνική Φρουρά και στο Υπουργείο Άμυνας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δηλώνοντας πως “πρόκειται για ζητήματα ύψιστης εθνικής ασφάλειας, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπισθούν προ οιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα οδηγεί στην απώλεια του κρατικού ελέγχου επί αυτών των ημικρατικών οργανισμών”.
“Δεν θέλω”, συνέχισε, “να πω περισσότερα για το ποιες είναι αυτές οι συγκεκριμένες υπηρεσίες για ευνόητους λόγους, όμως θέλω να προειδοποιήσω ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους”.
“Προτού υπάρξουν οι σχεδιασμοί και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ότι αυτές οι υπηρεσίες θα συνεχισθούν αδιάκοπα και να παρέχονται από προσωπικό αφοσιωμένο στην Κυπριακή Δημοκρατία”, είπε ο κ. Ομήρου, “δεν θα πρέπει να υπάρξει οιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση και, εάν η Κυβέρνηση συμφωνεί, που νομίζω πρέπει να συμφωνήσει, θα πρέπει αν ζητήσουμε από τους δανειστές μας χρόνο, για να υπάρξει κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας της χώρας, προ οιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης”.
Κληθείς, στο περιθώριο επίσκεψής του στα προσωρινά γραφεία του Δήμου της κατεχόμενης Μόρφου, στη Λευκωσία, να σχολιάσει τα σημερινά απεργιακά μέτρα εργαζομένων σε ημικρατικούς οργανισμούς, ο κ. Ομήρου δήλωσε πως “οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οποιασδήποτε ομάδας εργαζομένων είναι αναφαίρετο δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα ως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι”.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, “η δική μας είναι μια δημοκρατική πολιτεία και πρέπει να κατοχυρώνει και όχι απλώς να ανέχεται αυτό το δικαίωμα”.
“Από εκεί και πέρα”, πρόσθεσε, “ενέργειες, οι οποίες συνιστούν προσπάθεια να ακυρωθεί ο ρόλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δηλαδή ενός κατ` εξοχή οργάνου λαϊκής κυριαρχίας, ουσιαστικά οδηγούν και σε υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, για αυτό και βιαιοπραγίες, όπως οι χθεσινές, είναι και απαράδεκτες και καταδικαστέες και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη τέτοιων συμπεριφορών”.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει αρκετός χρόνος, έτσι ώστε να είναι έτοιμο το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι μεθαύριον Πέμπτη, προκειμένου να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι δεν μπορεί να προκαθορίσει κάτι τέτοιο.
“Η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών είναι εκείνη“, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, “η οποία θα αποφασίσει κατά πόσον έχει διεξέλθει πλήρως του θέματος των τροποποιήσεων που κατατίθενται ή που θα κατατεθούν από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για να έχει έτοιμη την πρότασή της, την Πέμπτη, ενώπιον της Ολομέλειας”.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα πρέπει να έχει κυκλοφορήσει η εισηγητική έκθεση της Επιτροπής, πριν το νομοσχέδιο οδηγηθεί για ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι “υπάρχει χρόνος”.
“Δεν υπάρχει”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, “καμία αμφιβολία ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά, όμως -για να ομιλήσω και ως Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και να μην έχουμε παρεξήγηση, υπάρχει ένα ζήτημα θεμελιώδες: το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας”.