Ομήρου: Επιστροφή στις συνομιλίες όταν η Τουρκία τερματίσει προκλήσεις

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου επισημαίνει ότι η επιστροφή στις συνομιλίες για το Κυπριακό είναι νοητή μόνο όταν η Τουρκία τερματίσει κάθε επιδρομική δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και σεβαστεί έμπρακτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο.

Σε δήλωσή του, ο κ. Ομήρου αναφέρεται στην απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ για τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη επανατοποθέτησης του Κυπριακού, λέγοντας ότι “απόδειξη του πώς αντιλαμβάνεται η τουρκική πλευρά τις συνομιλίες για λύση στο Κυπριακό αποτελεί και η απροκάλυπτη μεθόδευση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ”.

“Πέραν, δηλαδή, των αδηφάγων αξιώσεων της στο συνταγματικό, το εδαφικό και το θέμα των εγγυήσεων, πέραν από την άρνηση της να συζητήσει το θέμα των εποίκων, η Τουρκία θέτει τώρα επί τάπητος και μάλιστα ως προαπαιτούμενο της λύσης τη διασφάλιση των έωλων διεκδικήσεων της στην ΑΟΖ στη νότια περιοχή της Κύπρο”, αναφέρει, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Προσθέτει ότι “η επιδρομική-πειρατική επίθεση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει σαν στόχο τη ματαίωση της δυνατότητας άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με απαγόρευση γεωτρήσεων, εξόρυξης και εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου φυσικού μας πλούτου”.

“Ενώπιον αυτής της ληστρικής, αρπακτικής συμπεριφοράς επιβάλλεται ολόπλευρη πολιτική και διπλωματική εκστρατεία και εθνική ομοψυχία. Η ΕΔΕΚ στηρίζει τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο ως αντίδραση στην έκνομη τουρκική συμπεριφορά. Θεωρούμε όμως ότι υπάρχουν περισσότερα μέτρα που θα προκαλέσουν πραγματικό κόστος στην Τουρκία και υποστηρίζουμε κλιμάκωση των μέτρων. Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και μέτρα που θα προκαλέσουν κόστος στο ψευδοκράτος. Επιβολή κυρώσεων σε όσους εισέρχονται και εξέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία από παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια. Αυστηρή εφαρμογή του `κανονισμού της πράσινης γραμμής`. Αυστηρός έλεγχος καθ’ όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης”, σημειώνει ο κ. Ομήρου.

Επίσης, αναφέρει ότι “ενώπιον αυτών των απροκάλυπτων τουρκικών στόχων θα πρέπει να πάψει να κυριαρχεί στους σχεδιασμούς και τους στόχους της κυπριακής Κυβέρνησης η κινητικότητα των συνομιλιών μέσω εκδήλωσης του λεγομένου διεθνούς ενδιαφέροντος”, προσθέτοντας ότι “δυστυχώς οι επιδεικνύοντες ενδιαφέρον εννοούν λύση ευνοϊκή για τα τουρκικά συμφέροντα”.

“Η αναστολή συμμετοχής στις συνομιλίες πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια επανατοποθέτηση των διαπραγματεύσεων. Πρώτον, άμεσος τερματισμός των επιδρομικών ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεύτερον οι όποιες διαπραγματεύσεις να αφορούν το συνταγματικό μέλλον της Κύπρου. Τα ζητήματα της διεθνούς πτυχής να παραπεμφθούν σε διεθνή διάσκεψη –και όχι τετραμερή ή πενταμερή όπως επιδιώκει η Άγκυρα- με συμμετοχή του ΟΗΕ, της ΕΕ, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία να είναι παρούσα για να αναλάβει τις ευθύνες της. Για τερματισμό της κατοχής, απομάκρυνση των εποίκων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960”, αναφέρει.

Ο κ. Ομήρου σημειώνει ότι, “καθώς οι τουρκικές μεθοδεύσεις θέτουν τις βάσεις για υλοποίηση των στόχων της Άγκυρας στο Κυπριακό για λύση δύο κρατών όσο και για αρπαγή του φυσικού αερίου, οι ψευδαισθήσεις πρέπει να τερματιστούν”, προσθέτοντας ότι “όταν τα δεδομένα καταστούν μη ανατρέψιμα, θα είναι πολύ αργά”.

“Να καταστήσουμε σαφές ότι επιστροφή στις συνομιλίες είναι νοητή μόνο όταν η Τουρκία τερματίσει κάθε επιδρομική δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σεβαστεί έμπρακτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο”, καταλήγει στη δήλωσή του.