Διαπίστωση ‘πραγματικής διαφοράς’ επί του Κυπριακού
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Νιούπορτ της Ουαλίας.
Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, διήρκεσε 40 λεπτά και από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Αρχικά ο κ. Ερντογάν, που είχε ζητήσει τη συνάντηση, ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι το τηλεφώνημα με το οποίο τον συνεχάρη για την εκλογή του ήταν από τα πρώτα που δέχθηκε.
Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, «είμαστε φίλοι και γείτονες και πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή».
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι δεν πρέπει με πράξεις και δηλώσεις να δημιουργείται περιβάλλον που δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις. Έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον κ. Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη-Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπενθυμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδική αναφορά έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».
Ο Ερντογάν ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου στην Ελλάδα εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά το σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.