Μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.240 ευρώ (από 1.900 ευρώ σήμερα) που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο στα 5.636 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά προβλέπει το βασικό σενάριο για τη δραστική περικοπή του αφορολογήτου ορίου από το 2020.
Το σχέδιο που θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα περιλαμβάνει μείωση κατά 3.000 ευρώ του έμμεσου αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, που σημαίνει ότι αυτό προσγειώνεται στις:
5.636 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους χωρίς παιδιά.
5.864 ευρώ από 8.864 ευρώ που είναι σήμερα για φορολογούμενους με ένα παιδί.
6.090 ευρώ από 9.090 ευρώ για φορολογούμενους με δυο παιδιά.
6.545 ευρώ από 9.545 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.
Με την περικοπή του αφορολόγητου ορίου και με δεδομένο ότι ο πρώτος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας είναι 22%, οι φορολογούμενοι θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να εκτοξεύεται στα ύψη ενώ εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα που σήμερα είναι αφορολόγητοι θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματά τους. Για παράδειγμα μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ ή 607 ευρώ το μήνα που σήμερα δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο για τις αποδοχές του με την μείωση του αφορολόγητου θα κληθεί να πληρώσει φόρο 630 ευρώ δηλαδή θα χάσει πάνω από ένα μισθό το χρόνο.
Στο καλό σενάριο που θέλει να επιτυγχάνεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, η μείωση του αφορολογήτου θα ισχύσει από το 2020. Αν δεν βγαίνουν τα νούμερα τότε το «κουτσουρεμένο» αφορολόγητο θα έρθει γρηγορότερα και θα εφαρμοστεί από το 2019 μαζί με την περικοπή των συντάξεων. Στην περίπτωση αυτή το πλήγμα για τους συνταξιούχους θα είναι διπλό αφού από το συγκεκριμένο έτος θα δουν να μειώνονται οι συντάξεις τους και να αυξάνεται η μηνιαία παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους.
Η περικοπή του αφορολογήτου ορίου στα 5.636 ευρώ για το άγαμο θα συνοδευτεί, θεωρητικά και με ενα αντίμετρο που προβλέπει μείωση του πρώτου συντελεστή στο 20% από 22% και μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μόνο εάν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος.