Οι συντεχνίες της ΑΗΚ εκφράζουν έκπληξη και κάνουν λόγο για “σοβαρό ατόπημα”της ΟΕΒ να ετοιμάσει νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της απεργίας.
Σε ανακοίνωση τους οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, αναφέρουν ότι “ως εργαζόμενοι, ως εκπρόσωποι εργαζομένων και ως πολίτες αυτού του τόπου διερωτόμαστε από πότε σ’ αυτή τη Δημοκρατία, μια οποιαδήποτε Οργάνωση αποκτά την εξουσία να συντάσσει `νομοσχέδια` και μάλιστα να τα παρουσιάζει για προώθηση στον ανώτατο θεσμό του κράτους, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.
“Απορούμε ποιοι στην Προεδρία συμβούλευσαν τον Πρόεδρο να το παραλάβει και διερωτόμαστε τι θα τον συμβουλεύσουν να πράξει. Αν δεν αντιλήφθηκαν τον εξευτελισμό στον οποίο έχουν υποβάλει τους θεσμούς, εντόπισαν τουλάχιστον ότι αυτό που παρέλαβαν από τους “Σύγχρονους Αυτόκλητους Νομοθέτες” ποινικοποιεί το δικαίωμα της ελευθερίας, του λόγου και της έκφρασης της σκέψης και μας οδηγεί στον μεσαίωνα; Εντόπισαν ότι αυτοί οι κύριοι έχουν “συγκόψει” κατά την κοινώς καθομιλουμένη και τα χρόνια της ποινής φυλάκισης που θα επιβάλλουν;” διερωτώνται οι συντεχνίες.
Παραθέτουν δε απόσπασμα από το κείμενο του “νομοσχεδίου”, το οποίο αναφέρει ότι “οποιοσδήποτε … παροτρύνει ή συνδράμει ή ενθαρρύνει τη συμμετοχή ή τη συνέχιση απεργίας ή ανταπεργίας … διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών …”.
Οι συντεχνίες της ΑΗΚ σημειώνουν επίσης ότι “ως εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού δεν κάναμε ποτέ απεργία για διεκδίκηση ωφελημάτων”, προσθέτοντας πως οι κινητοποιήσεις τους έχουν να κάνουν με την αντίδραση τους στην ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού.
“Εν πάση περιπτώσει όμως αναμένουμε να δούμε τι τύχη θα έχει το `νομοσχέδιο` από το επίσημο κράτος, από το οποίο ζητούμε να μας διευκρινίσει κατά πόσο μπορεί ο οποιοσδήποτε να προτείνει ένα Νομοσχέδιο” καταλήγουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.