Καθώς υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά, οι οικονομολόγοι της PwC αποκαλύπτουν τις πέντε σημαντικότερες προβλέψεις τους για το 2015.
1. Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και μια δεκαετία
Το 2014 η ανεργία στις ΗΠΑ μειώθηκε κάτω από το 6%. Αναμένουμε ότι η τάση αυτή, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, θα συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Στο βασικό μας σενάριο, προβλέπουμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα καταγράψει αύξηση πέραν του 3% το 2015. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2005. Παράλληλα, αναμένουμε ότι το 2015, οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στην αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά περίπου 3% (βλ. Σχήμα 1). Θα είναι η μεγαλύτερη συμβολή τους από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
2. Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα προβλέπεται να είναι η χαμηλότερη από το 1990
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η Κίνα θα συνεχίσει και το 2015 να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο, ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης του 7,2% είναι ο χαμηλότερος από το 1990, ενώ τα υψηλά επίπεδα χρέους υποδηλώνουν τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης σε αυτό το βασικό σενάριο.
Δύο από τις άλλες οικονομίες της ομάδας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) βρίσκονται ωστόσο αντιμέτωπες με σοβαρότερα προβλήματα:
– Στη Ρωσία αναμένουμε συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2015, λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τις οικονομικές κυρώσεις, ενώ
– Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι υποτονική στη Βραζιλία όπου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του βασικού μας σεναρίου, η οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη μόλις 1% περίπου.
Συνολικά, αναμένουμε ότι το 2015, η συμβολή της ομάδας BRIC στην παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε περίπου 33% (βλ. Σχήμα 1).
3. Ο χαμηλός πληθωρισμός οδηγεί την Ευρωζώνη στην Ποσοτική Νομισματική Χαλάρωση
Αναμένουμε ότι τόσο ο πληθωρισμός όσο και η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν το 2015 σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εκτιμούμε συνεπώς ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην εισαγωγή ενός προγράμματος ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης, που θα περιλαμβάνει την αγορά κυβερνητικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ζήτησης και αποτροπής του αποπληθωρισμού.
4. Η Ινδία αναμένεται να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης πέραν τους 6%
Μετά από μια περίοδο τριών ετών με ρυθμούς ανάπτυξης κάτω του 6%, πιστεύουμε ότι το 2015 η Ινδία θα γυρίσει σελίδα, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 7% περίπου. Βραχυπρόθεσμα, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ, στη χαλάρωση των πιέσεων που αφορούν το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και στη μείωση του πληθωρισμού. Σε ό,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, εκτιμούμε ότι στον προϋπολογισμό του Φεβρουαρίου 2015 θα δούμε την Ινδία να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την οικονομία της.
5. Η οικονομική ανάπτυξη στην Υποσαχάρια Αφρική (ΥΑ) θα είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο για 15η συνεχόμενη χρονιά (βλ. Σχήμα 2)
Αναμένουμε ότι το ΑΕΠ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Υποσαχάριας Αφρικής (ΥΑ) (σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης) – Νιγηρία, Νότια Αφρική, Αγκόλα και Αιθιοπία – θα ξεπεράσει την οικονομική παραγωγή της Ιταλίας το 2015, σε σταθερές τιμές διεθνούς δολαρίου του 2013. Για τις επιχειρήσεις, πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Υποσαχάρια Αφρική.
Τέλος, η PwC έχει εντοπίσει τρεις παράγοντες στους οποίους οι επιχειρήσεις καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή το 2015. Καταρχάς, οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης, της ανάπτυξης του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και της σταθερής παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ. Ο Richard Bosxhall, Ανώτερος Οικονομολόγος της PwC, δήλωσε σχετικά:
«Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις μας, οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν μεταξύ $60-70 κατά τη διάρκεια του 2015 και θα ανέλθουν γύρω στα $80 στο τέλος του έτους. Ωστόσο, λόγω της εξαιρετικά απρόβλεπτης φύσης των τιμών του πετρελαίου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη διαφορετικά σενάρια στο σχεδιασμό τους.»
Στη συνέχεια, η ανώμαλη προσγείωση για την Κίνα. Ο Richard Boxshall δηλώνει:
«Είναι σαφές ότι η οικονομία της Κίνας χαρακτηρίζεται από τρωτά σημεία όπως είναι τα υψηλά επίπεδα συνολικού χρέους – περίπου 250% του ΑΕΠ – και οι εκτιμήσεις Κινέζων ακαδημαϊκών ερευνητών ότι επενδύσεις ύψους περίπου $6.8 τρις που έγιναν από το 2009 πιθανόν να έχουν χαθεί σε πόλεις φαντάσματα, γραφειακά συγκροτήματα που βρίσκονται σε αχρησία και εργοστάσια εκτός λειτουργίας. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση της Κίνας φαίνεται να ελέγχει την κατάσταση, ωστόσο δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι κίνδυνοι μιας ανώμαλης προσγείωσης.»
Και τέλος, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων. «Μια κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και στη Μέση Ανατολή, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, με συνεπαγόμενες επιπτώσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη», προσθέτει ο Richard Boxshall.