Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στις κωμικές παραστάσεις που ανεβαίνουν φέτος στα αθηναϊκά θέατρα και βασίζονται στον κινηματογράφο, τη βουκολική ζωή αλλά και στα κείμενα των Ελλήνων δημιουργών.
Σήμερα, θα αναφερθούμε σε παραστάσεις με black χιούμορ, σε stand up comedy και σε εναλλακτικές κωμωδίες.
Ας ξεκινήσουμε με κωμωδίες που το χιούμορ τους είναι πιο πικρό:
“La nonna”:Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση, ο Δ. Πιατάς επανέρχεται στη σπαραξικάρδια μαύρη κωμωδία του αργεντίνου Ρομπέρτο Κόσα «La Nonna», ερμηνεύοντας στο θέατρο Ακάδημος τη φοβερή γιαγιά που τρώει τα πάντα και τους πάντες. Το έργο αφηγείται το χρονικό της εξόντωσης μιας οικογένειας Ιταλών μεταναστών στην Αργεντινή εξαιτίας της ακόρεστης πείνας μιας εκατονταετούς γιαγιάς.
Εννοείται πως αυτή η φοβερή και τρομερή πείνα αποδεικνύεται εξαιρετικά ανοιχτή σε παραλληλισμούς με το αδηφάγο παρόν της κρίσης…
“Αχ, αυτά τα φαντάσματα”: Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε για τα στοιχειωμένα σπίτια, αλλά ο Πασκουάλε (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος) δεν πολυπιστεύει σε τέτοια πράγματα. Αντιθέτως, εγκαθίσταται μετά της συζύγου του (Φαίη Ξυλά) σε ένα διαμέρισμα για το οποίο ακούγονται πολλά περίεργα. Εκεί, μάλιστα, συναντά ένα γενναιόδωρο… φάντασμα το οποίο τυγχάνει να είναι ο εραστής της γυναίκας του (Άρης Σερβετάλης)! Ο Εντουάρντο ντε Φιλίπο σατιρίζει σε αυτήν την κλασική του κωμωδία τη ματαιοδοξία του χρήματος και ο Γιάννης Κακλέας που το σκηνοθετεί στο θέατρο Βρετάνια προσθέτει χτυπητές γκόθικ πινελιές.
“Ένας υπηρέτης με δύο αφεντικά”: Στο περιβάλλον της ιταλικής μαφίας του ’50 και του ’60 μεταφέρεται η δράση της κλασικής κωμωδίας παρεξηγήσεων του Κάρλο Γκοντόνι «Υπηρέτης δύο αφεντάδων», με τον Πέτρο Φιλιππίδη να τη σκηνοθετεί στο θέατρο Μουσούρη κρατώντας το ρόλο του πανούργου υπηρέτη πλάι στους Τάκη Παπαματθαίου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Χρήστο Σιμαρδάνη, Άννα Μονογιού κ.α.
” Γυναίκα από σύμπτωση – Ελισάβετ”; Η Μάρω Κοντού ερμηνεύει σε όλο της το μεγαλείο και τη φθορά την –κατά Ντάριο Φο– γηραιά και ξεμωραμένη, νυμφομανή και παράφορα ερωτευμένη με τον Κόμη του Έσεξ, βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας. Φορώντας ένα λευκό Τ-shirt με τη στάμπα «Ι love Essex», αλώνιζε στη σκηνή, βρίζοντας τους υποτακτικούς και παρατρεχάμενους της, αλλάζοντας περούκες και σκαρφαλώνοντας με χάρη στα «βασιλικά» σκαμπό και τους κοθόρνους της. Όλα αυτά στη αντιεξουσιαστική σάτιρα του Νομπελίστα κωμωδιογράφου που παίζεται στο Αγγέλων Βήμα σε σκηνοθεσία του Γιώργου Καραμίχου.
Stand up comedy (one-man show)
” I am what I am”: Ο Τάκης Ζαχαράτος μεταμορφώνεται στη σκηνή του θεάτρου Αλίκη σε Μάρλεν Ντίτριχ, Έντιθ Πιάφ, Μελίνα Μερκούρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ρένα Βλαχοπούλου.Ο γνωστός μίμος και κωμικός τις ενσαρκώνει με το μοναδικό δικό του τρόπο στο λαμπερό μουσικοχορευτικό one-man-show «I am what I am», εκπλήσσοντας μας με τις αλλεπάλληλες μιμήσεις του, τα χορευτικά και τα τραγούδια του, ενώνοντας το μιούζικαλ με το λαϊκό τραγούδι όπως εκείνος μόνο ξέρει.
Εναλλακτικές παραστάσεις:
” Σέρλοκ Χολμς – ο ο σκύλος των Μπάσκερβιλ”: Στην παράσταση αυτή συνδυάζονται η περιπέτεια με την κωμωδία.το έργο των Στήβεν Κάννυ και Τζών Νίκολσον «Σέρλοκ Χολμς – Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ», που δεν είναι παρά η άκρως κωμική διασκευή του διασημότερου μυθιστορήματος του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ “The hound of the Baskervilles”. Ο Γιώργος Οικονόμου το σκηνοθετεί και οι τρεις νέοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί Νικόλας Αγγελής, Αργύρης Γκαγκάνης και Ζήσης Ρούμπος ερμηνεύουν και τους 18 ρόλους του έργου, παρασύροντας τους θεατές σε δυσεπίλυτους γρίφους και μεγάλα γέλια.
“Η ρομαντική μου ιστορία”: Στο θέατρο του Νέου Κόσμου θα γνωρίσουμε το νέο Σκοτσέζο συγγραφέα Ντ.Σ. Τζάκσον και την ευφυή ερωτική κωμωδία του «Η ρομαντική μου ιστορία», που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 2010. Με θέμα τη δυσκολία της επικοινωνίας, την αγάπη, την πάλη των δύο φύλων, τη μοναξιά και τους αναγκαίους, πολλές φορές, συμβιβασμούς, το έργο με τον ειρωνικό τίτλο έχει κοινωνιολογικό και ψυχαναλυτικό ενδιαφέρον αλλά κι ένα σαγηνευτικό και πέρα για πέρα λυτρωτικό χιούμορ. Παίζουν οι Μάκης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Λυπηρίδου και Σύρμω Κεκέ.