Οι κινητήρες της κινεζικής οικονομίας αγκομαχούν, καθώς παρατηρείται πτώση των εξαγωγών κι επιβράδυνση του εργοστασιακού ρυθμού παραγωγής, την ώρα που η αύξηση των επενδύσεων κινείται σε χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ και η κατανάλωση χάνει τη δυναμική της.
Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 4,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι μέσης πρόβλεψης για αύξηση 5,4%. Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σύγκριση με τις σχετικές προβλέψεις, οι οποίες έκαναν λόγο για αύξηση κατά 7,8%.
Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου επιβραδύνθηκαν κι έφτασαν στο 5,2% μέσα στο πρώτο δεκάμηνο της χρονιάς, έναντι πρόβλεψης για 5,4%. Αυτή ήταν η χειρότερη σύγκριση στοιχείων από το 1998, για τις επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας.
«Η τάση για επιβράδυνση δεν έχει τελειώσει ακόμα» δήλωσε από το Χονγκ Κονγκ η Τζούλια Γουάνγκ, οικονομολόγος της HSBC Holdings Plc. «Με δεδομένο ότι η επιβράδυνση είναι τόσο έντονη, προφανώς θα επηρεάσει την αγορά εργασίας κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά, και τότε θα παρατηρήστε περαιτέρω αδυναμία στην εγχώρια ζήτηση.
Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη που έχει η Κίνα να συνάψει την περίφημη «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ώστε να τεθεί μια βάση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Ακόμα και όταν η οικονομία έχασε τη δυναμική της, η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα απέφυγαν να δώσουν κίνητρα στο ντάμπινγκ (εισαγωγή ξένων αγαθών σε πλασματικά χαμηλές τιμές). Αντ’ αυτού, προτίμησαν να να κάνουν μικρότερες προσαρμογές, προκειμένου να προσπαθήσουν να ενισχύσουν την ανάπτυξη, χωρίς τεράστια αύξηση του χρέους της χώρας.
Μετά την ανάγνωση αυτών των στοιχείων, πολλές ασιατικές αγορές έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης. Παρ’ όλα αυτά, το γιουάν παραμένει ελαφρά ισχυρότερο για αυτή τη μέρα, ενώ τα κρατικά ομόλογα έχουν χάσει ένα μέρος από τα κέρδη που είχαν αποκομίσει αυτή την εβδομάδα.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας και ορισμένοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι την περασμένη εβδομάδα συμφώνησαν να άρουν ένα μέρος των δασμών που έχουν επιβληθεί, εάν υπάρξει η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών. Ωστόσο, η αισιοδοξία υποχώρησε γρήγορα, από την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ, δήλωσε ότι πρακτικά δεν είχε συμφωνήσει σε τίποτα. Ο εμπορικός πόλεμος διαρκεί ήδη πάνω από ένα χρόνο και οι βλαπτικές του επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία είναι ορατές από όλους. Οποιαδήποτε νέα κλιμάκωσή του, θα έβλαπτε σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Τα στοιχεία για τις επενδύσεις δείχνουν πόσο προσεκτικές έχουν γίνει οι εταιρείες, με βάση τις δαπάνες τους για το πρώτο δεκάμηνο της χρονιάς, οι οποίες βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το 2016. Οι συνεχιζόμενες σταθερές δαπάνες του κινεζικού κράτους είναι ο παράγων που εμποδίζει την ακόμα μεγαλύτερη απόκλιση των στοιχείων.