Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Καλοζώης σημειώνει πως εκφράζει την προσωπική του γνώμη για το ζήτημα προς άρση οποιωνδήποτε αμφιβολιών, καθώς, όπως λέει, τον τελευταίο καιρό έχει επιχειρηθεί σε διάφορα φόρουμ να ερμηνευτεί η ενδεχόμενη σχέση στην οικονομική κρίση Κύπρου – Ελλάδας, με δημόσια αναφορά και στο όνομα του.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του, με ημερομηνία 25 Μαίου, ο κ. Καλοζώης αναφέρει ότι «ο αποκλεισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου δεν έγινε από τους Οίκους Αξιολόγησης αλλά από τους ίδιους τους διεθνείς επενδυτές και ενώ η πιστοληπτική αξιολόγηση της Δημοκρατίας ήταν ακόμη σε καλά επίπεδα», παρά τις υποβαθμίσεις.
Συνεχίζει, λέγοντας ότι ο λόγος του αποκλεισμού από τους διεθνείς επενδυτές ήταν κατά τη γνώμη του η μεγάλη έκθεση της κυπριακής οικονομίας στους κινδύνους της ελληνικής οικονομίας. Αυτή, προσθέτει, ήταν η βασική διαφορά μεταξύ της Κύπρου και άλλων κρατών τα οποία μπορούσαν να δανείζονται ενώ δεν είχαν καλύτερη αξιολόγηση από την Κύπρο.
Αναφέρει επίσης ότι οι κίνδυνοι δεν περιορίζονταν στην κατοχή ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες αλλά επεκτείνονταν και στο δανειακό χαρτοφυλάκιο και γενικά στις δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.
Το γεγονός αυτό, αναφέρει, σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος των κυπριακών τραπεζών σε σύγκριση με το ΑΕΠ της Κύπρου, κρίθηκε από τις αγορές ότι απειλούσε την ικανότητα του κυπριακού Δημοσίου να ανταποκριθεί στις μελλοντικές υποχρεώσεις του.
«Με τον τρόπο αυτό, οι διεθνείς επενδυτές – πανικόβλητοι από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία – απέδωσαν στην κυπριακή οικονομία παρόμοιο δείκτη πιστοληπτικής ικανότητας με αυτόν που είχε η ελληνική οικονομία, θεωρώντας την κυπριακή οικονομία ως αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ελληνική, εξού και ο αποκλεισμός της Δημοκρατίας από τις αγορές», καταλήγει ο κ. Καλοζώης.