Με τον αέρα του πολιτικού, που γνωρίζει ότι κέρδισε τις εντυπώσεις, νηφάλιος και χωρίς επιθετικό ύφος κατά των συνυποψηφίων του – γραμμή που ακολούθησε σε όλη τη διάρκεια του debate – ο Νίκος Αναστασιάδης αποχώρησε, κάνοντας δηλώσεις υπέρ της ενότητας και κατά της παρελθοντολογίας. ΄Ολα τα γκάλοπ, που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του debate, τον ανέδειξαν νικητή, όπως και τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νεφελώδεις και αόριστες, χαρακτήρισαν οι τηλεθεατές, τις θέσεις των συνυποψηφίων του, Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα.
Ήταν μια πιο ζωντανή συζήτηση, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, συγκρίνοντας το αποψινό debate, με το πρώτο που είχε θέμα την οικονομία. Υπήρξε, πρόσθεσε, προσήλωση κάποιων στο παρελθόν, αντί να γίνει συζήτηση για το παρόν και το μέλλον. Η δική μου θέση, είπε, και των κομμάτων με τα οποία συνεργάζομαι, επιθυμούν και εργάζονται όχι για το διχασμό, αλλά με στόχο την ενότητα, ώστε να υπάρξει προοπτική για το μέλλον. Θα συνεχίσω να πολιτεύομαι, επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, χωρίς να κατηγορώ τους αντιπάλους μου, μέσω της συλλογικότητας για διαδικασία που θα έχει ως αποτέλεσμα την απαλλαγή από την κατοχή, τα κατοχικά στρατεύματα, την επαναφορά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τη βούληση, πρόσθεσε, να υπάρξει πολιτική εθνικής συνεννόησης και όχι πολιτική διχασμού.
Την επιθετική στάση που κράτησε σε όλη τη διάρκεια του debate, κράτησε και φεύγοντας, ο Σταύρος Μαλάς. Εκτίμησε ότι ο κυπριακός λαός ξεκαθάρισε από τη συζήτηση τις τρεις βασικές θέσεις, μεταξύ των οποίων καλείται να κρίνει και να αποφασίσει. Εμείς, είπε, προτείναμε ξεκάθαρη πολιτική, χωρίς παλινδρομήσεις. Θεωρούμε ότι ο λαός είχε την ευκαιρία να δει πραγματικά ρεσιτάλ αλλαγής θέσεων, από τον κ. Λιλλήκα, που έμεινε προσκολλημένος στο 2004 και πρότεινε την πλήρη διχοτόμηση,και από τον κ. Αναστασιάδη, που μας έδωσε ένα μίγμα από θέσεις που διαχρονικά υποστήριζε, μίας χαλαρής ομοσπονδίας, που έχουν προταθεί, με στόχο να στηριχθεί από κόμματα και άτομα που δεν τον στήριζαν στο παρελθόν. Ο κ. Αναστασιάδης, κατέληξε, είπε και απόψε mea culpa,. Ο λαός πρέπει να αντιληφθεί, κατέληξε, ότι καθαρός πολιτικός είναι αυτός που θα τον οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες.
Την ευχή να διαφωτίστηκε ο κυπριακός λαός, εξέφρασε ο Γιώργος Λιλλήκας. Ελπίζω, είπε, να ξεχωρίσαμε τις αντίθετες σκέψεις. Να μην παρασυρθούμε, τόνισε και ξεχάσουμε ότι εχθρός μας είναι η κατοχή. Τα όποια επιχειρήματα να αξιολογηθούν από τους Κύπριους πολίτες, και η επόμενη ημέρα των εκλογών να μας βρει ενωμένους γύρω από συλλογικά διαμορφωμένες πολιτικές. Πιστεύω, κατέληξε, στην ενότητα της κοινωνίας, και έχουμε επιτύχει κοινό όραμα για ένωση της πατρίδας.