Για εμμονή σε λύσεις που οδηγούν σε εκτουρκισμό της Κύπρου, κατηγόρησε τους συνυποψηφίους του ο Γιώργος Λιλλήκας…. «Δυστυχώς, επιμένουν σε λύσεις οι οποίες οδηγούν, όπως και το σχέδιο Ανάν, στον εκτουρκισμό της Κύπρου, μέσα από έναν νόμιμο εποικισμό και έχοντας ως ενδιάμεσο σταθμό την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία”.
Σε ομιλία του στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου του για το Κυπριακό, από ομάδα Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών της Λεμεσού, ο κ.Λιλλήκας επεσήμανε ότι δεν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, επέλεξε να συνδιαλέγεται μόνο με τους δυο εκ των τριών βασικών υποψηφίων, “οι οποίοι όμως έχουν μια και ταυτόσημη άποψη…Ο κ. Ντάουνερ δεν θέλει να ακούσει τη δική μας άποψη. Δεν πειράζει, θα την ακούσει το Μάρτιο και δεν θα την ακούσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί δεν πρόκειται να το συναντήσω, αλλά θα την ακούσει από τον Υπουργό Εξωτερικό που θα τον εξαποστέλλει».
Αυτή την ώρα, τόνισε ο κ. Λιλλήκας, οι πολίτες δεν θέλουν ηγέτες που ζητούν συγνώμη και διερωτήθηκε πότε ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά από τα Mea Culpa που είπε για τη στάση του έναντι στο ΔΗΚΟ, στον Τάσσο Παπαδόπουλο και στην ανοχή που επέδειξε απέναντι στη διακυβέρνηση Χριστόφια, θα πει το Mea Culpa στον κυπριακό λαό για το σχέδιο Ανάν, “εκτός εάν συνεχίζει να πιστεύει πως ήταν σωστή η θέση του… Ο τόπος χρειάζεται ηγέτες που να είναι περήφανοι για τα έργα και τις σωστές αποφάσεις τους”, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος σχολιάζοντας το σύνθημα Αναστασιάδη “η κρίση θέλει ηγέτη”, είπε πως “ο κ. Αναστασιάδης φιλοδοξεί και θέλει να γίνει ηγέτης της κρίσης. Εμείς θέλουμε να γίνουμε ηγέτες της ανάπτυξης”.
Ο Σταύρος Μαλάς, είπε ο κ. Λιλλήκας, «αποφεύγει όπως ο δαίμονας το λιβάνι να αναφερθεί και να συζητήσει τη στάση και τις θέσεις του στο Κυπριακό και έναντι του σχεδίου Ανάν…το όραμά του για την νέα εποχή του 21ου αιώνα θα είναι ένα πολιτικό σύστημα και μια λύση, όπου οι Ε/κ θα έχουν περίπου τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες δημοκρατικές ελευθερίες, που είχαν οι έγχρωμοι στην Αμερική πριν πολλές δεκαετίες ή οι έγχρωμοι στη Νότια Αφρική, την περίοδο του Απαρτχάιντ”.
Αναφερόμενος σε ερώτημα που έθεσε εάν η διζωνική θα επιτρέπει σε Ε/κ και Τ/κ να ζουν μαζί σε μεικτά χωριά και πόλεις, όπου επιθυμούν σε ολόκληρη την Κύπρο και εάν οι Ε/κ θα ασκούν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “ενώ ο κ.Αναστασιάδης, με την εμπειρία που τον διακατέχει, αποφεύγει να τοποθετηθεί, ο κ. Μαλάς πίστεψε ότι μπορεί να απαντήσει με διάφορες σοφιστείες και κατέληξε να παραδεχθεί ότι, ναι, είναι αλήθεια ότι με τη διζωνική, οι Ε/κ που θα ζουν στο Τ/κ συνιστών κράτος, θα στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ κατά τα άλλα, επαγγέλλεται ότι είναι νέο πρόσωπο για μια νέα εποχή”.