Τα καλύτερα έχουν ήδη τελειώσει για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που ξεκίνησε με ρυθμό… σπριντ και τώρα επιστρέψει σε βήμα σημειωτόν.
Aυτό προειδοποιούν οικονομολόγοι της Wall Street καθώς μπαίνουμε στο τελευταίο τρίμηνο μιας τραυματικής χρονιάς.
Τα περίπου 20 τρισ. δολ. που έδωσαν ως οικονομική στήριξη κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες επέτρεψαν στην παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στα προ κρίσης επίπεδα, όμως για πολλούς λόγους, το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής αναμένεται να είναι και το πιο δύσκολο.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής μπορεί να αναστείλουν τη δημοσιονομική στήριξη που αποτέλεσε το «κλειδί» για την ανάκαμψη, όπως έγινε ήδη στις ΗΠΑ. Οι προσωρινές περικοπές θέσεων εργασίας ενδέχεται να γίνουν μόνιμες – μια ανησυχία που εντάθηκε μετά την ανακοίνωση της Walt Disney και της Royal Dutch Shell ότι απολύουν χιλιάδες υπαλλήλους.
Την ίδια ώρα, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται γρηγορότερα και αναγκάζει τις κυβερνήσεις να επιβάλουν εκ νέου lockdowns, καθώς πλησιάζει κι ο χειμώνας.
«Τελειώνει η φάση που κάναμε ριμπάουντ μετά το shutdown», αναφέρει ο Ήθαν Χάρις, επικεφαλής παγκόσμιας οικονομικής έρευνας της Bank of America, μιλώντας στο Bloomberg.
Ολο αυτοί οι κίνδυνοι έχουν κάνει τους επενδυτές λιγότερο αισιόδοξους από αυτό που ήταν τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης του κορωνοϊού.
Ο S&P 500 υποχώρησε τον Σεπτέμβριο μετά από πέντε μήνες ανοδικής τροχιάς και ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 επίσης περιόρισε τα κέρδη.
Τα καλά νέα είναι ότι η παγκόσμια οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική σε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση από όσο νόμιζαν πολλοί, χάρη στην ταχεία πολιτική ανταπόκριση.
Οι κυβερνήσεις επιδότησαν μισθούς ατόμων που μπήκαν σε προγράμματα αναστολής εργασίας και βοήθησαν τις εταιρείες να παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια και εξασφάλισαν ότι οι προβληματικές χρηματοπιστωτικές αγορές συνέχισαν να έχουν ρευστότητα.
Ενας δείκτης για την επιτυχία των μέτρων αποτελούν οι προβλέψεις της Deutsche Bank, που τον περασμένο Μάιο προειδοποιούσε για υποχώρηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,9% φέτος, τώρα αναγνωρίζει ότι η συρρίκνωση θα περιοριστεί στο 3,9%.
Επιστροφή στη λιτότητα;
Ακόμα κι έτσι, όμως θα είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση εδώ και αρκετές γενιές. Και δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο θέλουν οι κυβερνήσεις να δανειστούν και να ξοδέψουν για να επιστρέψουμε στην πλήρη ανάκαμψη.
Η δημοσιονομική στήριξη πρόσθεσε 3,7% ανάπτυξη στο παγκόσμιο ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της τράπεζας περιμένουν ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής θα επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν στην κρίση του 2008 και ότι θα επιστρέψει πρόωρα η λιτότητα, μετατρέποντας τη φετινή ώθηση σε δημοιονομική πτώση 2,4% το 2021.
Στις ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι μειώνουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη δ’ τριμήνου γιατί φοβούνται ότι ότι οι προσπάθειες να περάσει άλλο ένα νομοσχέδιο για νέο πακέτο στήριξης έχουν «κολλήσει» στο Κογκρέσο, αν και παραμένει «ζωντανή» η πιθανότητα συμφωνίας πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Στην Ευρώπη, όπου η πανδημία έκανε τους ηγέτες να ξεπεράσουν βαθιές διαφωνίες και να συμφωνήσουν στο πακέτο μαμούθ του 1,8 τρισ. ευρώ ταμείου ανάκαμψης, κρίσιμης σημασίας για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, είναι τώρα πιθανές κάποιες καθυστερήσεις.
Η περαιτέρω μείωση της ελπίδας για ανάκαμψη σχήματος V έχει ως αιτία και τη ραγδαία εξάπλωση του ιού αλλά και της απουσίας ενός εμβολίου.
Οι κυβερνήσεις είναι διστακτικές σε ό,τι αφορά την επιστροφή σε πλήρες lockdown, γνωρίζοντας την καταστροφή που θα συντελεστεί στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, πολλά σημεία της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, έχουν ήδη επιβάλει κάποια πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
Με τη συμπίεση των εσόδων τους, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα αποπληρωμής χρεών – οδηγώντας σε περισσότερες χρεοκοπίες και κάνοντας τους δανειστές τους πιο απρόθυμους να επεκτείνουν τις πιστώσεις τους ακόμη και σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Και όσο περισσότερο εφαρμόζονται τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, τόσο πιο πιθανό είναι οι εταιρείες να αποφασίσουν ότι η μείωση της ζήτησης για αγαθά ή υπηρεσίες θα είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, όχι προσωρινό – συρρικνώνοντας έτσι το εργατικό δυναμικό τους.
Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg
Ο αυξανόμενος αριθμός μούνσεων σε ορισμένες μεγάλες αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, το εξαντλημένο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ και το εμβόλιο που απέχει μήνες από τη διάθεση στο ευρύ κοινό αυξάνουν την αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία. Τα εύκολα για την ανάκαμψη έχουν τελειώσει. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο δύσκολοι, αναφέρει ο οικονομολόγος Τομ Ορλικ.
Ηδη η Disney ανακοίνωσε την περικοπή 28.000 εργαζομένων, η Shell θα κόψει 9.000 θέσεις εργασίας και η γερμανική Continental ενέκρινε ένα πλάνο αναδιάρθρωσης που θα καταργήσει ή θα μεταβάλει 30.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.
Ορισμένες χώρες βλέπουν τουλάχιστον ενθαρρυντικά δεδομένα για τον ιό – ειδικά την Κίνα, όπου εξαπλώθηκε η ασθένεια. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία και να προχωρήσει περαιτέρω στην πορεία προς την ανάκαμψη από ό, τι οι περισσότεροι ανταγωνιστές της, ακόμη και αν αρκετοί δείκτες υποδηλώνουν ότι αρχίζει να φτάνει στο ανώτατο σημείο που μπορεί να φτάσει.
Υπάρχουν όμως άλλοι κίνδυνοι εκτός την πανδημία για την παγκόσμια οικονομία. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη πιέζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τις εκλογές ενώ σοβούν οι εμπορικές εντάσεις τους με την Κίνα. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε εξέλιξη, με ένα σκληρό Brexit ορατό στον ορίζοντα.