Οικολόγοι: Αδικία και επιβλαβής πολιτική το πέναλτι στις συντάξεις

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης κατάργησης του πέναλτι του 12% στις πρόωρες συντάξεις, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως άδικο και κοινωνικά επιβλαβές, ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Από το 2012 – με την συμφωνία της Βουλής και των κομμάτων πλην των Οικολόγων – το 12% επιβάλλεται σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, γεγονός που επιφέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις σε αυτούς που εργάστηκαν σκληρά για δεκαετίες​.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα αναμορφωθεί μέχρι το 2025, και την πρόταση για μια στοχευμένη ελάφρυνση της μείωσης του 12% μόνο για όσους εργάστηκαν πολλά χρόνια, το Κίνημα επιμένει ότι το πέναλτι πρέπει να καταργηθεί καθολικά​.

Η άποψη του Υπουργού Εργασίας, η οποία εκφράστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και αφορά την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Επίσης, αναφορές πως αν μέσα σε έξι μήνες δεν υπάρξει συμφωνία για την κατάργηση της μείωσης του 12% στις πρόωρες συντάξεις, το θέμα θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, δεν αποτελούν πλαίσιο για εποικοδομητική συζήτηση.

Παρόλο που το Υπουργείο στοχεύει στην κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων πριν το τέλος του 2025, με έμφαση στη συναίνεση μεταξύ κοινωνικών εταίρων για την έγκρισή τους, η θέση μας είναι ότι οι προτεινόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν αρκούν. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πιο αποφασιστικές αλλαγές, που θα εγγυώνται την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των συνταξιούχων.