Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε σήμερα πλήρη υποστήριξη για την παροχή οικονομικής συνδρομής για τις συνεχιζόμενες ανακρίσεις σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας, στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου.
Ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 1230 στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συνάντηση τους διήρκησε πέραν της μιας ώρας και δεν ήταν στην ημερήσια ατζέντα του Προέδρου.
Ο κ. Κληρίδης εξερχόμενος από το Προεδρικό είπε ότι θα επιλεγεί από το εξωτερικό Οίκος εμπειρογνωμόνων επί επιστημονικής βάσεως – οι οποίοι ασχολούνται με τις διερευνήσεις αυτού του είδους των υποθέσεων – που θα βοηθήσουν τους ποινικές ανακριτές στο έργο που διεξάγουν.
Είχαμε μια σειρά από θέματα, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας στους δημοσιογράφους, τα οποία είτε είχαμε εγείρει εμείς ως Νομική Υπηρεσία για να συζητηθούν με τον Πρόεδρο είτε ο ίδιος ο Πρόεδρος ήθελε να τα εγείρει μαζί μας. “Τα συζητήσαμε, βρήκαμε διευθετήσεις και λύσεις για τα περισσότερα”, σημείωσε.
Εκείνο που μπορούμε να πούμε, συνέχισε, είναι στο πιο συγκεκριμένο, εξειδικευμένο θέμα της παροχής οικονομικής συνδρομής για τις συνεχιζόμενες ανακρίσεις σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας. “Υποβάλλαμε το αίτημα μας απευθείας στον Πρόεδρο και πρέπει να σας πω ότι βρήκαμε πλήρη υποστήριξη”, ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει αν προχωρούν κανονικά οι έρευνες και ότι διαβίβασε το πόρισμα ήδη στους ποινικούς ανακριτές, είπε πως “συνεχίζονται με έντονο ρυθμό οι ανακρίσεις. Επειδή όμως κρίθηκε και πολύ σωστά από τους ανακριτές ότι απαιτείται η εξειδικευμένη βοήθεια επιστημονικής φύσεως από εμπειρογνώμονες προσπαθούμε να την εξασφαλίσουμε με εξίσου ταχύ ρυθμό”.
Σε ερώτηση αν ‘έλαβαν πράσινο φως από τον Πρόεδρο για να δοθεί οικονομική ενίσχυση ώστε να έρθουν αυτοί οι εμπειρογνώμονες’, ο κ. Κληρίδης απάντησε πως “το αίτημα μας έτυχε πλήρους αποδοχής από τον Πρόεδρο”.
Σε άλλη ερώτηση για τους τομείς που θα ζητηθεί τεχνοκρατική υποστήριξη είπε πως “αυτό είναι θέμα των ανακριτών περισσότερο. Στους εξειδικευμένους τομείς που κρίνουν ότι χρειάζονται βοήθεια, θα παρασχεθεί αυτή η βοήθεια από τους εμπειρογνώμονες”
Το πρώτο στάδιο, είπε, ερωτηθείς αν οι εμπειρογνώμονες θα στελεχώσουν άμεσα τα κλιμάκια των ερευνητών, “είναι η επιλογή των σωστών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι πράγματι μπορούν να παράσχουν την αναγκαία βοήθεια και το δεύτερο στάδιο είναι η έναρξη της παροχής αυτής της βοήθειας”.
Σε ερώτηση ποιος θα είναι ο αριθμός των εμπειρογνωμόνων, είπε πως “νομίζω είναι πιο ορθό να μιλούμε για ένα Οίκο, ο οποίος θα καθοδηγεί τους ανακριτές”.
Πρόκειται, διευκρίνισε, για Οίκο εμπειρογνωμόνων επί επιστημονικής βάσεως, οι οποίοι ασχολούνται με τις διερευνήσεις αυτού του είδους των υποθέσεων. Μάλλον, σημείωσε, θα είναι από το εξωτερικό και θα επιλεγεί μέσα από συστάσεις τις οποίες παίρνουμε και πληροφορίες από διάφορους.
Κληθείς να σχολιάσει ότι «μιλάμε για ποινικές ευθύνες που θα αποδοθούν», είπε πως αυτός είναι ο στόχος πάντα των ποινικών ανακριτών – η διερεύνηση και η ανεύρεση ενδεχομένως των ποινικών αδικημάτων.
Σε ερώτηση ποια είναι η αξία του πορίσματος Πική, είπε πως “τυγχάνει επεξεργασίας, μόνο αυτό μπορώ να πω”.
Ερωτηθείς επίσης για την υπόθεση Δρομολαξιάς, είπε πως “δεν θα πω οτιδήποτε σε σχέση με εκκρεμούσες υποθέσεις”.
Σε ερώτηση τέλος, αν συζητήθηκε το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη απέφυγε να απαντήσει.