Στην κορυφή στρογγυλοκάθισαν οι κινεζικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες όσο αφορά τις αγορές πλοίων αφήνοντας για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια πίσω τους τις ελληνικές εταιρείες. Προβάδισμα το οποίο πήραν το καλοκαίρι αλλά συνεχίζουν να το διατηρούν δείχνοντας ότι ήρθαν για να μείνουν. Βέβαια οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα γιατί αγοράζουν πλοία μεγάλης χωρητικότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipping Research, από την αρχή του χρόνου και έως τα μέσα Σεπτεμβρίου οι Κινέζοι έχουν αγοράσει 156 πλοία και οι Έλληνες 151.
Από την άλλη πλευρά όμως οι Έλληνες είναι εκείνοι που έχουν επενδύσει 2,186 δισεκατομμύρια δολάρια για τις αγορές αυτές έναντι 1,693 των Κινέζων οι οποίοι έχουν ρίξει το βάρος τους στα φορτηγά πλοία λόγω της καλής ναυλαγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, οι Κινέζοι έως τα τέλη Αυγούστου έχουν αγορά 119 φορτηγά πλοία έναντι 88 των Ελλήνων, 29 δεξαμενόπλοια έναντι 44, επτά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έναντι 16 και ένα υγραεριοφόρο έναντι τριών.
Στην τρίτη θέση παραμένουν οι εταιρείες νορβηγικών συμφερόντων με επενδύσεις συνολικής αξίας 1,046 δισ. δολαρίων για 40 πλοία. Πρόκειται για 28 δεξαμενόπλοια, επτά φορτηγά, τρία πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δύο υγραεριοφόρα.
Από την αρχή του χρόνου σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipping Research έχουν πωληθεί συνολικά 965 πλοία συνολικής αξίας 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από αυτά 399 είναι φορτηγά, 312 δεξαμενόπλοια, 85 containers και 39 υγραεριοφόρα.
Οι Έλληνες έχουν αγοράσει μέσα στο 2019 το 15,6% των πωληθέντων μεταχειρισμένων πλοίων παγκοσμίως δίνοντας το 17,2% του συνολικού ποσού που έχει δαπανηθεί.