Ξήλωσαν τα golden boys του ΑΔΜΗΕ

Στην εκπαραθύρωση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μαν. Κορωνιωτάκη και Γιάννη Μπλάνα προχώρησε χθες η κυβέρνηση με αφορμή τις αναδρομικές αυξήσεις των μισθών τους. Τις «τακτοποιήσεις» στις οποίες είχε προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η απελθούσα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, όπως οι αμοιβές του εκπροσώπου των εργαζομένων, η απασχόληση συνταξιούχων με υψηλές αμοιβές, κλπ, είχαν αποκαλυφθεί προ ημερών από την «κυριακάτικη δημοκρατία».

Όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αποκάλυψη πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ είχαν προχωρήσει σε αναδρομική αύξηση των μισθών τους, με βάση ρύθμιση που είχε ψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 2015 που καταργούσε το πλαφόν στις αμοιβές των επικεφαλής κρατικών οργανισμών.

Χθες, όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε τους κ.κ. Κορωνιωτάκη και Μπλάνα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ “ανέφεραν ότι η αλλαγή της αποζημίωσης τους έγινε νομότυπα και σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων που είχαν υπογράψει. Ωστόσο, δεσμεύθηκαν να επιστρέψουν άμεσα τα ποσά που τους καταβλήθηκαν και έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Υπουργού, ο οποίος τις έκανε αποδεκτές”.

Οι πληροφορίες για τις αναδρομικές αυξήσεις μισθών κυκλοφορούσαν εδώ και εβδομάδες στον ΑΔΜΗΕ, αλλά το θέμα αναδείχθηκε έπειτα από ερώτηση του τομεάρχη Ενέργειας της Ν.Δ. Κώστα Σκρέκα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω των αναδρομικών αυξήσεων οι δύο (πρώην) επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ είχαν λάβει δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Όπως είπαν χθες στον κ. Σταθάκη, οι αυξήσεις δόθηκαν «νομότυπα», αλλά φαίνεται πως ο υπουργός ζήτησε την απομάκρυνσή τους.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία παραδέχονταν πως δόθηκαν οι αυξήσεις και άφηναν παράθυρο για εκ των υστέρων μειώσεις.

Όπως έγραφε προ ημερών η «κυριακάτικη δημοκρατία» η απελθούσα πλέον διοίκηση επιχειρούσε να κλείσει τις εκκρεμείς τακτοποιήσεις πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης του 24% στην κινεζική State Grid και πριν μεταφερθεί το 51% σε εταιρεία συμμετοχών που ελέγχεται από το δημόσιο. Μεταξύ των «εκκρεμοτήτων» ήταν «η μονιμοποίηση στενού συγγενικού προσώπου με ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, η συνέχιση της συνεργασίας με συνταξιούχους οι οποίοι έχουν επαναπροσληφθεί ως σύμβουλοι με υψηλές απολαβές και την τακτοποίηση εκκρεμότητας με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων».