Ξέσπασε «εμπορικός πόλεμος»: Πακέτο μέτρων 60 δισ. δολαρίων από τον Τραμπ κατά της Κίνας

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος (;) για την παγκόσμια τάξη των πραγμάτων άρχισε να ξετυλίγεται και επισήμως μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, για την επιβολή πακέτου μέτρων 60 δισ. δολαρίων κατά της Κίνας.

Η Ουάσιγκτον γνωστοποίησε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, θα είναι το αντιστάθμισμα των απωλειών που είχε η αμερικανική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας της συστηματικής εμπορικής και επιχειρηματικής κατασκοπείας του Πεκίνου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την απόφαση για την επιβολή δασμών σε τιμολόγια που ανέρχονται σε πολλά δισ. δολάρια από προϊόντα της κινεζικής βιομηχανίας, τα οποία έχουν κατακλύσει την αμερικανική αγορά.

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να μειώσει αισθητά τις απώλειες της αμερικανικής βιομηχανίας από την αθρόα εισροή κινεζικών προϊόντων.

Η Κίνα από την πλευρά της δήλωσε μέσω του εκπροσώπου της κυβέρνησης, ότι θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στις ΗΠΑ, προκειμένου να υπερασπίσει τα εμπορικά και επιχειρηματικά της συμφέροντα.

Με βάση τους όρους αυτού του διατάγματος που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, οι κινεζικές εισαγωγές θα στοχοθετηθούν αφού μεσολαβήσει μια μια περίοδος διαβουλεύσεων 60 ημερών, ώστε να δοθεί στους λομπίστες και τους κοινοβουλευτικούς η ευκαιρία να εξετάσουν τη λίστα με τα περίπου 1.300 προϊόντα.

Κατά την τελετή της υπογραφής, ο Τραμπ χαρακτήρισε «φίλη» χώρα την Κίνα, προσθέτοντας ότι τρέφει «τεράστιο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ». Επέμεινε επίσης ότι έχει άριστη προσωπική σχέση με τον Κινέζο ηγέτη.

Σχολίασε ωστόσο αμέσως μετά ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα είναι «εκτός ελέγχου», έχοντας φτάσει στα 504 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ διαπιστώνεται και μια τεράστια «κατάσταση κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας». «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα οποιασδήποτε χώρας στην ιστορία του κόσμου. Είναι εκτός ελέγχου», τόνισε. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ζήτησε από την Κίνα να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμά της «άμεσα», κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Μιλήσαμε με την Κίνα και είμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων», είπε, προσθέτοντας ότι η απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ λόγω των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους εξελέγη ο ίδιος στην προεδρία το 2016.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι επιθυμεί αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες. «Όλοι οι εμπορικοί εταίροι θέλουν να διαπραγματευτούν» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των εμπορικών φραγμών. Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Νότια Κορέα, την χαρακτήρισε “πολύ μονόπλευρη” και είπε ότι χρειάζεται τροποποίηση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα καταστήσει τις ΗΠΑ «πιο ισχυρό και πλουσιότερο έθνος».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ είπε ότι η Ουάσινγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα εφαρμόζει μια πολιτική εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας. Οι περιορισμοί στις κινεζικές επενδύσεις που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ σχετίζονται με τον τομέα της τεχνολογίας, εξήγησε.

Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι «τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι το μέλλον μας” ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς σχολίασε ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών σημαίνει ότι “η εποχή των οικονομικών εκχωρήσεων έχει τελειώσει».