Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης γράφει για την απόφαση της βουλής των αντιπροσώπων να καταψηφίσει το κούρεμα όλων των καταθέσεων:
«Ο παραλογισμός των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει μια στρεβλή εικόνα για τις επιπτώσεις της ψηφοφορίας της προηγούμενης Τρίτης και το όχι της Βουλής στο προτεινόμενο κούρεμα όλων των καταθέσεων. Τίθεται από πολλούς το επιχείρημα ότι αν συμφωνούσαμε τότε με την πρόταση της Τρόικα δεν θα ήμασταν σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Αυτή η εκτίμηση είναι λανθασμένη.
Πρώτο, γιατί με την απόφαση της 15ης Μαρτίου είχε πληγεί το βασικότερο στοιχείο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Η εμπιστοσύνη των πολιτών να καταθέτουν τα λεφτά τους στις τράπεζες ανεξάρτητα του ύψους του κουρέματος. Αυτό συνέβαινε γιατί ακυρωνόταν η μόνη μέχρι σήμερα απαραβίαστη αρχή για τις καταθέσεις. Ότι οι καταθέσεις μέχρι το ποσό των 100 χιλιάδων είναι εγγυημένες και δεν κινδυνεύουν με απώλειες. Αν λοιπόν γινόταν αποδεκτή η πρόταση της Τρόικα τότε αυτή η αρχή θα κατέρρεε με αποτέλεσμα να κατέρρεε και η αξιοπιστία των πολιτών να διατηρούν καταθέσεις στις τράπεζες στο μέλλον. Εξ ου και όλες οι νέες προτάσεις είτε από την Τρόικα είτε από άλλους διασφάλιζαν τις καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες.
Δεύτερο, ακόμα και αν δεχθούμε ότι μια μαγική δύναμη θα έπειθε το κόσμο να διατηρήσει τα λεφτά του στην τράπεζα, ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος λήψης νομικών μέτρων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραβίαση των νομοθεσιών περί εγγύησης καταθέσεων. Ως αποτέλεσμα η Κύπρος θα βρισκόταν ενώπιων τρομακτικών πιέσεων στα διεθνή δικαστήρια και θα ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα επωμιζόταν επιπλέον κόστος αποζημιώσεων.
Τρίτο, η απόφαση δεν διασφάλιζε την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος αφού δεν συνοδευόταν από κανένα μέτρο προστασίας. Τα περιοριστικά μέτρα ήρθαν αργότερα και αφού έγινε αντιληπτό ότι χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες το σύστημα θα κατέρρεε.
Τέταρτο, η απόφαση για το πρώτο κούρεμα λήφθηκε ώστε να καλυφθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λαμβανομένου υπόψη ότι θα δινόταν απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες. Η βουλή απορρίπτοντας την πρόταση της Τρόικα, έλαβε απόφαση για αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών, με το δεδομένο ότι οι «εταίροι» στην ΕΕ θα λειτουργούσαν κατά το ελάχιστο σεβόμενοι τις βασικές κοινοτικές αρχές της αλληλεγγύης και της ισότητας των κρατών μελών. Η επίσημη όμως απόφαση της ΕΚΤ το βράδυ της Τετάρτης άλλαξε εκ διαμέτρου τα δεδομένα παραβιάζοντας τις πιο πάνω αρχές.
Το δίλημμα που τέθηκε ήταν εκβιαστικό, αποτρόπαιο και προπαντός έξω από κάθε αρχή αλληλεγγύης και ισότητας. Είτε δέχεστε κούρεμα έστω και αν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ανακεφαλαιοποίησης είτε επέρχεται χρεοκοπία. Να θυμίσω ότι η Βουλή συμφώνησε σε ταμείο αλληλεγγύης και δεν έγινε αποδεκτό με την δικαιολογία ότι δεν εξυπηρετεί το κούρεμα παρόλο που ανακεφαλαιοποιούσε εν μέρει τις τράπεζες. Να θυμίσω επίσης ότι σε άλλες περιπτώσεις η ΕΚΤ επέλεξε διαφορετικές μεθόδους ανακεφαλαιοποίησης από το κούρεμα χωρίς να διακόψει τη ρευστότητα. Και να θυμίσω ότι πορεία που ακολούθησε η Λαϊκή είχε προδιαγραφεί από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι υπήρχε το ενδεχόμενο κουρέματος τα ξημερώματα του Σαββάτου. Εξ ου και κούρεμα θα γίνει στην Λαϊκή, πολύ πιο μεγάλο, αλλά η αναδιάρθρωση θα προχωρήσει.
Τέλος, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το κούρεμα δεν ήταν και δεν θα είναι το τέλος του δρόμου. Και αυτό από μονό του είναι η σημαντικότερη αιτία αντίστασης».