Ο Γουάιλς, όταν τότε δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, «δούλεψε» κρυφά και τελείως μόνος του την απόδειξή του επί 7 χρόνια (μόνο η γυναίκα του ήξερε τι έκανε!)…
Το Βραβείο Νόμπελ 2016 θα απονεμηθεί στον 62χρονο καθηγητή του Μαθηματικού Ινστιτούτου του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σερ Άντριου Γουάιλς, ο οποίος στη δεκαετία του ’90 «έσπασε» επιτέλους το μυστικό του τελευταίου θεωρήματος του Φερμά.
Το βραβείο απονέμεται από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων και συνοδεύεται από το ποσό των 6 εκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (περίπου 630.000 ευρώ).
Το τελευταίο θεώρημα του γάλλου μαθηματικού, Πιερ ντε Φερμά, παρέμενε αναπόδεικτο από τον 17ο αιώνα. Ο ίδιος ο Φερμά είχε γράψει το 1637, στο περιθώριο ενός βιβλίου, ότι γνωρίζει την απόδειξη, αλλά δεν του φτάνει ο χώρος για να την δείξει. Έβαλε έτσι σε μεγάλους πονοκεφάλους γενιές μαθηματικών σε όλο τον κόσμο, ώσπου ο Γουάιλς το απέδειξε, επίτευγμα που θεωρείται από τα πιο σημαντικά στα σύγχρονα Μαθηματικά.
Ο Γουάιλς, όταν τότε δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, «δούλεψε» κρυφά και τελείως μόνος του την απόδειξή του επί 7 χρόνια (μόνο η γυναίκα του ήξερε τι έκανε!) και την παρουσίασε ξαφνικά το 1993. Έπειτα από μερικές αναγκαίες διορθώσεις, παρουσίασε μια βελτιωμένη εκδοχή της το 1994 και τελικά τη δημοσίευσε επίσημα το 1995 στο περιοδικό μαθηματικών «Annals of Mathematics».
Για πολλούς, ο μάλλον ντροπαλός Γουάιλς θεωρείται ο πιο διάσημος μαθηματικός σήμερα και μερικοί νεότεροι τον αντιμετωπίζουν σαν… ροκ σταρ.