Η ακροαματική διαδικασία στη “δίκη Μιχαηλίδη” στην Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να αρχίσει ούτε την επόμενη Τρίτη.
Ο διορισθείς από το δικαστήριο ως συνήγορος υπεράσπισης του Μιχάλη Μιχαηλίδη, Άγγελος Τσάσης, προτίθεται να ζητήσει μία μικρή παράταση προκειμένου να μελετήσει την υπόθεση ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί καλά τον κατηγορούμενο.
Το μέρος της δικογραφίας που αφορά τον Μιχάλη Μιχαηλίδη, είναι «όσο τρεις τηλεφωνικοί κατάλογοι μαζί», είπε ο κ. Τσάσης που φέρεται αποφασισμένος να διαχωρίσει την στάση του από τους επιλεγέντες από τους κατηγορούμενους συνηγόρους υπεράσπισης, και να πειθαρχήσει στην απόφαση του δικαστηρίου, εφ’ όσον εκείνοι απέχουν λόγω απόφασης του Δικηγορικού τους Συλλόγου, να αναλάβει την υπεράσπιση του υιού Μιχαηλίδη.
Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης αναμένεται, για λόγους που θα αναπτύξει ο ίδιος, να μην αποδεχτεί τον διορισμό του κ. Τσάση, οπότε αυτό θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, με την απόφαση για τα περαιτέρω να είναι αποκλειστικά στα χέρια της δικαστού.
Το δικαστήριο, με την υπάρχουσα σύνθεσή του, είναι αποφασισμένο να κάνει αυτό που θεωρεί καθήκον του, και που είναι «να μην ενδώσει σε δικονομικά τερτίπια της υπεράσπισης», και να προχωρήσει στην ακροαματική διαδικασία.
Το τι θα πράξουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 5 κατηγορούμενων (Ντίνος Μιχαηλίδης, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Αναστάσιος Σοφός, Μαίρη Σοφού και Φουάντ αλ Ζαγιάντ), είναι άγνωστο.
Θα εμμείνουν στην μέχρι τώρα στάση τους να απέχουν από τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, επικαλούμενοι απόφαση των Δικηγορικών τους Συλλόγων που τους το απαγορεύει εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την τακτική, όπως λένε, της δικαστού να διακόπτει συνεχώς την δίκη αντί να την αναβάλει;
Θα ζητήσουν άδεια από τους Συλλόγους τους να παραστούν κατ’ εξαίρεση στην υπεράσπιση των πελατών τους;
Σημασία έχει, όπως επισήμανε καθηγητής νομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ότι «αυτά τα ερωτήματα δεν αφορούν την ουσία της δίκης, που είναι να φωτιστεί αυτή η πολύ σοβαρή υπόθεση».
Η 1η συνεδρίαση επρόκειτο να γίνει στις 2 Μαΐου. Τότε, υπήρξε στα δικαστήρια επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τηλεφώνημα για βόμβα και το κτίριο εκκενώθηκε.
Επειδή πέρασε πολλή ώρα ώσπου να ελεγχθεί το κτίριο, η δικαστής ανακοίνωσε στους συνηγόρους ότι διακόπτεται η δίκη και η δίκη θα γίνει στις 12 του μηνός.
Δεν έγινε ούτε τότε, όμως. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ντίνου και του Μιχάλη Μιχαηλίδη, Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Αναγνωστόπουλος αντίστοιχα, δήλωσαν δια εκπροσώπων τους ότι δεν μπορούν να παραστούν διότι παρίσταντο σε άλλες υποθέσεις, μία από τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίστηκε «πιο μεγάλης σημασίας», διότι αφορούσε υπόθεση βιασμού ξένης υπηκόου, Αμερικανίδας, συγκεκριμένα, στην Ελλάδα.
Επίσης, θέμα έθεσε τότε και ο συνήγορος υπεράσπισης του Σύρου εμπόρου όπλων, φυγόδικου Φουάντ αλ Ζαγιάντ, για επίδοση της κλήτευσής του σε λανθασμένη διεύθυνση στη Κύπρο.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, πήγαμε σε 2η διακοπή της δίκης, και την επανέναρξή της σε 11, προκαθορισμένες μάλιστα, συνεδρίες. Η πρώτη ήταν για τις 10 Ιονίου.
Εκεί, η δικαστής απέρριψε την ένσταση του συνηγόρου του αλ Ζαγιάντ για λανθασμένη κλήτευση, και διέκοψε ξανά τη διαδικασία για δύο μέρες μετά.
Τότε, ήλθε η απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, που απαγόρευσε στα μέλη τους να ασκήσουν το καθήκον τους στο δικαστήριο. Το σκεπτικό ήταν ότι οι δικηγόροι θεωρούν πως κακώς η δικαστής διέκοπτε συνεχώς την διαδικασία μετα από κάθε ένστασή τους, και ότι έπρεπε να αναβάλει τη δίκη για ημερομηνία που θα τους επέτρεπε και σε άλλες δίκες να είναι συνεπείς, και να έχουν «μία καλύτερη χρονική ανάσα».
Από εκείνη τη στιγμή άρχισε μια άλλη διαδικασία, με την δικαστή να διορίζει αυτεπάγγελτα δικηγόρους για την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, κάτι που δεν βρίσκει τους τελευταίους σύμφωνους αφού, όπως λένε, οι νεοδιορισθέντες δεν ξέρουν καν την υπόθεση και, επιπλέον, επιθυμούν να εκπροσωπηθούν από εκείνους που οι ίδιοι έχουν επιλέξει, και που θεωρούν ότι είναι από τους καλύτερους.
Ετσι, αισίως, φτάσαμε στην 5η διακοπή της πολύκροτης αυτής υπόθεσης, που όμως δεν έχει αρχίσει ακόμα να δικάζεται.
Για την ιστορία, οι κατηγορούμενοι είναι 5, και η υπόθεση αφορά την διακίνηση προμήθειας στην αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων TOR M-1 από την ελληνική κυβέρνηση το χρονικό διάστημα 1998-2001, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου. Με πιο απλά λόγια: δωροδοκία, και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, και ο γιος του Μιχάλης, που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού από τον περασμένο Σεπτέμβριο.