Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση σε πληροφορίες και αρχεία που τηρούνται από το Κρατικό Αρχείο, τα Υπουργεία και διάφορα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας.
Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη της οποίας προήδρευσε σήμερα στο Κρατικό Αρχείο και κατά την οποία αξιολογήθηκαν, μαζί με τη διευθύντρια και στελέχη του Κρατικού Αρχείου, οι προτεραιότητες για το 2015, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η ρύθμιση αυτή αποτελεί βασικό πυλώνα εφαρμογής της διαφάνειας σε ένα κράτος,
Ο Υπουργός είπε ότι η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται σε δύο άξονες: στην προστασία του Κρατικού Αρχείου και στην αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών, προς τους ερευνητές και μελετητές.
Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα που σχετίζονται με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κρατικού Αρχείου και του αρχειοφυλακίου και αξιολογήθηκαν προτάσεις προς επίλυσή τους, όπως ανέφερε. “Θέλουμε ως Κυβέρνηση να δώσουμε στο Κρατικό Αρχείο τη βαρύτητα που πρέπει να έχει ένας οργανισμός που ασχολείται με την αρχειακή κληρονομιά του τόπου, που είναι πολύτιμος για την ιστορία αυτού του λαού” είπε.
“Προσπάθειά μας θα είναι να εξασφαλίσουμε κατάλληλο χώρο για τις παρεχόμενες αυτές υπηρεσίες, αλλά και κατάλληλο χώρο για τη φύλαξη του αρχείου, δηλαδή να έχουμε τα κατάλληλα αρχειοφυλάκια” πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του αναβαθμισμένου ρόλου που πρέπει να έχει το Κρατικό Αρχείο, στην αποστολή του, ο κ. Νικολάου είπε ότι γίνεται προσπάθεια για να ενταθεί η δραστηριότητα της ψηφιοποίησης του Κρατικού Αρχείου, για να αντιμετωπιστεί το υλικό που αφορά τα εύθραυστα αρχεία.
Παράλληλα, έγινε και προγραμματισμός της προσπάθειας συντήρησης των αρχείων του Κτηματολογίου της Λάρνακας που υπέστησαν ζημιά κατά τις πρόσφατες πλημμύρες, όπως ανέφερε.
Επίσης, σύμφωνα με τον Υπουργό, το Κρατικό Αρχείο θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή των προγραμμάτων διαχείρισης αρχείων, με στόχο μέχρι το τέλος του 2015 να δοθεί πρόσβαση στο κοινό μέσω του διαδικτύου και της αναβαθμισμένης ιστοσελίδας του Κρατικού Αρχείου που αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του Γενάρη.
Ακόμα, αποφασίστηκε η επαναδραστηριοποίηση της εθνικής επιτροπής που έχει ως ρόλο τη διαφύλαξη όλου του αρχείου που συνιστά την αρχειακή μας κληρονομιά, είτε ανήκει στο δημόσιο τομέα, είτε σε συλλογές που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα.
Η επιτροπή θα καταρτίσει πρόγραμμα εντός του 2015 που θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό το αρχειακό υλικό στους διάφορους μελετητές, μέσα από την καταγραφή και τη δημιουργία του συγκεκριμένου μητρώου, είπε ο Υπουργός.
“Έχουμε ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη της αρχειακής μας κληρονομιάς μέσα από την καταγραφή όλων αυτών των αρχείων, βιβλίων, εγγράφων” ανέφερε, προσθέτοντας πως “η καταγραφή που θα γίνει θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την προστασία και διαφύλαξη αυτών των αρχείων, και την ίδια ώρα θα δοθεί δυνατότητα στον κάθε ερευνητή να αξιοποιεί τη δυνατότητα πρόσβασης με σκοπό τη σωστή μελέτη της ιστορίας του τόπου”.
Ο Υπουργός είπε στη συνέχεια ότι προτεραιότητα αποτελεί και “η ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου ενός σημαντικού νομοσχεδίου που προωθεί η Κυβέρνηση και το οποίο αφορά το δικαίωμα της πρόσβασης του κάθε πολίτη σε πληροφορίες, που μπορεί να εμπίπτουν σε αρχεία που τηρούνται από το Κρατικό Αρχείο, τα Υπουργεία και διάφορα τμήματα”.
Όπως ανέφερε, είναι απαίτηση που προβάλλεται και στα πλαίσια της διαφάνειας και της διεύρυνσης της δημοκρατίας, από πολλούς οργανισμούς για πολλά κράτη και ειδικότερα για αυτά τα οποία δεν έχουν νομοθετική ρύθμιση αυτής της δυνατότητας, ανάμεσα στα οποία και η Κύπρος.
“Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να το καταθέσουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων” είπε, σημειώνοντας ότι “αποτελεί σημαντικό πυλώνα της εφαρμογής της διαφάνειας σε ένα κράτος”.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, βάσει του νομοσχεδίου οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν πληροφορίες πλην από τα θέματα που επηρεάζουν την ασφάλεια του κράτους ή που εντάσσονται στα πλαίσια προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπως ιατρικοί φάκελοι.
Θα μπορούν να αποτείνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες μέσα από διαδικασία που καθορίζεται στο νομοσχέδιο για την παραχώρηση της πληροφόρησης, ενώ σε περίπτωση που κάποια υπηρεσία αρνηθεί να προσφέρει την πληροφόρηση θα μπορούν να αποταθούν ακόμα και στο δικαστήριο.
Ρυθμίζεται, ακόμα, και ο χρόνος ανταπόκρισης της αρμόδιας υπηρεσίας στο σχετικό αίτημα.