Τη διαφωνία των μελών του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων ως προς την πρόθεση Βουλευτών να ψηφίσουν αύριο νομοθεσία για υποχρεωτική μείωση υφιστάμενων ενοικίων, καθώς και για τον τρόπο φορολόγησης ακίνητης περιουσίας εξέφρασε σήμερα ο Γιώργος Στροβολίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου, δηλώνοντας ταυτοχρόνως την πρόθεσή τους να λάβουν νομικά μέτρα κατά της ενδεχόμενης ψήφισης του σχετικού νόμου.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στα γραφεία του ΚΕΒΕ, στη Λευκωσία, ο κ. Στροβολίδης δήλωσε ότι “εάν προχωρήσει η Βουλή με αυτό το νομοθέτημα, εμείς έχουμε κάνει τις σκέψεις μας, έχουμε κάνει τους σχεδιασμούς μας και θα πράξουμε ανάλογα με το τι θα γίνει αύριο, όσον αφορά το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης των ενοικίων”.
Σχετικώς με το ζήτημα της φορολογίας επί των ακινήτων, ο κ. Στροβολίδης ανέφερε ότι επικρατεί μεγάλη “αναστάτωση, την οποία έχει δημιουργήσει αυτή η φορολογία” και “αυτό οφείλεται σε δύο λόγους”.
“Πρώτον”, συνέχισε, “έχουν προστεθεί πάρα πολλοί φορολογούμενοι, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι σε σχέση με το τί υπήρχε τα προηγούμενα έτη”. Ο δεύτερος λόγος, πρόσθεσε, είναι ότι υπήρξε και “τεράστια αύξηση της φορολογίας αυτής”.
“Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σε συνθήκες όπου τα εισοδήματα των ιδιοκτητών πιέζονται, ή έχουν εξαφανισθεί εντελώς εάν είναι ξενοίκιαστα τα οποιαδήποτε υποστατικά, ή είναι απρόσοδα ακίνητα, όπως χωράφια ή οικόπεδα”, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ, “με πόση δυσκολία οι πλείστοι ιδιοκτήτες προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αυτή την υποχρέωση”.
Ως προς το τι θα είναι οι εισπράξεις του Δημοσίου από αυτήν τη φορολογία, ο κ. Στροβολίδης δήλωσε ότι “έχουν γίνει κάποιες αναθεωρημένες προβλέψεις, ο στόχος στην αρχή ήταν για 100 εκατομμύρια, τώρα ομιλούν για 75 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι χθες ήταν 65 εκατομμύρια ευρώ οι εισπράξεις, όμως αυτό θα φανεί στην πορεία”.
“Αυτό που είναι σημαντικό”, είπε ο κ. Στροβολίδης, “είναι το ποια θα είναι η εξέλιξη στο μέλλον, δηλαδή πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το 2014, διότι για το 2013, είναι ένα κεφάλαιο, το οποίο, με τον Α ή Β τρόπο, λανθασμένα ή ορθά, έχει κλείσει”.
“Για το 2014, λοιπόν”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών, “ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο υπεισέρχεται, είναι το θέμα της αναθεώρησης των αξιών του 1980”.
“Εμείς”, δήλωσε ο κ. Στροβολίδης, “από τη πρώτη στιγμή όταν είχε τεθεί αυτό το θέμα, είπαμε ότι είμαστε υπέρ αυτής της αναθεώρησης των αξιών, για έναν όμως λόγο, για το γεγονός ότι οι αυξήσεις των τιμών, από το 1980 μέχρι σήμερα, ήσαν ανομοιογενείς, δηλαδή είναι διαφορετική η αύξηση ενός ακινήτου που είναι χωράφι από ένα οικόπεδο, ή διαμέρισμα, οικία”.
Επίσης, είπε, πρέπει να λαμβάνεται υπ` όψη η γεωγραφική τοποθέτηση του ακινήτου, δηλαδή “κάτι, που είναι παραλιακό ή πάνω στη θάλασσα, είναι πολύ διαφορετικό από κάποιο που ευρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή στη Λευκωσία”.
“Άρα, λοιπόν”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, “διορθώνοντας αυτή την ανομοιογένεια, στην πραγματικότητα διορθώνουμε μίαν αδικία, το δε σημαντικό είναι ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως ο λόγος, για τον οποίο γίνεται η αναθεώρηση των αξιών, είναι το να διορθώσουμε αυτή την αδικία και, δεύτερον, το γεγονός ότι δεν θα έρθουμε και να αφήσουμε τους συντελεστές τους ίδιους πάνω σε αναθεωρημένες αξίες, διότι τα ποσά θα είναι τότε εντελώς εκτός πραγματικότητας και δυσβάστακτα”.
Ο κ. Στροβολίδης εξέφρασε επίσης τη διαφωνία των μελών του Συνδέσμου με την αιτιολόγηση της φορολογίας αυτής, ότι δηλαδή θα πρέπει να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι στην ακίνητη περιουσία για να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από όσους δεν πληρώνουν.
Θα πρέπει να ληφθεί υπ` όψη, πρόσθεσε, ο κίνδυνος να φύγουν επενδυτές από τον τομέα ακινήτων στην Κύπρο, που ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας.
“Εάν επιχειρείται η απεμπλοκή από τον τομέα των ακινήτων”, είπε ο κ. Στροβολίδης, “δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα, χωρίς να έλθουν άλλοι τομείς της οικονομίας να καλύψουν αυτό το κενό”.
“Εμείς”, πρόσθεσε, “από το 2007, είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, όσον αφορά την υπερεξάρτηση των εσόδων του κράτους από τη φορολόγηση των ακινήτων, όσον αφορά τους ιδιοκτήτες και μόνον, που είχε ανεβεί το ποσόν γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών πρωτίστως και τα μεταβιβαστικά τέλη, χωρίς δηλαδή να λαμβάνεται υπ` όψη ο φόρος προστιθέμενης αξίας και φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις”.
Για την επιχειρούμενη νομοθετική ρύθμιση της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων, ο κ. Στροβολίδης δήλωσε ότι “ήταν κάτι, το οποίο είχε προτείνει η ΠΟΒΕΚ και στη συνέχεια υπήρξε σχετική πρόταση νόμου, η οποία συζητείται εδώ και αρκετούς μήνες στη Βουλή”.
“Εμείς”, είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών, “απορρίπτουμε ξεκάθαρα την οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση”, διότι, πρόσθεσε, η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, όπως εκφράσθηκε στη Βουλή, είναι ότι πρόκειται για αντισυνταγματική ρύθμιση, κάτι που αναφέρθηκε και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ υπάρχει και η τεκμηριωμένη άποψη πως η αγορά μπορεί να ρυθμίσει και ρυθμίζει το όλο ζήτημα, με την ήδη παρατηρουμένη σημαντική μείωση των ενοικίων.