Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του σεμιναρίου για την εκπαίδευση των υπευθύνων ασφαλείας σταδίων, σχετικά με τα στημένα παιχνίδια, ανέφερε ότι έχει ζητήσει από όλους τους φορείς, στους οποίους έχει γνωστοποιηθεί το προσχέδιο νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο, όπως εντός της εβδομάδας έχει τις απόψεις τους και στη συνέχεια, θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που θα είναι ο νομοτεχνικός έλεγχος που θα γίνει από την Νομική Υπηρεσία.
«Παράλληλα, θα φροντίσουμε να έχουμε κάποια διαβούλευση με τα κόμματα και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για να ζητήσουμε την υποστήριξή τους σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι παραχωρούνται ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή Δεοντολογίας για να μπορέσει να συγκεντρώσει τα στοιχεία εκείνα τα οποία στη συνέχεια θα επιτρέψουν στην Αστυνομία να προβεί στις ποινικές έρευνες που είναι αναγκαίες για τη δίωξη αυτών των φαινομένων.
Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια το νομοσχέδιο να βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων στις αρχές του χρόνου. «Έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, ο οποίος θεωρεί ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι μεταξύ εκείνων που θα πρέπει να εξεταστούν κατά προτεραιότητα από την Επιτροπή», τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει γιατί έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ οι ενδεδειγμένες ενέργειες για πάταξη του θέματος των φακέλων της UEFA, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το θέμα των φακέλων δεν είναι σημερινό και επεσήμανε ότι υπήρξαν και στο παρελθόν αγώνες που είχαν συνοδευτεί με αντίστοιχους φακέλους.
«Έγιναν πολλές προσπάθειες από πλευράς της Αστυνομίας για να εξευρεθούν τρόποι διερεύνησης αυτών των φαινομένων και μια από τις σημαντικότερες προσπάθειες – η οποία τελικά κατέληγε στην αδυναμία του δικού μας συστήματος- ήταν το γεγονός ότι δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ως μέσο διερεύνησης η δυνατότητα άρσης του απορρήτου για την ιδιωτική επικοινωνία», διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι η Αστυνομία είχε εκφράσει ξεκάθαρα την αδυναμία αυτή λόγω αυτού του προβλήματος και στο παρελθόν.
Και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω να έχει κανένας αμφιβολία για τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση. Φαίνεται όμως τώρα ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο σημείο εκείνο όπου δεν μας παίρνει άλλο. Θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν, και η νομοθετική εξουσία, για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι υπάρχει η βούληση αυτή τη στιγμή από όλα τα κόμματα για να συζητήσουμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια διαδικασία, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και κατόπιν δικαστικού διατάγματος, που να επιτρέπει την άρση του δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας, και στο πλαίσιο πάταξης της διαφθοράς, και στο πλαίσιο πάταξης του φαινομένου της χειραγώγησης των αθλητικών γεγονότων, αλλά και για άλλα σοβαρά αδικήματα. Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει σίγουρα στη διερεύνηση και αυτών των περιπτώσεων. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χειραγώγησης, το οποίο, αυτή ειδικά την περίοδο, φαίνεται να είναι σε έξαρση».
Ερωτηθείς για το τί αναμένει από τη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των προσυνεννοημένων αγώνων, ο κ. Υπουργός είπε ότι δεν θα ήθελε να αναμειχθεί στα θέματα της ΚΟΠ, καθώς πρόκειται για ζητήματα για τα οποία σίγουρα θα πρέπει να αποφασίσουν τα ίδια τα Σωματεία, σχολιάζοντας ότι το μέτρο το οποίο είχαν εξαγγείλει, πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και θα ήταν καλό να το ξανασυζητήσουν. «Αναφέρομαι στις ποινές που είχαν καθοριστεί από πλευράς της ΚΟΠ στην προσπάθεια προληπτικής αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων και στο ότι το μέτρο αυτό φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο αποτρεπτικό, ώστε να αποκλείσει την εμφάνιση αυτών των φαινομένων. Από τη σημερινή συνέλευση της ΚΟΠ αναμένω ότι θα γίνει αξιολόγηση αυτής της κατάστασης», διευκρίνισε.
Ερωτηθείς αναφορικά με την κάρτα φιλάθλου, ο κ. Νικολάου δήλωσε: «Δεν μπορώ να πω πότε μπορεί να προχωρήσει η εφαρμογή της. Σε εκείνο που φαίνεται ότι δικαιωνόμαστε είναι στο ότι, δυστυχώς, οι διαδικασίες του δημοσίου είναι τέτοιες που δεν θα μας επιτρέπουν να έχουμε την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου στα χρονικά πλαίσια που εμείς θα θέλαμε και είναι γι’ αυτό τον λόγο που είχαμε προτείνει αρχικά στα Σωματεία, στη συνέχεια στην ΚΟΠ, και ως εναλλακτική πρόταση στον ΚΟΑ να αναλάβουν την έκδοσή της».
Σε ερώτηση εάν εγκαταλείπεται η προσπάθεια, ο κ. Υπουργός είπε ότι, αντιθέτως, επιμένει στην εφαρμογή της. «Θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνουν αυτές οι διαδικασίες ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών και με τη συμπλήρωση αυτών των διαδικασιών δεν θα υπάρξουν πια άλλα περιθώρια λήψης μέτρων για δικαστικές ή εξωδικαστικές διαδικασίες και θα φτάσουμε προς το τέλος», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η εξέταση της υπόθεσης ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα φαινόμενα βίας εντός των γηπέδων, ο κ. Νικολάου είπε ότι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και σχεδόν έχουν εξαλειφθεί. Η παρούσα κατάσταση, σημείωσε, δεν συγκρίνεται με αυτή που επικρατούσε προηγουμένως. «Εάν αναλογιστούμε ποια ήταν η κατάσταση πριν μερικά χρόνια και κατά το έτος 2013, φαίνεται ξεκάθαρα πόσο σωστή ήταν η απόφαση να προωθήσουμε εκείνο το πακέτο μέτρων, νομοθετικών και άλλων, τα οποία έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα, σε σημείο μάλιστα που η υπόθεση της Κύπρου να αποτελεί πρότυπο εκπαίδευσης για τις άλλες χώρες», κατέληξε.