Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, κληθείς σήμερα να σχολιάσει νέα σκάνδαλα τα οποία ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, τόνισε ότι η περίοδος της ατιμωρησίας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, αναφέροντας ότι κάθε καταγγελία που γίνεται, κάθε υπόθεση που παρουσιάζεται θα διερευνάται μέχρι τέλους, εις βάθος και κατά τρόπο που να εξαντλούνται όλα τα ενδεχόμενα για να στοιχειοθετηθεί υπόθεση και εάν υπάρχουν ευθύνες οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
«Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που έχουμε στείλει όλη αυτή την περίοδο και το οποίο με πολύ γλαφυρό τρόπο επανέλαβε χθες, στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δημοσιογραφική του διάσκεψη, αναφέροντας ότι κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε και εάν είναι, θα διερευνάται, ανεξαρτήτως του ποιοι εμπλέκονται. Και εκείνοι που εμπλέκονται και έχουν ευθύνες, θα οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Νικολάου, σχολιάζοντας και τη διερευνώμενη υπόθεση του σκανδάλου με τις πινακίδες στον Δήμο Πάφου. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που υπήρξε η καταγγελία άρχισαν οι έρευνες, οι οποίες ουσιαστικά στοχεύουν στο να συγκεντρωθεί, εάν υπάρχουν ευθύνες, το απαιτούμενο μαρτυρικό υλικό για να οδηγηθούν κάποιοι στο δικαστήριο.
«Είναι η πορεία που ακολουθείται σε κάθε περίπτωση και σε αυτή την υπόθεση, μετά τη συγκέντρωση του πρώτου υλικού από το οποίο προκύπτει προς διερεύνηση ένα αδίκημα, ζητούνται οι οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα καθοδηγήσει τις διωκτικές αρχές για τον περαιτέρω χειρισμό και την περαιτέρω διερεύνηση, με σκοπό την εξιχνίαση της υπόθεσης», εξήγησε.
Ερωτηθείς κατά πόσον διαπιστώνει εάν υπάρχουν υποθέσεις που χρονοτριβούν, ο κ. Υπουργός είπε:
«Μακάρι η Αστυνομία να διέθετε και άλλους ανακριτές, να είχαμε και άλλους έμπειρους ανακριτές για να μπορούν οι υποθέσεις να διερευνώνται χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση και δεν μιλώ για την ομάδα των ανακριτών που διερευνούν τις υποθέσεις γιατην οικονομία. Σήμερα άκουσα κάποιους να αναφέρονται στις υποθέσεις που αφορούν τα σκάνδαλα για τα Συμβούλια Αποχετεύσεων, τα ΧΥΤΥ, κλπ και ότι οι έρευνες προχωρούν με πιο γρήγορους ρυθμούς. Επισημαίνεται ότι αυτοί είναι οι ρυθμοί με τους οποίους διεξάγεται το ερευνητικό έργο όταν αυτό δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως για παράδειγμα τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής για τα οποία αναμένουμε από κάποιες χώρες να δοθούν απαντήσεις».
Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι όταν μια έρευνα εξαρτάται από τις απαντήσεις από κάποια αιτήματα δικαστικής συνδρομής, δεν μπορεί να προχωρήσουν χωρίς αυτά, και γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει η καθυστέρηση που παρατηρείται ώστε να δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει για να επιτρέψουν την περαιτέρω διερεύνηση των θεμάτων που εξετάζονται. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αιτήματα δικαστικής συνδρομής, διευκρίνισε, οι έρευνες προχωρούν με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, ενώ από εκεί και πέρα χρειάζεται να υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός ανακριτών για να μπορούν παράλληλα να διερευνήσουν όλες τις υποθέσεις που ανοίγονται.
Και πρόσθεσε:
«Τον τελευταίο καιρό, λόγω της αποφασιστικότητας την οποία έχουμε επιδείξει σαν Κυβέρνηση και της προσπάθειας που καταβάλλεται από τις θεσμικές αρχές του τόπου – τον Γενικό Εισαγγελέα -, αλλά και την Αστυνομία για να διερευνηθούν σε βάθος οι όποιες καταγγελίες, φαίνεται ότι έχει ενθαρρυνθεί ο κόσμος και έχει προβεί σε καταγγελίες, οι οποίες ανάγονται σε πράξεις του παρελθόντος αλλά δεν μπορούν να μείνουν αδιερεύνητες και να μπορέσει η πολιτεία να δώσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε ανοχή τους».
Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι η Κυβέρνηση πέραν των όσων έχει κάνει για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες για να προβαίνουν σε αυτού του είδους τις καταγγελίες, και να γίνουν οι έρευνες ώστε να δοθεί το σωστό μήνυμα, έχουν προωθηθεί μια σειρά από σημαντικές νομοθεσίες, οι οποίες έχουν βοηθήσει στο ανακριτικό έργο, υπογραμμίζοντας ότι η νομοθεσία που εκκρεμεί αναφορικά με τους πληροφοριοδότες αναμένεται να δώσει ακόμη μια νέα ώθηση στις έρευνες. «Θα δίδει τη δυνατότητα στους πληροφοριοδότες να δώσουν τις απαιτούμενες πληροφορίες στις διωκτικές αρχές για σκάνδαλα, πράξεις διαφθοράς ή διαπλοκής, ρυθμίζοντας την οποιαδήποτε μεταχείρισή τους, μέτρα προστασίας των προσώπων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί κάποιος να δίδει πληροφορίες και να αναμένει ότι στη συνέχεια θα τιμωρηθεί από τον προϊστάμενο του, είτε είναι στον δημόσιο, είτε είναι στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε.
Ερωτηθείς για την πορεία της νέας αυτής νομοθεσίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα είναι έτοιμο για να κατατεθεί με τη νέα Βουλή, ώστε να συζητηθεί γιατί αποτελεί πρόσθετο όπλο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στο να μπορέσουν να αποκαλυφθούν και να διερευνηθούν και άλλες υποθέσεις οι οποίες ανάγονται σε νοοτροπίες του παρελθόντος.
Σε ερώτηση κατά πόσον έχει διαπιστώσει τέτοια κενά κατά τη διερεύνηση και των πρόσφατων σκανδάλων, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν υπήρχαν ή δεν υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν για κάποια σκάνδαλα και που μπορεί να έχουν και στοιχεία για να καταθέσουν στις διωκτικές αρχές για να βοηθήσουν το ανακριτικό έργο, αλλά κάποιοι μπορεί να φοβούνται για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τους μεταχειριστούν στη συνέχεια, είτε στα πλαίσια της εργοδότησης τους είτε κάτω από άλλες συνθήκες. «Αυτή η νομοθεσία αποτελεί ένα μέσο που θα μπορεί να διευκολύνει την παραχώρηση των πληροφοριών αυτών, και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες – πέραν των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οδήγησαν στο να έχουμε το 2014, 10 υποθέσεις διαπλοκής, διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, οι οποίες διερευνήθηκαν και εξιχνιάστηκαν, ενώ το 2015 είχαμε 27 υποθέσεις από τις οποίες διερευνήθηκαν και εξιχνιάστηκαν οι 24 υποθέσεις. Αυτό σημαίνει πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και με τη δυνατότητα αυτή θα μπορούμε να διερευνήσουμε περισσότερες υποθέσεις για να απονεμηθούν οι ευθύνες σε αυτούς που με διάφορους τρόπους έχουν πλήξει τα συμφέροντα του κράτους», κατέληξε.