Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, έστειλε σήμερα μήνυμα ενότητας στο εθνικό θέμα διαμηνύοντας ότι ο τόπος έχει πληρώσει ακριβά το τίμημα του διχασμού και του φανατισμού και είναι η ώρα που πρέπει να κτίσουμε γέφυρες για να επανενώσουμε την Κύπρο.
Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, μετά το πέρας του μνημοσύνου των ηρώων Μιχαλάκη και Ανδρέα Μακρίδη και του πρώην βουλευτή Νίκου Μακρίδη, ο κ. Νεοφύτου είπε πως τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν τα ιδεολογήματα της δεξιάς, της αριστεράς ή του κέντρου, αλλά ζει την πραγματικότητα μιας μοιρασμένης και υπό χρεωκοπία πατρίδας και θέλει ελπίδα και όραμα.
“Την τραγωδία του ’74 τη ζουν αριστεροί, δεξιοί και κεντρώοι, αλλά και την οικονομική κρίση την πληρώνουν και αριστεροί και δεξιοί και κεντρώοι, την πληρώνουν όλες οι κοινωνικές τάξεις του λαού μας”, ανέφερε, προσθέτοντας πως “δεν είναι ταξικά τα προβλήματα, δεν είναι ιδεολογικά τα προβλήματα, είναι εθνικά τα προβλήματα και σαν τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε”.
Διαμήνυσε, παράλληλα, πως δεν θα πρέπει να αναθεματίζουμε την άλλη άποψη και υπέδειξε πως ο ίδιος προσπερνά την κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση και που ο ίδιος άκουσε ακόμη και χθες στο συνέδριο του ΑΚΕΛ και πως μένει στα θετικά “ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου για την έναρξη των συνομιλιών και στέκω και θετικά στη στάση του ηγέτη του ΔΗΚΟ, ανεξάρτητα αν θα φύγει ή θα μείνει στην Κυβέρνηση, το ότι θα στηρίξει τις αναγκαίες πολιτικές για να σώσουμε την οικονομία του τόπου”.
Ερωτηθείς κατά πόσο προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να παραμείνει το ΔΗΚΟ στη συγκυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως τα πράγματα θα γίνουν “ίσως πιο δύσκολα” αν το ΔΗΚΟ επιλέξει να αποχωρήσει, ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του τόπου, “γιατί έχουμε μια ώριμη κοινωνία, έχουμε πολίτες που αναγνωρίζουν πού πρέπει να τραβήξει αυτή η χώρα, κι εμείς οι πολιτικοί, αν δεν πάρουμε τα μηνύματα, θα χάσουμε το δρόμο”.
Στο κατά πόσο είναι εύκολο να γεφυρωθούν οι διαφορές που χωρίζουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε πως οι ιδεολογικές διαφορές των δυο κομμάτων δεν θα γεφυρωθούν ποτέ και “ούτε ο Συναγερμός θα γίνει αριστερών πολιτικών προσεγγίσεων, αλλά ούτε και το ΑΚΕΛ θα ασπαστεί ποτέ τη δική μας οικονομική φιλοσοφία”.
Όμως, δήλωσε, “τα εθνικά οράματα δεν χρωματίζονται σε αριστερά και δεξιά και το εθνικό όραμα για επανένωση του τόπου μας πρέπει να μας ενώνει όλους, όπως και η εθνική υποχρέωση μας να σώσουμε την οικονομία του τόπου, πρέπει να μας βρει σε κοινό αγώνα και το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ και το ΔΗΣΥ και την ΕΔΕΚ και οι οποιεσδήποτε διαφορετικές απόψεις, να μας δίνουν την ευκαιρία της σύνθεσης και όχι του προπηλακισμού της άλλης άποψης”.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έστειλε ακόμη το μήνυμα πως δεν θα ανεχθεί από συνεργάτες του στην παράταξη, να χαρακτηρίσουν οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη, ότι δεν θέλει λύση, αλλά την ίδια ώρα δεν θα ανεχθεί τη θέση ότι, “επειδή στηρίζουμε το διάλογο, είμαστε λιγότερο πατριώτες από οποιονδήποτε άλλον”.
Κληθείς ακόμη να σχολιάσει το δημοσίευμα του Economist περί “Σχεδίου Ομπάμα”, ο κ.Νεοφύτου είπε πως “τα δημοσιεύματα, το τι συμβαίνει στο παγκόσμιο, οι δηλώσεις, το πού κινείται η οικονομία παγκόσμια, το ποιες είναι οι προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική της Αμερικής, της Ευρώπης, οι ευαισθησίες της Ρωσίας ή των άλλων ισχυρών χωρών στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από εμάς, όμως, η οποιαδήποτε ανάγνωση του οποιουδήποτε ή το οποιοδήποτε σχόλιο δεν είναι ευαγγέλιο”.
Επανέλαβε δε πως το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος και είπε ότι οι ανησυχίες κάποιων πολιτικών ηγεσιών είναι σεβαστές και μάλιστα αυτές οι ανησυχίες, “μπορεί να θωρακίσουν τη δική μας πλευρά στην πορεία του διαλόγου και να ενισχύσουν την προσπάθεια μας να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, γιατί γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως υπάρχει μέσα από πολλά άλλα θετικά στο κοινό ανακοινωθέν, ότι τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα”.
Σε αυτή τη μακρά και επίπονη προσπάθεια, συμπλήρωσε, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και διευκρίνισε πως, ενώ όλοι μιλούν για δίκαιη λύση του Κυπριακού, ο ίδιος χρησιμοποιεί την ορολογία της δίκαιης λύσης, γιατί “είναι μια λύση μέσα από τις πραγματικότητες κι έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε για να ανοίξουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο μας”.
Εξάλλου, στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έστειλε μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο για το εθνικό θέμα, λέγοντας πως είναι η ώρα “να ρίξουμε τα τείχη του διαχωρισμού των αριστερών και των δεξιών” και πως καμία σκοπιμότητα και κανένα συμφέρον δεν μπορεί να τίθεται ψηλότερα “από την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουμε για να φτιάξουμε επιτέλους μια καλύτερη και ενωμένη Κύπρο”.
“Όσες διαφωνίες και αν έχει ο οποιοσδήποτε στα επί μέρους, σε αυτή την μακρά και επίπονη διεργασία που μόλις άρχισε, ανεξαρτήτως οποιονδήποτε άλλων επιλογών, δεν νομιμοποιούμαστε να σπάμε τις γέφυρες της εθνικής συμφιλίωσης και της εθνικής συλλογικότητας”, είπε και συμπλήρωσε “σε αυτό τον αγώνα, όλοι έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε και μαζί και ο καθένας ξεχωριστά”.
Πρόσθεσε πως, ενώ στο εθνικό μας θέμα, ο διχασμός και ο φανατισμός μάς έκαναν να ζούμε επί εθνικών ερειπίων, στην οικονομία, “ο ανέξοδος λαϊκισμός, έφερε τη χώρα μας ένα βήμα πριν από τη χρεωκοπία, και είναι γι` αυτό το λόγο που σήμερα χρειαζόμαστε όλοι μαζί να παραμερίσουμε τις διαφορές, να σηκώσουμε ξανά τα μανίκια και να στρωθούμε στη δουλειά, για να αποκτήσει ξανά το κράτος μας αυτάρκεια, αξιοπρέπεια και κύρος”.
Η κυβέρνηση, οι πολιτικές δυνάμεις, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, πρέπει να δημιουργήσουν ξανά και να επαναφέρουν τη χαμένη προοπτική στις νέες γενιές αυτού του τόπου, να εκμεταλλευθούν σωστά την ενέργεια και τη γεωστρατηγική μας θέση και να σταματήσουν να επιρρίπτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και να δουν πως ξανακτίζεται η ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο.