Με τον αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ερνέστο Ραμίρεζ, συνομίλησε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην Ουάσινγκτον.
Κατέθεσε εισήγηση με τρία οικονομικοτεχνικά επιχειρήματα, τα οποία ο αξιωματούχος ανέλαβε να εξετάσει. «Εάν εφαρμοστούν με τον σωστό και αντικειμενικό τρόπο, δεν θα μιλούμε για μη βιώσιμο χρέος». Ακόμη κι αν γίνουν δεκτά τα νούμερα της PIMCO, είπε, ως υπόθεση εργασίας, «μπορεί να γίνει η χρηματοδότηση της Κύπρου με βάση το βασικό σενάριο – που διατηρεί το κυπριακό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα – να ανοιχτεί πίστωση για το ποσό που απαιτείται στο χειρότερο σενάριο κι αν και εφόσον η Κύπρος σε 2-3 χρόνια χρειαστεί τα επιπρόσθετα κεφάλαια, τότε να συζητηθούν τυχόν επιπρόσθετα μέτρα».
Επιχειρηματολογώντας , ο κ. Αβέρωφ είπε ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια μπορούν να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα από τον τομέα της ενέργειας, με τον τερματικό σταθμό υγροποίησης, με τις νέες γεωτρήσεις κ.α.«
Ο κ. Νεοφύτου μίλησε στους δημοσιογράφους για τις συνομιλίες που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Ερικ Ρούμπιν τόσο για το κυπριακό, όσο και για την οικονομία. «Για το εθνικό ζήτημα μας δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβουμε τη θέση της δικής μας πλευράς πως επιθυμούμε μία δίκαιη λύση του κυπριακού. Είμαστε τα θύματα της εισβολής και πάντα ήταν στις προτεραιότητες της ε/κ πλευράς, ενώ τα προβλήματα μέχρι σήμερα προερχόταν από τις πολιτικές της Άγκυρας».
Στην συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ήγειρε το θέμα των προσφάτων δηλώσεων Ερντογάν, με τις οποίες έθεσε στην ίδια μοίρα το ψευδοκράτος με την Κυπριακή Δημοκρατία, μιλώντας για τη διοίκηση στο Βορρά και τη διοίκηση στο Νότο. Σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει σπουδή, λόγω του ζητήματος της οικονομίας.
Ο κ. Νεοφύτου, βολιδοσκόπησε τον Αμερικανό αξιωματούχο αν μπορούν οι ΗΠΑ να πείσουν την Άγκυρα για κάποιο συγκεκριμένο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως για παράδειγμα τα Βαρώσια, για τα οποία είχε αναληφθεί πρωτοβουλία από τον αείμνηστο Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την Φινλανδική προεδρία. Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο συνομιλητής του βρήκε πολύ λογική την προσέγγιση.
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ζητήθηκε η υποστήριξη των Αμερικανών κι η εκτίμηση που αποκόμισε είναι πως κατ’ αρχήν δείχνουν κατανόηση. «Τους είπαμε να μην κοιτάζουν μονοδιάστατα το θέμα της οικονομίας. Μία οικονομική αστάθεια στην Κύπρο δημιουργεί γενικότερη πολιτική αστάθεια στον ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Μία Κύπρος με οικονομική και πολιτική σταθερότητα είναι προς το συμφέρον και των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας, ώστε να μπορέσουν να οικοδομηθούν και στρατηγικές συνεργασίες με το Ισραήλ στα θέματα ενέργειας».
Σήμερα, ο κ. Νεοφύτου θα έχει συναντήσεις με στελέχη δεξαμενών σκέψης της Ουάσιγκτον, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνη. Στις συναντήσεις του συνοδεύεται από διπλωμάτες της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον.