Να αποσυρθούν οι υποχωρήσεις Χριστόφια για το Κυπριακό

«Η επιμονή και εμμονή τόσο του ΑΚΕΛ, όσο και του κ. Χριστόφια στις λεγόμενες συγκλίσεις των συνομιλιών για το κυπριακό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», είπε σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Μιχάλης Γιωργάλλας και χαρακτήρισε τη θέση αυτή «ως προσπάθεια δικαίωσης ενός μεγάλου πολιτικού και διαπραγματευτικού σφάλματος» και υπογράμμισε ότι: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να παραμείνει συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να επιμένεις στην απόσυρση των υποχωρήσεων Χριστόφια».

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε επίσης ότι: «Οι δήθεν συγκλίσεις, όπως καταγράφηκαν επί θητείας του κ. Χριστόφια και συνοψίστηκαν στο κείμενο που ετοίμασε ο Ντάουνερ και η ομάδα του, αποδεικνύουν, ότι εκεί που υπήρξε σμίκρυνση του χάσματος των θέσεων των δύο πλευρών ή σύγκλιση επί κάποιων θεμάτων, αυτό επιτεύχθηκε επειδή ήταν η Ελληνοκυπριακή πλευρά που προέβη σε υποχωρήσεις, ενώ η τουρκική πλευρά δεν μετακινήθηκε από τις απαράδεκτες αξιώσεις της».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο κ. Γιωργάλλας τόνισε ότι: «Η Ελληνοκυπριακή πλευρά εγκατέλειψε πάγιες και βασικές της θέσεις, επιτρέποντας υπονόμευση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποδεχόμενη παραβίαση θεμελιωδών προνοιών του διεθνούς δικαίου, όπως η πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία και η αποδοχή του εποικισμού με την παραμονή εποίκων. Το γενικότερο πλαίσιο των πτυχών που έχουν καταγραφεί ως δήθεν συγκλίσεις, είναι ασαφές και ρευστό σε τέτοιο βαθμό, που παρέχει την ευχέρεια στο ξένο παράγοντα και στην τουρκική πλευρά να απεργάζονται λύση συνομοσπονδίας. Χαρακτηριστικές είναι οι πτυχές της ιθαγένειας με την καταγραφή δήθεν εσωτερικής ιθαγένειας, αλλά και το θέμα της σύναψης διεθνών συμφωνιών, τα θέματα της Κεντρικής Τράπεζας και του ελέγχου πτήσεων. Οι μηχανισμοί άρσης αδιεξόδων βασίζονται είτε στη μέθοδο 50-50, είτε στη μέθοδο εκ περιτροπής», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ και κατέληξε:

«Θα ήταν πολιτικά και διαπραγματευτικά, απαράδεχτο και επικίνδυνο να αποδεχτεί η πλευρά μας το κείμενο Ντάουνερ ως βάση για επανέναρξη των συνομιλιών».