Μέχρι το τέλος του έτους εκκρεμούν προς ψήφιση σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως οικονομικά ζητήματα. Κατά συνέπεια θυμίζει «Ναρκοπέδιο» μετά και τις τελευταίες εσωκομματικές αναταράξεις που υπήρξαν τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, το επόμενο διάστημα για την κυβέρνηση.
Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αντιλαμβάνονται πλήρως την πολιτική κόπωση των βουλευτών των κομμάτων τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν πίσω ούτε και να παραπέμψουν στο μέλλον μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα έναντι των δανειστών.
Μέχρι το τέλος του έτους, εκτός φυσικά από τον προϋπολογισμό, είναι αναγκαίο να «περάσουν» από τη Βουλή, μεταξύ άλλων και οι εξής ρυθμίσεις:
Επέκταση έκτακτης εισφοράς για το 2015.
Ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια».
Επέκταση προστασίας (με διαφορετικούς πιθανώς συντελεστές) για την Α’ κατοικία.
Διεύρυνση σημείων πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Το καθένα από αυτά τα νομοσχέδια (είτε κατατεθούν αυτοτελώς είτε αποτελέσουν μέρος – τροπολογία άλλων), είναι πιθανόν να αποτελέσει «νάρκη» για την κυβερνητική σταθερότητα, με δεδομένο ότι το περιεχόμενό τους δεν θα είναι απαραίτητα δημοφιλές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκτακτη εισφορά, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει μείωση της τάξης του 30% αρχικά, αποτελεί ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα για το Μέγαρο Μαξίμου με δεδομένη την επέκτασή της για έναν τουλάχιστον χρόνο.
Τα μέλη της πλειοψηφίας δεν είναι βέβαιον ότι θα αντιμετωπίσουν θετικά την επέκταση της ισχύος της, όπως επίσης δεν είναι βέβαιο ότι θα προσπεράσουν εύκολα τις αντιδράσεις ενός ολόκληρου κλάδου (φαρμακοποιοί), εάν ο κ. Μ. Βορίδης προωθήσει τελικά το θέμα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα super market.
Ξεχωριστή -και ιδιαίτερα σοβαρή- περίπτωση αποτελεί η επέκταση της προστασίας της Α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση θέλει μεν να συνεχιστεί η προστασία από το κράτος
αλλά δεν είναι βέβαιον ότι θα μπορέσει να διατηρήσει τα ίδια κριτήρια (εισοδηματικά και περιουσιακά) που ισχύουν σήμερα.
Για τον προϋπολογισμό δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς, όπως βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, θα περιλαμβάνει τις φορο-ελαφρύνσεις που έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς, ενώ δεν θα έχει νέα μέτρα δημοσιονομικού περιεχομένου. Προφανώς και θα γίνει κοινοβουλευτική μάχη, αλλά δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών.
Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι τα αίτια της εσωκομματικής έντασης που παρατηρείται μετά το τέλος της θερινής ραστώνης, εκτός από την πολιτική κόπωση, είναι και η εκλογολογία που κυριαρχεί, εν όψει της έναρξης των διαδικασιών για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι βουλευτές δεν θέλουν να στηρίξουν δύσκολα μέτρα και σε λίγους μήνες να κριθούν από τους πολίτες και γι΄ αυτό παρατηρείται το φαινόμενο να πληθαίνουν οι δημόσιες διαφωνίες ως προς την ακολουθούμενη πολιτική.
Μέχρι στιγμής, βέβαια, δεν έχει υπάρξει κοινοβουλευτικό «ατύχημα», διότι επελέγη -στα θερινά τμήματα της Βουλής- η αντικατάσταση των διαφωνούντων βουλευτών, κάτι που έγινε και χθες και στα δύο κυβερνητικά κόμματα.
Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να εκτονώσει αυτό το κλίμα, αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις προσεχείς ημέρες θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, για να κάνει «ενέσεις ηθικού» στα μέλη της.
Θα επαναλάβει ότι η χώρα βρίσκεται μια ανάσα από την έξοδο από τη μνημονιακη εποχή, θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον κ. Τσίπρα (κάτι που θα ξεκινήσει από την Κυριακή, λόγω της παρουσίας του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ) και παράλληλα θα τους ζητήσει να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις.
Εκτός από αυτήν τη δημόσια παρέμβαση, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος θα ξεκινήσουν άμεσα κατ΄ιδίαν συναντήσεις με βουλευτές, ενώ θα ζητήσουν και από τους υπουργούς να συζητούν με τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και να μην τους αιφνιδιάζουν με νομοθετικές πρωτοβουλίες«