Οι τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορικής, είναι το στρατηγικό όπλο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με τη συμβολή όλων των Κυπρίων επιστημόνων, που περιμένουν να προσφέρουν στη χώρα τους. Το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή, είπε ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, παρουσιάζοντας το τολμηρό όραμά του για ένα σύγχρονο τρόπο διακυβέρνησης, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα στρατηγικής που κοιτάει στο μέλλον, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη με επένδυση στους τομείς της οικονομίας «που είμαστε ισχυροί, αλλά και να αξιοποιήσουμε τομείς που έχουν δυνατότητες. Ένας τέτοιος τομέας είναι αυτός των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών».
Το μοντέλο διακυβέρνησης του 1960 δεν είναι πλέον ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κράτους ούτε και στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας.
Ο κ. Αναστασιάδης παρέπεμψε σε έρευνες διεθνών οίκων που καταδεικνύουν ότι η πληροφορική θα αποτελέσει την αιχμή του αναπτυξιακού δόρατος… «Δεν γίνεται να μιλούμε για πιο αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία χωρίς αυτοματοποίηση διαδικασιών, δεν μπορούμε να μιλούμε για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη χωρίς τη χρήση του διαδικτύου, δεν μπορούμε να μιλούμε για αύξηση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να τους δίνουμε τα απαραίτητα εργαλεία για γρήγορη διεκπεραίωση της εργασίας τους, δεν μπορούμε να μιλούμε για εξοικονομήσεις χωρίς την εφαρμογή μοντέρνων μεθόδων εργασίας».
Θα δοθεί προτεραιότητα στην πληροφορική στη δημόσια υπηρεσία, για καλύτερες και πιο φθηνές υπηρεσίες στο κοινό, προώθηση συνεργειών δημόσιου- ιδιωτικού τομέα για μέγιστη αξιοποίηση εξειδίκευσης μέσα από το PPP (public-private-partnership) και το BOT (build-operate-transfer), υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών, όπως εργασία από το σπίτι, με πιλοτική εφαρμογή για ορισμένες ειδικότητες δημοσίων υπαλλήλων.
Απλοποίηση της διαδικασίας αγοράς ειδών πληροφορικής, προώθηση ηλεκτρονικής απονομής δικαιοσύνης, δημιουργία μηχανογραφικών κέντρων βασισμένων σε πρότυπα και προδιαγραφές πράσινης τεχνολογίας και ασφάλειας, καθιέρωση ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ κυβερνητικών οργανισμών και μεταξύ των οργανισμών και των πολιτών, η δημιουργία κέντρου τηλεξυπηρέτησης του κοινού, καθώς επίσης και η δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση σε μία σειρά σχετικών θεμάτων.
Εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας, με εγκατάσταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος υγείας σε όλα τα νοσοκομεία και δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή, όπως και χρήση τηλεφαρμογών μεταξύ νοσηλευτηρίων για εξ αποστάσεως εξέταση και διάγνωση. Κάθε πολίτης θα έχει τη δική του προσωπική ηλεκτρονική ταυτότητα που θα περιλαμβάνει την ηλεκτρονική του υπογραφή για διαδικτυακή πιστοποίηση.
Προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου μέσω, για παράδειγμα, της δημιουργίας τρισδιάστατου ψηφιακού μουσείου και προώθηση του ηλεκτρονικού τουρισμού .