Οι στρατιωτικοί φοράνε στο κεφάλι μια συσκευή που στέλνει ασθενείς ηλεκτρικούς παλμούς διαμέσου του κρανίου
Οι ΗΠΑ άρχισαν να δοκιμάζουν στο στρατιωτικό προσωπικό τους την τεχνική τής εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης, μέσω ηλεκτρισμού, ώστε να αυξήσουν τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητά τους στα διάφορα καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν.
Η μέθοδος μπορεί μελλοντικά να εφαρμοσθεί από χειριστές μη επανδρωμένων σκαφών (drones) έως πιλότους μαχητικών και στρατιώτες στο πεδίο της μάχης. Οι πρώτες δοκιμές σε ένστολους άνδρες και γυναίκες δείχνουν ότι οι ηλεκτρικοί παλμοί που διαπερνούν τον εγκέφαλο, βελτιώνουν την αποδοτικότητα ιδιαίτερα σε συνθήκες μεγάλης ψυχικής πίεσης.
Στρατιωτικοί επιστήμονες από τη βάση Ράιτ-Πάτερσον της αμερικανικής Πολεμικής Αεοροπορίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Frontiers in Human Neuroscience”, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάσρντιαν» και «Ντέιλι μέιλ».
Οι στρατιωτικοί φοράνε στο κεφάλι μια συσκευή που στέλνει ασθενείς ηλεκτρικούς παλμούς διαμέσου του κρανίου σε συγκεκριμένα περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού. Τα πειράματα στην αμερικανική βάση έδειξαν ότι η βελτίωση της απόδοσης εμφανίζεται μετά από τέσσερα μόλις λεπτά. Μελλοντικές δοκιμές θα εστιάσουν στο πόσο διαρκεί η βελτίωση και πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει.
Η τεχνολογία αυτή θεωρείται από τους ερευνητές ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη σε σχέση με τη χορήγηση φαρμάκων (π.χ. modafinil και ritalin), που επίσης επιδρούν στις νοητικές λειτουργίες.
Αν και εκ πρώτης όψεως η εν τω βάθει ηλεκτρική εγκεφαλική διέγερση όντως δεν φαίνεται να έχει παρενέργειες, άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί για το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τον εγκέφαλο σε βάθος χρόνου, αν η τεχνική εγκριθεί επίσημα για χρήση από το στρατιωτικό προσωπικό και συνεπώς εφαρμόζεται συχνά.
Πέρυσι στρατιωτικοί ερευνητές στην ίδια βάση της Αεροπορίας είχαν ανακοινώσει ότι, όπως έδειξαν τα πειράματά τους, η ηλεκτρική εγκεφαλική διέγερση είναι καλύτερη από την καφεΐνη στο να κρατά σε «φόρμα» το στρατιωτικό προσωπικό για πολλές ώρες.
‘Αλλοι ειδικοί όμως, όπως ο δρ Νιλ Λέβι του Κέντρου Νευροηθικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξέφρασαν τους ενδοιασμούς τους κατά πόσο οι στρατιωτικοί συμμετέχουν σε τέτοια πειράματα με την πραγματική συγκατάθεσή τους και εάν στο μέλλον, σε περίπτωση που η χρήση της εν λόγω τεχνολογίας εγκριθεί για στυστηματική χρήση, θα έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την εφαρμογή της στους ίδιους.
Από την άλλη, διάφορες παραλλαγές τέτοιων συσκευών ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου ήδη πωλούνται ελεύθερα στην αγορά και μέσω διαδικτύου. Οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει κάποια σχετική συσκευή και να πειραματισθεί στον εαυτό του, πράγμα που, κατά τον δρα Λέβι, εγείρει ανησυχίες, ιδίως όταν πρόκειται για νέους, των οποίων οι εγκέφαλοι ακόμη αναπτύσσονται. «Αν κανείς χρησιμοποιήσει πιο μεγάλης ισχύος ρεύματα, μπορεί να κάνει ζημιά στον εγκέφαλό του», τόνισε.