Σύμφωνα με νέους νομοθετικούς κανονισμούς περί αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντος, αυξάνονται τα ανώτατα όρια ορισμένων τελών.
Επίσης χρηματική επιβάρυνση θα επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες ή στους κατόχους υποστατικών που παραλείπουν να συνδεθούν με το δημόσιο σύστημα υπονόμων και το αποχετευτικό σύστημα, μετά παρέλευση έξι μηνών από της λήξεως της σχετικής προθεσμίας που αναφέρεται σε γνωστοποίηση, η οποία εκδίδεται από το οικείο Συμβούλιο Αποχετεύσεων.
Αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει νέα νομοθεσία που ψηφίσθηκε ομόφωνα σήμερα το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής, αφού προηγουμένως, επίσης ομόφωνα, τροποποιήθηκε μετά από πρόταση που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών.
Η τροπολογία προβλέπει ότι δύναται ο αρμόδιος Υπουργός, «για σκοπούς προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών», με διατάγματα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να αποφασίζει τη λήψη μέτρων προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών, όπως η έκδοση μειωμένων τιμολογίων ή η έκπτωση επί των τιμολογίων κάθε προμηθευτή και οι ευνοϊκότεροι όροι αποπληρωμής των λογαριασμών.
Η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας κρίθηκε αναγκαία, επειδή αναμένεται ότι θα παράσχει κίνητρο για έγκαιρη σύνδεση των υποστατικών με το δημόσιο σύστημα υπονόμων και το αποχετευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να καθίσταται η λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων πιο αποδοτική και αποτελεσματική.
Παράλληλα, με τη ρύθμιση αυτή, αναμένεται ότι θα αποφεύγονται οι χρονοβόρες και πολυέξοδες διαδικασίες των Συμβουλίων Αποχετεύσεων για τον εντοπισμό των υδρομετρητών των υποστατικών που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα, με στόχο την επιβολή του σχετικού τέλους χρήσης, καθώς και ότι θα καταστεί δικαιότερη η επιβολή των τελών όπως και η μεταχείριση των πολιτών.
Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν αύξηση του ανώτατου ορίου του τέλους αποχέτευσης ομβρίων υδάτων που επιβάλλει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού -Αμαθούντος σε κάθε ιδιοκτήτη ή κάτοχο ακινήτου ή υποστατικού που ευρίσκεται εντός της περιοχής του Συμβουλίου και που θα εξυπηρετηθεί ή μπορεί να εξυπηρετηθεί από το σύστημα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.
Η αύξηση θα είναι, από 0,075 του σεντ για κάθε ευρώ ή 0,75 τοις χιλίοις πάνω στην εκτιμημένη αξία του ακινήτου, όπως αυτή είναι καταχωρημένη στα βιβλία του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Λεμεσού, σε 0,12 του σεντ για κάθε ευρώ ή ποσοστό 1,2 τοις χιλίοις πάνω στην εκτιμημένη αξία του ακινήτου, αντίστοιχα.
Προβλέπεται, επίσης, κλιμακωτή αύξηση του πιο πάνω τέλους για ορισμένη περίοδο και καθορίζεται το ανώτατο όριο του τέλους από το 2008 μέχρι και το 2013, έτσι ώστε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντος να δύναται να επιβάλει κλιμακωτά αύξηση από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Η αύξηση θα είναι μέχρι 0,10 του σεντ για κάθε ευρώ ή ποσοστό 1 τοις χιλίοις πάνω στην εκτιμημένη αξία του ακινήτου έως την 31η Δεκεμβρίου του 2014, μέχρι 0,11 του σεντ για κάθε ευρώ ή ποσοστό 1,1 τοις χιλίοις πάνω στην εκτιμημένη αξία του ακινήτου έως την 31η Δεκεμβρίου του 2015 και μέχρι 0,12 του σεντ για κάθε ευρώ ή ποσοστό 1,2 τοις χιλίοις πάνω στην εκτιμημένη αξία του ακινήτου έως την 31η Δεκεμβρίου του 2016.
Αυξάνεται, επίσης, το ανώτατο όριο του τέλους που καθορίζεται από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντος με βάση την κατανάλωση νερού, από 52 σεντ που ισχύει σήμερα, σε 64 σεντ για κάθε κυβικό μέτρο νερού που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος υποστατικού από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού ή από οποιοδήποτε άλλο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας.
Οι αυξήσεις αυτές κρίθηκαν αναγκαίες, προκειμένου να παρασχεθεί η ευχέρεια στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντος να επιβάλλει τέλη ανάλογα με τις οικονομικές του υποχρεώσεις, με απώτερο στόχο την κάλυψη της δαπάνης των προγραμματιζόμενων εντός της επόμενης τριετίας (2014-2016) αποχετευτικών έργων ομβρίων υδάτων, καθώς και της συνεχώς αυξανόμενης δαπάνης για συντήρηση και λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος και για παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών στους αποδέκτες αυτών.