Νέα συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι, στις 5 Αυγούστου
Νέα συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, στις 5 Αυγούστου, στο Σότσι της Ρωσίας, ανακοίνωσαν σήμερα η τουρκική προεδρία και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται τον Πεσκόφ, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν περιφερειακά προβλήματα και τις διμερείς σχέσεις, λίγες μόνον ημέρες, μετά την πρώτη τους συνάντηση, στις 19 Ιουλίου στην Τεχεράνη. Τρεις ημέρες μετά από εκείνη τη συνάντηση τρεις ημέρες προέκυψε η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα σε Μόσχα, Κίεβο, Άγκυρα και Ηνωμένα Έθνη για την επανάληψη των εμπορικών μεταφορών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Οι μεταφορές ουκρανικών σιτηρών είχαν σταματήσει μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC) για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών αναμένεται να ανοίξει με μια τελετή στην Κωνσταντινούπολη αύριο, Τετάρτη, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Η νέα, αιφνιδιαστική συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στο θέρετρο του Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, έρχεται επίσης καθώς ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στα τουρκο-συριακά σύνορα. Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θέλει να κρατήσει μακριά από την Τουρκία τους Κούρδους μαχητές του PKK και τους συμμάχους τους.
Το Κόμμα Κούρδων Εργατών (PKK) χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Τεχεράνη, ο Ερντογάν φάνηκε αποφασισμένος να πραγματοποιήσει αυτή την επίθεση, παρά την επανειλημμένη αντίθεση του προέδρου Πούτιν και του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, οι οποίοι υποστηρίζουν αντίπαλες πολιτοφυλακές στην περιοχή.
Ωστόσο, οι τρεις αρχηγοί κρατών υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν υποστηρίζοντας σιωπηρά την Άγκυρα, λέγοντας ότι «απορρίπτουν όλες τις παράνομες πρωτοβουλίες αυτοδιάθεσης».
Έδειξαν έτσι «την προθυμία τους να αντιταχθούν στις αυτονομιστικές φιλοδοξίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» και να απειλήσουν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών με «διασυνοριακές επιθέσεις και εισβολές».
(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)