Είναι ο τελευταίος γύρος σε ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι , που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες χωρίς νικητή. Μπροστά στο αδιέξοδο που διαγράφεται πλέον καθαρά στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις – τις τελικές -η κυπριακή κυβέρνηση, μετά από σχεδόν εννέα ώρες συνεδρίασης της αρμόδιας διαπραγματευτικής ομάδας, υπέβαλε αργά χθες το βράδυ συμβιβαστική πρόταση προς την τρόικα, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές και να ανοίξει ο δρόμος για την παροχή της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο .
Η πρόταση επιδόθηκε στην τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή. Αν απορριφθεί, η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη, έλεγε αξιωματούχος του υπουργείου. Θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων, με καταγραφή των «ναι» και των «όχι» των δύο πλευρών.
Οι διαβουλεύσεις δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό τις τελευταίες ώρες, προς αποφυγή της εμπλοκής. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί στο Προεδρικό έκτακτη σύσκεψη τωνπολιτικών αρχηγών. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Δημήτρη Χριστόφια ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με τη θέση της τρόικας για ημικρατικούς και φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι άλλο είναι το αποτελεσματικότερο κράτος και άλλο το ανύπαρκτο κράτος, που θα αφήνει τον πολίτη βορά στους άγριους νόμους της αγοράς.
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από κυβερνητικούς κύκλους, η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται την κλιμακωτή περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, από 5% έως 12%, με στόχο το 15% ετησίως.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, «ναι» στην κλιμακωτή αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης από το 2013 έως το 2016, έως ότου το όριο συνταξιοδότησης φτάσει στο 65ο έτος της ηλικίας. Όσοι κάνουν αίτηση για πρόωρη αφυπηρέτηση, θα λαμβάνουν μειωμένο εφάπαξ και σύνταξη, με υπολογισμό ανά μήνα του υπολοίπου χρόνου έως την επιτρεπτή αφυπηρέτηση.