Επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι εντόπισαν την ύπαρξη μιας μαύρης τρύπας σε απόσταση 26 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για τη νεότερη μελανή οπή που έχει δημιουργηθεί στον γαλαξία μας η οποία μάλιστα δεν οφείλει την ύπαρξη της στον συνήθη μηχανισμό παραγωγής μελανών οπών αλλά σε ένα σπάνιο κοσμικό φαινόμενο.
Οι εκρήξεις
Οταν άστρα πολύ μεγάλης μάζας «ξεμένουν» από καύσιμα ο πυρήνας τους αρχίζει να γίνεται ασταθής προκαλώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση που καταλήγει σε μια έκρηξη σουπερνόβα. Κάποιες φορές οι εκρήξεις σουπερνόβα αφήνουν πίσω τους το «πτώμα» του άστρου, ένα μικρό, υπέρπυκνο και ταχύτατα περιστρεφόμενο σώμα που εκπέμπει έντονο φως. Τα σώματα αυτά είναι γνωστά ως άστρα νετρονίου ή πάλσαρ. Αλλες φορές το αποτέλεσμα της έκρηξης είναι η δημιουργία μιας μαύρης τρύπας.
Νέα και περίεργη
Σε απόσταση 26 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς βρίσκονται τα απομεινάρια μιας έκρηξης σουπερνόβα η κωδική ονομασία των οποίων είναι W49B. Επιστήμονες του ΜΙΤ χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra για να μελετήσουν τα υπολείμματα W49B. Δεν εντόπισαν την παρουσία ενός άστρου νετρονίου καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι σε αυτή την περίπτωση η έκρηξη οδήγησε στη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας. Υπολόγιζουν ότι η μελανή οπή δημιουργήθηκε πριν από περίπου χίλια χρόνια και είναι έτσι η νεότερη που γνωρίζουμε στον Γαλαξία. Εκτός από την ηλικία της η μελανή οπή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και εξαιτίας του τρόπου που δημιουργήθηκε.
Ο μηχανισμός
Οι εκρήξεις σουπερνόβα είναι κατά βάση «συμμετρικές» – η αστρική ύλη εκτοξεύεται με την την ίδια ταχύτητα προς κάθε κατεύθυνση. Στην περίπτωση της έκρηξης των W49B η ύλη του άστρου εκτοξευόταν από τις περιοχές κοντά στους πόλους με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από την ύλη που προερχόταν από τον ισημερινό. Οι πίδακες της ύλης από τους πόλους ήταν εκείνες που σύμφωνα με τους ερευνητές καθόρισαν τελικά το είδος της έκρηξης αλλά και τη μορφή των υπολειμμάτων της.
Αυτά τα υπολείμματα λάμπουν σε διάφορα μήκη κύματος, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι προϊόντα μιας ασυνήθιστης έκρηξης. Οι εκρήξεις σουπερνόβα δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί πλήρως και η μελέτη ενός σπάνιου είδους τους, όπως αυτό των W49B, αναμένεται να αποκαλύψει νέα άγνωστα μέχρι σήμερα δεδομένα για αυτές.
«Τα απομεινάρια W49B είναι ένα είδος υπολειμμάτων αστρικής έκρηξης που για πρώτη φορά εντοπίζονται στον γαλαξία μας. Οπως φαίνεται το άστρο πέθανε με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Αν και δεν έχουμε αποδείξεις, τα ευρήματα από τα W49B μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η έκρηξη οδήγησε στη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας. Αν τελικά η υποψία μας επιβεβαιωθεί θα έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να μελετήσουμε μια έκρηξη σουπερνόβα υπεύθυνη για τη δημιουργία μιας νεαρής μαύρης τρύπας» αναφέρει η Λόρα Λόπεζ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal».
tovima.gr