Του Λευτέρη Χριστοφόρου*
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το 2014 ήταν πολύ καλύτερο από το 2013.
Ακόμη αποτελεί αναντίλεκτο ιστορικό γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης το ότι το 2013 είναι η χρονιά που ο Κυπριακός Λαός και η χώρα μας υπέστην τις σκληρές αποφάσεις του Eurogroup αλλά και ταυτόχρονα η χρονιά που η χώρα μας απέφυγε την βέβαιη χρεωκοπία εξαιτίας της αλόγιστης και οικονομικά καταστροφικής προηγούμενης πενταετίας .
Εάν τελικά επισυνέβαινε η άτακτη χρεωκοπία στο τόπο μας η ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομίας και του τόπου θα κρατούσε δεκαετίες και ο τόπος θα βυθιζόταν στο απόλυτο σκοτάδι.
Με αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι ο τόπος μπορεί να τα καταφέρει ακόμη καλύτερα το 2015 και αυτό το στηρίζω στα ακόλουθα.
1. Ο Χρηματοπιστωτικός Τομέας από το χείλος της κατάρρευσης που βρισκόταν το 2013 κατόρθωσε να περάσει με επιτυχία τα Stress Tests και συγχρόνως να ελκύσει ξένα κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση πέραν του 1.3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ,τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση από υπάρξεως κυπριακού κράτους.
2. Η Κυβέρνηση κατόρθωσε να νοικοκυρεύσει τα Δημόσια Οικονομικά μειώνοντας δραστικά το Δημοσιονομικό Ελλειμμα ,να δημιουργήσει Πρωτογενές Πλεόνασμα και να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες εξοικονομώντας πέραν των 600 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ετησίως. Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια για περιορισμό σπαταλών και κακοδιαχείρισης και σε καμία περίπτωση νέες μειώσεις μισθών ή συντάξεων ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.
3. Ο πόλεμος ενάντια στη γραφειοκρατία άρχισε αλλά πρέπει να ενταθεί αφού η Γραφειοκρατία αφαιρεί κάθε χρόνο 600 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ από την οικονομία και σκοτώνει την Ανάπτυξη και τη πρόοδο στην οικονομία.
4. Αρχισε η εισροή κονδυλιών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση Μικρομεσαίων με χαμηλό επιτόκιο .Απαιτείται εντατικοποίηση για άντληση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Επίσης επιβάλλεται η άμεση μείωση των επιτοκίων από τις Τράπεζες και η εισροή φρέσκου χρήματος στην αγορά για να αρχίσει να λειτουργεί ο κύκλος ανάπτυξης και εξόδου από τη κρίση της οικονομίας.
Για να επιτύχει η πορεία ανάπτυξης της οικονομίας επιβάλλεται η αύξηση των ρυθμών και των ταχυτήτων του κράτους ,η υλοποίηση πολιτικής κινήτρων για εργασία και ανάπτυξη, δημιουργία ελκυστικού κλίματος επενδύσεων και η ενίσχυση της κυβερνητικής προσπάθειας για τομές ,μεταρρυθμίσεις και αλλαγές δομών προς όφελος του Κύπριου Πολίτη ,της ανάπτυξης και του Δημόσιου Συμφέροντος.
Μόνον έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά το 2015 και τις επόμενες χρονιές.
*Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ.- Ευρωβουλευτής