Δήλωση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ:
Μπορεί να δηλώνει ότι αναμένει να δει στην πράξη τον κατοχικό ηγέτη, η αλήθεια όμως είναι ότι εδώ και μήνες παραμένει θεατής των τουρκικών προκλήσεων
Δυστυχώς, το χθεσινοβραδινό δείπνο και η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Έρογλου, δεν βελτίωσαν την άκρως αρνητική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό. Αντίθετα, οι εξαγγελίες Άιντα περί «επιτάχυνσης των συνομιλιών» και «νέας φάσης», επιβεβαιώνουν ότι ως αποτέλεσμα των χειρισμών Αναστασιάδη και της Συμφωνίας του με τον κ. Έρογλου, η πλευρά μας θα βρεθεί σύντομα ενώπιον ενός αρνητικού διλήμματος:
• Είτε θα βαφτίσει ως «προτάσεις» τις απαράδεκτες, προκλητικές και διχοτομικές θέσεις, που προβάλλει η τουρκική πλευρά και θα προχωρήσει σε ένα επικίνδυνο «πάρε – δώσε» – όπως αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας στη χτεσινή δήλωσή του -,
• είτε θα αναμένει να οδηγηθεί η διαδικασία σε αδιέξοδο, ελπίζοντας ότι δεν θα επιρριφθεί στην πλευρά μας η ευθύνη για αυτό.
Αυτό το δίλημμα, σε συνδυασμό με την προκλητική στάση της τουρκικής πλευράς – δια στόματος Ερντογάν, Νταβούτογλου και Έρογλου – αλλά και τη χθεσινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών – με ή χωρίς το σύνηθες, πλέον, «γλωσσικό ολίσθημα» -, επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι η στρατηγική Αναστασιάδη στο Κυπριακό απέτυχε.
Μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να διαμαρτύρεται για το δήθεν γλωσσικό ολίσθημα του Γενικού Γραμματέα αναφορικά με το «πάρε – δώσε», η αλήθεια όμως είναι πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άρχισε το «δώσε» τον περασμένο Φεβρουάριο.
Μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να δηλώνει ότι αναμένει να δει «ποια θα είναι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων η συμπεριφορά του κ. Έρογλου», η αλήθεια όμως είναι πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εδώ και μερικούς μήνες, παραμένει απλός θεατής των τουρκικών προκλήσεων και της εκστρατείας για απενοχοποίηση της Τουρκίας και αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει πως η Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξε μια κάκιστη συμφωνία, η οποία έδωσε στην τουρκική πλευρά τις περισσότερες επιδιώξεις της, πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ή το όποιο «πάρε – δώσε».
Οι αρνητικές συνέπειες αυτής της Συμφωνίας, γίνονται όλο και πιο εμφανείς καθημερινά, μέσα από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Γι’ αυτόν το λόγο, το Δημοκρατικό Κόμμα πρόβαλε και προβάλλει επίμονα την επιτακτική ανάγκη για συλλογική χάραξη νέας στρατηγικής, έτσι ώστε:
να απεγκλωβιστούμε από τη Συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου και το έγγραφο Ντάουνερ και
να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά (α) την ιδιότητα της χώρας μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και (β) τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, ενόψει των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και των πρωτοφανών και ανεξέλεγκτων συγκρούσεων σε διάφορα μέτωπα.