Chanel, Gucci, Lacoste, Dior, McAfee, Symantec, Armani, Guess, Burberry, Tommy Hilfiger, Versace, YSL και Michael Kors. Αν είστε λάτρεις των σικάτων και ακριβών αυτών προϊόντων και καταφεύγετε στο διαδίκτυο για τιμές πιο προσιτές, φανείτε από εδώ και πέρα επιφυλακτικοί.
Αμερικανικές και ευρωπαϊκές συνεργάστηκαν για πρώτη φορά και μπλόκαραν 132 ιστοσελίδες που πωλούσαν πλαστά προϊόντα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν οι αρχές της Βρετανίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας και της Ρουμανίας καθώς και η “Europol” και τα αμερικανικά τελωνεία (ICE).
Πλαστά εμπορεύματα, αντίγραφα των προϊόντων Nike ή Hermes, καθώς και προϊόντων για παιδιά της μάρκας Ergobaby, ήταν πρώτα σε προτίμηση. Και ήταν όλα “πλαστά χαμηλής ποιότητας”, σύμφωνα με τον διευθυντή των ICE, Τζον Μόρτον.
Η επιχείρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε την “κυβερνοδευτέρα” (Cyber Monday). Ημέρα σημαντικών πωλήσεων στο διαδίκτυο ,η οποία ακολουθεί παραδοσιακά το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών.
“Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, όχι μόνο για την αμερικανική βιομηχανία αλλά και γι΄αυτές που είναι νόμιμες στην Ευρώπη, την Ασία και αλλού. Ας σκεφτούμε τις χαμένες θέσεις εργασίας, και την απώλεια φορολογικών εσόδων”, δήλωσε με ικανοποίηση ο Μόρτον.
Οι ιστοσελίδες που έχουν κλείσει από το 2010 για πώληση παραποιημένων προϊόντων ανέρχονται σε 1.630, σύμφωνα με τα ICE.