Με την «ευχή» αυτή ο Τούρκος υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, επανήλθε στις δηλώσεις του για την οικονομική κατάσταση της κυπριακής δημοκρατίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις οικονομικές δυσκολίες έκανε αναφορά στην κουλτούρα της Τουρκίας … «δεν χτυπούμε αυτόν που πέφτει. Λέμε ‘να τους σώσει ο Αλλάχ’. Αλλά πρέπει να σκεφτούν κάτι. Αν το 2004 γινόταν αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, εάν υπήρχε ένα κράτος, μια ένωση κυπριακών κρατών με βάση την πολιτική ισότητα δύο ιδρυτικών κρατιδίων, ο τουρκικός στρατός, για τον οποίο οι Ε/κ κάνουν τόσα πολλά παράπονα, δεν θα υπήρχε τώρα στο νησί».
Και συνέχισε στο ίδιο προκλητικό ύφος ότι θα μπορούσαν οι Ελληνοκύπριοι να έχουν αποφύγει την κρίση αν προχωρούσαν σε επενδύσεις, σε μία χώρα που όλο το χρόνο έχει ήλιο… «Εμποδίζοντας την ειρήνη, έθεσαν τα θεμέλια γι’ αυτή την κρίση. Νόμισαν ότι η αφθονία εκείνων των ημερών θα συνεχιζόταν».
Για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, ο κ. Μπαγίς υποστήριξε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η επιβράδυνση των διαπραγματεύσεων έγινε εν γνώσει της κυβέρνησή τους και έκανε μία ιστορική αναδρομή, λέγοντας ότι η διαδικασία ξεκίνησε το 1959 από τον Μεντέρες. «Στις 17 Δεκεμβρίου του 2004 ο Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και εκείνη την ημέρα, εκεί, δόθηκε ένα τέλος στην αναμονή της Τουρκίας για 45 χρόνια. Η Τουρκία έλαβε ημερομηνία διαπραγματεύσεων. Από τις 3 Οκτωβρίου 2005 μέχρι σήμερα, εδώ και 7 χρόνια είμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν 33 κεφάλαια που πρέπει να διαπραγματευτούμε και από αυτά ανοίξαμε τα 13. Πήραν μια απόφαση, μέχρι να λυθεί το Κυπριακό δεν μπορούν να κλείσουμε κεφάλαια και εμπόδισαν το άνοιγμα 8 κεφαλαίων».